Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο στο τιμόνι της εξουσίας

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο στο τιμόνι της εξουσίας
Στις 15 Αυγούστου 2021, χάρη στην αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές κατέλαβαν χωρίς μάχη την πρωτεύουσα Καμπούλ, στο τέλος μιας επίθεσης αστραπή την οποία διεξήγαγαν σε όλη την επικράτεια εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων

Οι Ταλιμπάν κήρυξαν τη σημερινή ημέρα αργίας για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της επιστροφής τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν, ένα χρόνο που σηματοδοτήθηκε από μια ισχυρή οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών και μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση.
Στις 15 Αυγούστου 2021, χάρη στην αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές κατέλαβαν χωρίς μάχη την πρωτεύουσα Καμπούλ, στο τέλος μιας επίθεσης αστραπή την οποία διεξήγαγαν σε όλη την επικράτεια εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
«Εκπληρώσαμε την υποχρέωση του τζιχάντ και απελευθερώσαμε τη χώρα μας», συνοψίζει ο Νιαματουλάχ Χεκμάτ, ένας μαχητής Ταλιμπάν που είχε μπει εκείνη την ημέρα στην Καμπούλ, μερικές ώρες μόνο μετά τη φυγή από τη χώρα του καθαιρεθέντος προέδρου Ασράφ Γάνι.
Η χαοτική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων συνεχίσθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου, με δεκάδες χιλιάδες πανικόβλητους αμάχους να σπεύδουν προς το μοναδικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας για να φύγουν από τη χώρα με οποιαδήποτε διαθέσιμη πτήση.
Οι εικόνες του πλήθους των ανθρώπων που καταλάμβαναν εξ εφόδου αεροπλάνα σταθμευμένα στην πίστα του αεροδρομίου σκαρφαλώνοντας πάνω τους ή που κρέμονταν από ένα φορτηγό αεροπλάνο του αμερικανικού στρατού που ετοιμαζόταν να απογειωθεί, έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη.
Εκτός από την κήρυξη αργίας τη σημερινή ημέρα, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κανένας επίσημος εορτασμός για την επέτειο, όμως η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε πως θα μεταδώσει ειδικά προγράμματα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ένα χρόνο μετά, οι μαχητές Ταλιμπάν εκφράζουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι το κίνημά τους ασκεί σήμερα την εξουσία, τη στιγμή που οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής, από την πλευρά τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι μισοί από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια.
«Όταν μπήκαμε στην Καμπούλ και όταν έφυγαν οι Αμερικάνοι, ήταν στιγμές χαράς», συνεχίζει μέλος πλέον των ειδικών δυνάμεων και αποσπασμένος στη φρουρά του προεδρικού μεγάρου.
Όμως για τους απλούς Αφγανούς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η επιστροφή των Ταλιμπάν αύξησε σημαντικά τις δυσκολίες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης