Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα κάνουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Λευκορωσία, Μογγολία, Τατζικιστάν... το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα κάνουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Λευκορωσία, Μογγολία, Τατζικιστάν... το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού
Η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια για τη διεξαγωγή ασκήσεων "Vostok" (Ανατολικά) από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, παρόλο που διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία
Τα κινεζικά στρατεύματα θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για να λάβουν μέρος σε πολεμικές ασκήσεις μαζί με την Ινδία, τη Λευκορωσία, τη Μογγολία, το Τατζικιστάν και άλλες σε μεγάλο βαθμό αντιδυτικές χώρες, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, προσθέτοντας βέβαια ότι η συμμετοχή της Κίνας στις κοινές ασκήσεις «δεν σχετίζεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση».
Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια για τη διεξαγωγή ασκήσεων "Vostok" (Ανατολικά) από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, παρόλο που διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Είπε τότε ότι θα συμμετάσχουν κάποιες ξένες δυνάμεις, χωρίς να κατονομαστούν.
Ωστόσο, οι «ξένες δυνάμεις» αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ινδία και Κίνα μαζί...

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι η συμμετοχή του στις ασκήσεις ήταν μέρος της συνεχιζόμενης διμερούς ετήσιας συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία, μετέδωσε το Reuters.
«Στόχος είναι η εμβάθυνση της πρακτικής και φιλικής συνεργασίας με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, η ενίσχυση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και η ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αυτό που είναι ίσως πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν η Ινδία και η Κίνα μαζί, αν και όπως σημειώνει η Hindu Times, παραμένει ασαφές εάν τα ινδικά και κινεζικά στρατεύματα - σχεδόν οι πιο στενοί φίλοι - θα είναι παρόντες μαζί ή αν θα συμμετάσχουν σε διαφορετικές ασκήσεις, οι οποίες θα γίνουν σε 13 διαφορετικά γήπεδα εκπαίδευσης.
Τα ινδικά και κινεζικά στρατεύματα παρέμειναν μια αντιπαράθεση που διήρκεσε για περισσότερα από δύο χρόνια κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) στο ανατολικό Λαντάκ μετά τις παραβάσεις του PLA τον Απρίλιο του 2020.

Σύσφιξη σινορωσικών σχέσεων

Υπό τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν πλησιάσει ολοένα και περισσότερο, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο ο Xi βλέπει ως μια μεγάλη πρόβα για την εισβολή στην Ταϊβάν.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη βορειοκεντρική Κίνα στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu επαίνεσε τις ασκήσεις Sibu/Cooperation-2021 στην κινεζική Ningxia και πρότεινε ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Τον Οκτώβριο, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Μέρες αργότερα, ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν τις πρώτες κοινές περιπολίες τους στο δυτικό Ειρηνικό.
Τον επόμενο μήνα, ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι είχε παρατάξει μαχητικά αεροσκάφη μετά την εισβολή δύο κινεζικών και επτά ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας κατά τη διάρκεια της τακτικής εκπαίδευσης που αποκαλούσε το Πεκίνο.
Λίγες μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια», αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει την Κίνα να αποφεύγει τις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ στη Ρωσία ή να της παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας περιλαμβάνει τμήμα της Σιβηρίας και έχει την έδρα της στο Khabarovsk, κοντά στα κινεζικά σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης