Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ο Zelensky συζήτησε με τον Macron το θέμα της «πυρηνικής τρομοκρατίας» της Ρωσίας

Ουκρανία: Ο Zelensky συζήτησε με τον Macron το θέμα της «πυρηνικής τρομοκρατίας» της Ρωσίας
Η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά.
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δηλώνει με ανάρτησή του στο Twitter ότι συζήτησε το θέμα της «πυρηνικής τρομοκρατίας της Ρωσίας» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron.
Ο ουκρανός πρόεδρος δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την συνομιλία σχετικά με τον σταθμό της Zaporizhzhia, τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Μάρτιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ισχυρή διεθνή ανησυχία.

Οι ανησυχίες του Macron

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε στον ουκρανό ομόλογό του την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ενημέρωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.
Ο Macron ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποστολή στην Ουκρανία επιθεωρητών που θα εξετάσουν την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia.

Τι είχε προηγηθεί

Από τα τέλη Ιουλίου, έχουν αναφερθεί πολλά πλήγματα του πυροβολικού στο εργοστάσιο αυτό, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται τα εμπόλεμα μέρη, εγείροντας ανησυχίες πως μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή.
Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μια "καταστροφή" στον σταθμό θα απειλούσε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποίησε χθες (15/8/2022), ο Zelensky, κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό ότι "βομβαρδίζει κοντινές πόλεις και κοινότητες" από τον πυρηνικό σταθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης