Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ βομβαρδισμών σε Οδησσό και Mykolaiv από τις ρωσικές δυνάμεις – Οι εκρήξεις στην Κριμαία αποτέλεσμα δολιοφθοράς

Μπαράζ βομβαρδισμών σε Οδησσό και Mykolaiv από τις ρωσικές δυνάμεις – Οι εκρήξεις στην Κριμαία αποτέλεσμα δολιοφθοράς
Οι επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις μέσα και γύρω από την Κριμαία είναι πιθανότατα μέρος μιας συνεκτικής ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανάκτηση του ελέγχου της δυτικής όχθης του ποταμού Dnipro.

Σε μπαράζ βομβαρδισμών σε Οδησσό και Mykolaiv επιδίδονται οι ρωσικές δυνάμεις στην Νότια Ουκρανία ενώ επιχειρούν προέλαση σε Bakhmut, Slovyansk και Siversk στην περιοχή του Donetsk στο Donbass στην Ανατολική Ουκρανία.

Βομβαρδισμός στην περιοχή της Οδησσού

Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πολλές πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή της Οδησσού τις πρώτες πρωινές ώρες στις 17 Αυγούστου 2022.
Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα αργά τα μεσάνυκτα μεταξύ 2:50 και 3:30 τοπική ώρα εξηγεί ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Serhii Bratchuk.

Οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθέσεις στο Νότο

Οι Ρώσοι έχουν εντείνει τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις στη νότια Ουκρανία.
Συγκεκριμένα αργά το βράδυ οι ρωσικές δυνάμεις, βομβάρδισαν την περιοχή του λιμανιού του Mykolaiv.

Τι συνέβη στην Κριμαία;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσης της Ρωσίας στην Κριμαία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν αναλάβει επίσημα την ευθύνη για αυτές τις εκρήξεις.
Οι New York Times ανέφεραν ότι ένας ανώνυμος ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέδωσε τις εκρήξεις στην περιοχή Dzhankoiskyi σε «μια ελίτ ουκρανική στρατιωτική μονάδα που δρούσε πίσω από τις γραμμές του εχθρού», αλλά κανένας Ουκρανός αξιωματούχος δεν εμφανίστηκε δημόσια για να αναλάβει την ευθύνη.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια δήλωση χαρακτηρίζοντας τις εκρήξεις «αποτέλεσμα δολιοφθοράς»

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε πρόσφατες επιθέσεις στην Κριμαία, και είναι απίθανο να το έκαναν, καθώς οι στόχοι είναι πολύ πέρα από το βεληνεκές των αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Οι επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις μέσα και γύρω από την Κριμαία είναι πιθανότατα μέρος μιας συνεκτικής ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανάκτηση του ελέγχου της δυτικής όχθης του ποταμού Dnipro.
Οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού από την Κριμαία υποστηρίζουν άμεσα τις ρωσικές δυνάμεις στην ηπειρωτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη δυτική περιφέρεια Kherson.
Η στόχευση από την Ουκρανία σε ρωσικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας και υλικοτεχνικής υποστήριξης και υποστηρικτικών μέσων στην Κριμαία είναι συνεπής με την ουκρανική αντιεπιθετική προσπάθεια που στόχευσε επίσης γέφυρες πάνω από τον ποταμό Dnipro και ρωσικά στοιχεία υλικοτεχνικής υποστήριξης στην κατεχόμενη Περιφέρεια Kherson

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις σε όλο τον ανατολικό άξονα, βορειοδυτικά του Slovyansk και ανατολικά του Siversk.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Bakhmut, νοτιοδυτικά της Avdiivka και νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στη βόρεια και βορειοδυτική περιφέρεια της Kherson.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στη Νικόπολη ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές και προκλήσεις στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στη γραμμή Izyum-Slovyansk στις 16 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν μετά από μια ανεπιτυχή χερσαία επίθεση κοντά στο Mazanivka (24 χλμ βορειοδυτικά του Slovyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις επέλεξαν να αποσυρθούν από τη Mazanivka στο δάσος νότια του οικισμού, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται σε μάχες στην περιοχή Mazanivka.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Εθνικού Φυσικού Πάρκου Sviati Hory (περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Slovyansk) στις 26 Ιουλίου.
Το πάρκο Sviati Hory οριοθετείται από την ανατολική όχθη του ποταμού Siverskyi και όπως έχει εκτιμηθεί οι μάχες θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην περιοχή μόνο εάν οι ρωσικές ή ουκρανικές δυνάμεις διέσχιζαν τον ποταμό Siverskyi.
Ρωσική πηγή κυκλοφόρησε επίσης έναν χάρτη που δείχνει το Pryshyb (περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Slovyansk και βορειοδυτικά του πάρκου Sviati Hory) εντός περιοχών που μαίνονται πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς κατά μήκος των συνόρων της Περιφέρειας Kharkiv και Donetsk και στόχευσαν περιοχές κοντά στη Nova Dmytrivka και στο Dibrovne (και οι δύο σε απόσταση 28 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Izyum).
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης υποδομές στο Slovyansk και στο Kramatorsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν επίθεση κοντά στο Siversk στις 16 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα διεξήγαγαν επιθετική επιχείρηση προς την κατεύθυνση του Ivano-Darivka (15 χλμ. νοτιοανατολικά του Siversk) από το Διυλιστήριο Πετρελαίου του Lysychansk.
Ο Επικεφαλής της Περιφέρειας του Luhansk, Serhiy Haidai, περιέγραψε την επίθεση ως «μαζική»
Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Siversk από τρεις πλευρές, ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν επιθετικές επιχειρήσεις νότια, νοτιοανατολικά και βορειοανατολικά του Bakhmut στις 16 Αυγούστου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις προς το Soledar και το Bakhmutske, (βορειοανατολικά του Bakhmut) και το Mayorsk και το Zaitseve (νότια του Bakhmut).
Το ουκρανικό πυροβολικό απέκρουσε μια προσπάθεια ρωσικής αναγνώρισης κοντά στο Vershyna (12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Bakhmut).
Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk στην Ρωσία, Rodion Miroshnik, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ζώνης του Soledar και ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Soledar.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Soledar και Yakolivka (6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Soledar).

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά της Avdiivka στις 16 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση από το Staromykhailivka προς το Nevelske (περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν εδαφικά κέρδη νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk στις 16 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν «επιτυχημένες» χερσαίες επιθέσεις προς τη Novomykhailivka (30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk) όπου οι μάχες συνεχίζονται.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές στην Pavlivka, στον αυτοκινητόδρομο T0524 προς την πόλη του Donetsk.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλικό χτύπημα σε ενεργειακή υποδομή και τοπικές επιχειρήσεις στο Kurakhove, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Donetsk.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν πολλές επιθετικές επιχειρήσεις στη βόρεια και βορειοδυτική Περιφέρεια της Kherson.
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν στη Novohryhorivka (περίπου 36 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Kherson) αλλά υποχώρησαν αφού απέτυχαν να βελτιώσουν τις τακτικές τους θέσεις στην την περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να βελτιώσουν τις τακτικές τους θέσεις γύρω από το Bilohirka (κοντά στο ουκρανικό προγεφύρωμα πάνω από τον ποταμό Inhulets) και να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση αναγνώρισης στην Osokorkivka κοντά στα σύνορα της Περιφέρειας Kherson-Dnipropetrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να εξαπέλυσαν επίσης 14 αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος της γραμμής επαφής στην περιφέρεια Kherson, με τις περισσότερες να επικεντρώνονται σε ουκρανικές θέσεις γύρω από το προγεφύρωμα του ποταμού Inhulets και βορειοδυτικά της πόλης Kherson.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς που βρίσκονται στη δεξιά όχθη του ποταμού Dnipro από θέσεις στην κατεχόμενη περιφέρεια Zaporizhia.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τη Νικόπολη με 40 ρουκέτες Grad και τον γειτονικό οικισμό Marhanets με πυρά από ένα σύστημα βαρέως πυροβολικού Pion.
Σε εντοπισμένα πλάνα ένα ρωσικό οπλικό σύστημα Pion λειτουργεί περίπου 11 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στη Νικόπολη προετοιμάζονται για προκλήσεις μεγάλης κλίμακας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και οχυρά στον Νότιο Άξονα.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι η ουκρανική αεροπορία έπληξε δύο ρωσικά οχυρά και δύο αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Novopetrivka και στο Maksymivka, αμφότερα 53 χλμ και 40 χλμ δυτικά της πόλης Mykolaiv
Ουκρανικές μονάδες πυροβολικού κατέστρεψαν επίσης ένα ρωσικό σημείο ανεφοδιασμού στο Sukhyi Stavok, κοντά στο ουκρανικό προγεφύρωμα στη βορειοδυτική περιφέρεια Kherson.
xx1_21.png

xx2_23.png

xx3_24.png

xx4_21.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης