Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το NΑΤΟ ανησυχεί (;) για το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporozhye ενώ… οι Ουκρανοί το βομβαρδίζουν

Το NΑΤΟ ανησυχεί (;) για το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporozhye ενώ… οι Ουκρανοί το βομβαρδίζουν

Τι επισημαίνει η Ρωσία για την παρεκλυστική τακτική των Ουκρανών - Ο ρωσικός έλεγχος της Zaporozhye «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg

Σχετικά Άρθρα

Τις ανησυχίες του για τους κινδύνους που ενέχει η κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporozhye στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022.
Την ίδια ώρα την Πέμπτη τις 18 Αυγούστου 2022 κατά την επίσκεψη στην περιοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, θα συζητηθεί το θέμα της Zaporozhye και ο σοβαρός κίνδυνος για την διαθνή ασφάλεια που επικρεμάται...
O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Τι υποστηρίζει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιέβου ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία και την Ευρώπη και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» για την Ευρώπη.
Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού "από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις" είναι "δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνος" και "θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δυτικές χώρες με επιρροή στην Ουκρανία θα πρέπει να πιέσουν το Κίεβο να σταματήσει να βομβαρδίζει το πυρηνικό εργοστάσιο.
Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Peskov είπε: "Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκλείσουν την συνέχιση του βομβαρδισμού".
Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ουκρανία βομβάρδισε το εργοστάσιο καταστρέφοντας καλώδια υψηλής τάσης και υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.

Σοβαρά ερωτήματα

έση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye εγείρει σοβαρά ερωτήματα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά του επικεφαλής.
«Δεν ακούστηκαν μηνύματα από την πλευρά του προς την ουκρανική ηγεσία για την επίθεση.
Είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να αποδεχθεί την πραγματικότητα.
Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει την έλλειψη βούλησης που έδειξε, που εμπίπτει με τις ουκρανικές επιθέσεις στον σταθμό της ZNPP;». - αναφέρει η δήλωση της εκπροσώπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Zakharova τόνισε ότι λόγω της παρεμπόδισης του Guterresς και της Γραμματείας με επικεφαλής τον ίδιο, η πρακτικά συμφωνημένη διεθνής αποστολή του ΔΟΑΕ είχε προηγουμένως αποτύχει.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε ότι ο οργανισμός σκοπεύει να εντείνει τις επαφές με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ για να στείλει μια αποστολή στον πυρηνικό σταθμό του
Zapοrizhia.
Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya, σε περίπτωση καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye λόγω βομβαρδισμού από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η ευθύνη θα βαρύνει τους δυτικούς χορηγούς του Κιέβου.

Διαψεύδει το Κιέβο

Το Κίεβο, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι στοχοθετεί το εργοστάσιο και κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι έπληξε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού σταθμού.
Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε την  Κυριακή 14 Αυγούστυο, ότι ένας εργάτης τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις το απόγευμα του Σαββάτου 13/9
Τις τελευταίες ημέρες, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας έκανεέκκληση να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η δηλωσεις του Stoltenberg 


Η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες «συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος (...)
Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων" από το σημείο, είπε ο Stoltenberg στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić την Τετάρτη 17 Αυγούστου 
Ο ρωσικός έλεγχος της Zaporozhye «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο Stoltenberg.

Επιθεώρηση του ΙΑΕΑ

Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια επιθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον τόπο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Zaporozhye στην Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων και γύρω από τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα πλήγματα και οι συγκρούσεις.
Ο σταθμός, ο μεγαλύτερης στην Ευρώπη, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα.
Από τις 5 Αυγούστου, το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς -- σε μία περίπτωση βλήματα έπεσαν κοντά σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών και σε μια άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.
Η Ουκρανία βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye - Φωνάζουν οι  Ρώσοι
Πυρηνική καταστροφή

Τα πλήγματα που έθεσαν πρόσφατα στο στόχαστρο τον σταθμό, προκαλώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκληθεί μια συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, τάχθηκε υπέρ μιας αποστολής στο σημείο "χωρίς καθυστέρηση" για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις.
Η Ρωσία κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι εμπόδισαν την αποστολή του IAEA. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, εναντιώθηκε σε αυτήν θεωρώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή των εγκαταστάσεων στα μάτια τις διεθνούς κοινότητας.
Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye, συζητήθηκε επειγόντως στον  ΟΗΕ | National Post Cyprus
Diplomatic battle for the Ukrainian nuclear power plant in Zaporozhye -  ePrimefeed
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης