Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μελέτη για Pfizer: Επτά στα 301 παιδιά εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα μετά τη 2η δόση εμβολίου covid

Νέα μελέτη για Pfizer: Επτά στα 301 παιδιά εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα μετά τη 2η δόση εμβολίου covid
Οι ερευνητές καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Οι έφηβοι, που λαμβάνουν mRNA εμβόλια, θα πρέπει να παρακολουθούνται για παρενέργειες».
Σχετικά Άρθρα

Νέα ανησυχτική μελέτη φέρνουν στο φως ερευνητές από την Ταϊλάνδη, οι οποίοι εξέτασαν 301 παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών με σκοπό να αξιολογήσουν πιθανές βλάβες του μυοκαρδίου με ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιακές τροπονίνες, υπερηχογράφημα καρδιάς πριν και μετά από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό.
Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι καθησυχαστικά παρά την μικρή ομάδα- στόχο της μελέτης.
Όπως αναφέρεται τρία (από τα 301) παιδιά ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα: ένας 16χρονος εμφάνισε κλινική μυοκαρδίτιδα με μέγιστη τιμή καρδιακής τροπονίνης 593, και άλλα δύο παιδιά εμφάνισαν περικαρδίτιδα.
Μάλιστα και οι τρεις εισήχθησαν σε νοσοκομείο.
Αν και δεν αναφέρεται ρητά στη μελέτη, το παιδί με μυοκαρδίτιδα πιθανώς παρακολουθήθηκε σε ΜΕΘ προτού πάρει εξιτήριο.
Την ίδια ώρα, τέσσερα παιδιά είχαν δείκτες καρδιακής βλάβης με τιμές πάνω από τις φυσιολογικές, χωρίς όμως εμφανή συμπτώματα, και έτσι διαγνώστηκαν με υποκλινική μυοκαρδίτιδα.
«Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί ήπιας μυοκαρδίτιδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχουν καρδιολόγοι, που να θέλουν να δουν το παιδί τους να έχει καρδιακή τροπονίνη αυξημένη κατά 2 φορές, ή 40 φορές πάνω από τη φυσιολογική τιμή μετά τη χορήγηση κάποιου θεραπευτικού σχήματος», Dr Anish Koka, καρδιολόγος

Άλλα ευρήματα της μελέτης (προδημοσίευσης):

– μη φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα εμφάνισαν 54 παιδιά (17,94%),
– ταχυκαρδία (7,64%),
– δύσπνοια (6,64%),
– αίσθημα παλμών (4,32%),
– πόνος στο στήθος (4,32%),
– υπέρταση (3,99%).

Οι ερευνητές καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:«Οι έφηβοι, που λαμβάνουν mRNA εμβόλια, θα πρέπει να παρακολουθούνται για παρενέργειες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης