Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Νέα κρίση για τον Olaf Scholz - Έρευνες για πιθανή εξαπάτηση κυβέρνησης όταν ήταν δήμαρχος Αμβούργου

Γερμανία: Νέα κρίση για τον Olaf Scholz - Έρευνες για πιθανή εξαπάτηση κυβέρνησης όταν ήταν δήμαρχος Αμβούργου
Το σκάνδαλο, γνωστό ως «υπόθεση Cum Ex», περιελάμβανε μια εκτεταμένη απάτη από διεθνείς τράπεζες, traders και hedge funds
Τι ήξερε ο Olaf Scholz και πότε το ήξερε;
Οι απαντήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να καθορίσουν το μέλλον του γερμανού καγκελαρίου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μια επίσημη έρευνα για μια απόφαση του 2017, όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, να μην εισπράξει 47 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές οφειλές από ιδιωτική τοπική τράπεζα που κατηγορείται για εξαπάτηση της κυβέρνησης.
Η εξέταση του Scholz την Παρασκευή από μια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Αμβούργο φαινόταν ότι θα ήταν μια υπόθεση ρουτίνας μέχρι που δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νέα στοιχεία ότι ο στενός κύκλος του γνώριζε περισσότερα για το σχέδιο να δώσει απαλλαγές στην τράπεζα.

Κακό timing

Η νέα εστίαση στις μέρες του στο Αμβούργο δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον καγκελάριο.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη σύστασή της, η τρικομματική συμμαχία του Scholz με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, από την έλλειψη αερίου έως τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα.
Ο Scholz, ο οποίος υποσχέθηκε να διατηρήσει τις κεντρώες πολιτικές της προκατόχου του, Angela Merkel, κυβέρνησε με την ίδια προσεκτική προσέγγιση αναμονής που χαρακτήριζε τη θητεία της.
Ωστόσο, οι επικριτές του Scholz λένε ότι η τρέχουσα γεωστρατηγική αναταραχή απαιτεί περισσότερη ευελιξία, στρατηγικό όραμα και τόλμη από την πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης.
Το ότι ο Scholz δεν είναι πολιτικός που μπορεί να αντιδρά εν κινήσει φάνηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του Παλαιστίνιου ηγέτη Mahmoud Abbas, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ.
Ο Olaf Scholz, που στεκόταν δίπλα στον Abbas, δεν είπε τίποτα για να προκαλέσει τον καλεσμένο του, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Χαμηλά τα ποσοστά αποδοχής

Αν και η σαφής πλειοψηφία των Γερμανών λέει ότι είναι γενικά ικανοποιημένος με τη δουλειά του Scholz ως καγκελάριος, τα προσωπικά του ποσοστά αποδοχής έχουν μείνει στάσιμα και κατατάσσεται πολύ πίσω από εξέχοντες Πράσινους πολιτικούς.
Η επανεξέταση των ημερών του στο Αμβούργο είναι απίθανο να αναστρέψει αυτή την τάση.
Το σκάνδαλο, γνωστό ως «υπόθεση Cum Ex», περιελάμβανε μια εκτεταμένη απάτη από διεθνείς τράπεζες, traders και hedge funds, οι οποίοι εξαπάτησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διεκδικώντας επιστροφές για φόρους που δεν πλήρωσαν ποτέ.
Η υπόθεση ταλαιπωρεί τον Scholz, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου έως ότου έγινε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το 2018, για χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης