Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs - Nomura: Κάτω από το 3% η ανάπτυξη της Κίνας το 2022

Goldman Sachs - Nomura: Κάτω από το 3% η ανάπτυξη της Κίνας το 2022
Η Goldman Sachs και η Nomura υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας
Η Goldman Sachs και η Nomura υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας, επικαλούμενες την ασθενέστερη ζήτηση, τις αβεβαιότητες που προέρχονται από την πολιτική μηδενικού Covid και την ενεργειακή κρίση.
Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για το 2022 στο 3,0% από 3,3%, ενώ η Nomura μείωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος στο 2,8% από 3,3%.
Οι περικοπές αντιπροσωπεύουν συνεχή απαισιοδοξία μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών σχετικά με τον στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου περίπου 5,5%.
Τον Ιούλιο, Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η χώρα ενδέχεται να χάσει τον στόχο ΑΕΠ για το έτος.

Οι καταλύτες

Οι οικονομολόγοι της Goldman ανέφεραν τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για τον Ιούλιο καθώς και τους βραχυπρόθεσμους ενεργειακούς περιορισμούς λόγω ενός ασυνήθιστα ζεστού και ξηρού καλοκαιριού.
Η Κίνα υποφέρει από ένα από τα χειρότερα κύματα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, επιβαρύνοντας την ήδη πιεσμένη παροχή ρεύματος και οδηγεί σε περικοπές παραγωγής σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Οικονομολόγοι και από τις δύο τράπεζες παρατήρησαν επίσης αυξανόμενα κρούσματα Covid σε εθνικό επίπεδο καθώς και συρρίκνωση των επενδύσεων σε ακίνητα για τον Ιούλιο, μειώνοντας τις συνολικές επενδύσεις.
Η Nomura, η οποία συνεχίζει να διατηρεί μία από τις χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Κίνας, είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Πεκίνο θα επιμείνει στην πολιτική της για μηδενικό Covid μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Είπε ότι αυτή η στάση πιθανότατα θα παραμείνει σημαντικό εμπόδιο στον τομέα των ακινήτων.
Τον Μάιο, η UBS μείωσε την πρόβλεψή της στο 3%, το χαμηλότερο μεταξύ των εκτιμήσεων που παρακολουθούσε το CNBC εκείνη την εποχή.

Έκπληξη οι μειώσεις επιτοκίων

Οι προβλεπόμενες μειώσεις έρχονται μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τη Δευτέρα για δεύτερη φορά φέτος.
Η Nomura και η Goldman σημείωσαν και οι δύο ότι η ανταπόκριση του Πεκίνου στα κίνητρα μπορεί να είναι αρκετά περιορισμένη.
«Σε αντίθεση με τις ανησυχίες ορισμένων ανθρώπων για υπερβολικά κίνητρα πολιτικής στο δεύτερο εξάμηνο, ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι η πολιτική υποστήριξη του Πεκίνου μπορεί να είναι πολύ μικρή, πολύ αργή και πολύ αναποτελεσματική», είπε η Nomura.
Η Goldman Sachs είπε ότι οι αιφνιδιαστικές μειώσεις των επιτοκίων δεν σηματοδοτούν απαραίτητα την αρχή μιας πιο επιθετικής χαλάρωσης, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αντιμετωπίζουν μόνο οικονομικούς περιορισμούς, αλλά και πολιτικούς.
«Η τρέχουσα εστίασή τους είναι πιθανό να είναι στην αναχαίτιση περαιτέρω καθοδικών κινδύνων και στη διασφάλιση της απασχόλησης και της κοινωνικής σταθερότητας ενόψει του 20ου Συνεδρίου του Κόμματος», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης