Διεθνή

Κάτι αλλάζει στην Ουκρανία - Καμία μεγάλη χώρα της Ευρώπης δεν πρόσφερε στρατιωτικό εξοπλισμό τον Ιούλιο

Κάτι αλλάζει στην Ουκρανία - Καμία μεγάλη χώρα της Ευρώπης δεν πρόσφερε στρατιωτικό εξοπλισμό τον Ιούλιο
Οι δεσμεύσεις ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία έχουν πτωτική τάση από τα τέλη Απριλίου
Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, οι έξι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν πρόσφεραν στην Ουκρανία νέες διμερείς στρατιωτικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Ήταν ο πρώτος μήνας που συμβαίνει αυτό από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.
Η αποκάλυψη είναι ένα σημάδι ότι παρά τις ιστορικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική - στις οποίες οι κάποτε απρόθυμες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στέλνουν όπλα στην Ουκρανία - η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μπορεί να μειώνεται ακριβώς καθώς το Κίεβο ξεκινά μια κρίσιμη αντεπίθεση.
Τα νέα δεδομένα, που καλύπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, προέρχονται από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, το οποίο διατηρεί έναν ανιχνευτή υποστήριξης της Ουκρανίας καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Καταδεικνύει ένα σημείο που έχουν επανειλημμένα επαναλάβει οι Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί: ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν συμβαδίζουν με τη στρατιωτική βοήθεια που προέρχεται από τις ΗΠΑ και ότι, έχοντας ηγηθεί της επίθεσης, η Βρετανία και η Πολωνία μπορεί να εξαντληθούν.
Στρατιωτικοί ειδικοί και ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαναλαμβάνουν όλο και περισσότερο το θέμα πρόσφατα.
Image
Μειώνεται η στρατιωτική βοήθεια

Ο Christoph Trebesch, επικεφαλής της ομάδας που συντάσσει το Ukraine Support Tracker, είπε ότι τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία έχουν πτωτική τάση από τα τέλη Απριλίου.
«Παρόλο που ο πόλεμος εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, οι νέες πρωτοβουλίες βοήθειας έχουν στερέψει», είπε.
Οι δυτικοί σύμμαχοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη για να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για την ενίσχυση του στρατού της Ουκρανίας, συγκεντρώνοντας 1,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο Trebesch, ο οποίος είπε ότι η ομάδα του αναλύει ακόμη τους αριθμούς, προειδοποίησε ότι ο αριθμός "είναι πενιχρός σε σύγκριση με αυτό που αναφέρθηκε σε προηγούμενα συνέδρια".
Ο Trebesch υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως περισσότερο παρόμοιο με την κρίση της ευρωζώνης ή την πανδημία του κορωνοϊού, δύο γεγονότα που οδήγησαν την ήπειρο να διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης.
Image
«Όταν συγκρίνετε την ταχύτητα με την οποία βγήκε το "βιβλιάριο επιταγών" και το μέγεθος των χρημάτων που παραδόθηκαν, σε σύγκριση με αυτό που προσφέρεται για την Ουκρανία, είναι μικρό», είπε.
Ο Trebesch επεσήμανε το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας της ΕΕ, το οποίο καλύπτει περίπου 800 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις.
Η συνολική ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι στιγμής είναι ένα μικρό κλάσμα αυτής.
«Θα το έλεγα εκπληκτικά λίγο, λαμβάνοντας υπόψη τι διακυβεύεται», είπε.
Image
Ζητά βοήθεια η ανατολική Ευρώπη

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Artis Pabriks δήλωσε πρόσφατα στο POLITICO ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να κάνουν περισσότερα για τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία.
«Αν θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, πρέπει να αναρωτηθούν, κάνουν αρκετά;» είπε.
Ο Pabriks κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να δώσουν αναλογικά σε επίπεδο παρόμοιο με αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, δείχνοντας συγκεκριμένα την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Ο πρώην αρχηγός Άμυνας της Εσθονίας Riho Terras, τώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει «να ξυπνήσει», υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι τη νίκη κατά της Ρωσίας.
«Εκατοντάδες πεθαίνουν κάθε μέρα, όχι μόνο στρατιώτες, αλλά γυναίκες και παιδιά», είπε.
«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά, είμαστε σε πόλεμο».
Η Γερμανία, ειδικότερα, αντιμετώπισε έντονη κριτική ότι κινείται πολύ αργά για να πραγματοποιήσει τις πολυδιαφημισμένες ανταλλαγές αρμάτων μάχης με ευρωπαίους γείτονες, επιτρέποντας σε αυτές τις χώρες να στείλουν στη συνέχεια τα τανκς της Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.
Το Βερολίνο έχει υπερασπιστεί την προσέγγισή του και έχει επανειλημμένα επισημάνει τις τακτικές αποστολές όπλων που εγκρίνει για την Ουκρανία.
Ο Daniel Fiott, Ευρωπαίος αναλυτής άμυνας στο Vrije Universiteit Brussel, είπε ότι οι δεσμεύσεις δεν σημαίνουν τίποτα εάν δεν φτάσουν στο πεδίο.
«Η Ουκρανία χρειάζεται υλικό, όχι δεσμεύσεις», είπε.
Ο Fiott υποστήριξε ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δοκιμάσουν την πολιτική και οικονομική αξιοπιστία της Ευρώπης.
«Θα πρέπει να ελπίζουμε ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων μπορούν να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά πρέπει επίσης να ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις δεν εμποδίζουν τις παραδόσεις όταν είναι διαθέσιμος στρατιωτικός εξοπλισμός», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης