Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία πλουτίζει: Τα deals Erdogan και οι Ρώσοι επενδυτές που ξεγλιστρούν από τις κυρώσεις - 400.000 δολ για υπηκοότητα

Η Τουρκία πλουτίζει: Τα deals Erdogan και οι Ρώσοι επενδυτές που ξεγλιστρούν από τις κυρώσεις - 400.000 δολ για υπηκοότητα
Κάθε ξένος μπορεί να αγοράσει ακίνητα ή να προχωρήσει σε επενδύσεις αξίας 400.000 δολαρίων με αντάλλαγμα την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας
Σχετικά Άρθρα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις αναγκάζουν όλο και περισσότερους Ρώσους επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους προς την Τουρκία και την αγορά της, αναφέρει η Le Monde.
Οι Ρώσοι πιο συχνά από άλλους ξένους άρχισαν να αποκτούν ακίνητη περιουσία στην χώρα του Erdogan και χάρη σε συμφωνίες μεταξύ των προέδρων, οι τουρκικές τράπεζες θα αρχίσουν να συνεργάζονται με το σύστημα πληρωμών Mir και τα ρούβλια.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει αρχίσει να προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές από τη Ρωσία, γράφει η Le Monde.
Επί του παρόντος, οι Ρώσοι καταλαμβάνουν την πρώτη γραμμή στη λίστα των αλλοδαπών που αποκτούν τουρκικά ακίνητα: σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022, περίπου 5 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες αγόρασαν κατοικίες στην Τουρκία και 1275 - μόνο τον Ιούνιο.

Η εξήγηση του... φαινομένου 

Μια τέτοια εισροή εξηγείται από το γεγονός ότι κάθε ξένος μπορεί να αγοράσει ακίνητα ή να προχωρήσει σε επενδύσεις αξίας 400.000 δολαρίων με αντάλλαγμα την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας.
Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, ένας τόσο απλός μηχανισμός θα επιτρέψει στους επενδυτές να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τη Ρωσία υπό κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι συνδεδεμένη με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις δυτικές αλυσίδες αξίας.
«Μερικοί αγοράζουν ακίνητα για να πάρουν τουρκικό διαβατήριο και μετά ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία στην Τουρκία για να συναλλάσσονται με τη Ρωσία», λέει ο Mustafa Ser, κτηματομεσίτης στη συνοικία Harbiye στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Έτσι βλέπει «μόνο κέρδος» σε τέτοιες εισροές κεφαλαίων .
Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της, η Άγκυρα δεν συμμορφώνεται με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα: εξαρτάται από την προμήθεια ρωσικών ενεργειακών πόρων. Συνεχίζεται το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως και η λειτουργία των δύο αγωγών φυσικού αερίου TurkStream και Blue Stream, που συνδέονται με τη Ρωσία.
Η Turkish Airlines εκτελεί πολλές πτήσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τα γιοτ πολλών Ρώσων ολιγαρχών βρίσκονται σε τουρκικά λιμάνια της Μεσογείου.
Μεταξύ των επιχειρηματιών που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Τουρκία, τη βιομηχανία, τις τράπεζες και τα logistics.
Η τουρκική εφημερίδα Dünya επισημαίνει τον αυξημένο αριθμό διαμετακομιστικών μεταφορών προς τη Ρωσία «όχι μόνο δια θαλάσσης, αλλά και από ξηρά, αεροπορική και με τη βοήθεια των σιδηροδρομικών μεταφορών».
Ενώ οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων σταμάτησαν τις αποστολές σε αυτή τη χώρα, τουρκικές οργανώσεις ήρθαν να τις αντικαταστήσουν.
Τώρα κοντέινερ από την Ασία ή την Ευρώπη φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, τη Μερσίνα ή τη Σμύρνη και στη συνέχεια, με τη βοήθεια τουρκικών μεταφορικών εταιρειών, ανακατευθύνονται στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
Η Άγκυρα, ενεργώντας ως ενδιάμεσος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, πέτυχε κάποια επιτυχία στις διαπραγματεύσεις με την υποστήριξη του ΟΗΕ: στις 22 Ιουλίου, τα μέρη υπέγραψαν συμφωνία που επέτρεπε, πέντε μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης και τον αποκλεισμό των λιμανιών στο στη Μαύρη Θάλασσα, για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Ο Πρόεδρος Erdogan έλαβε συγχαρητήρια για μια τέτοια διπλωματική επιτυχία κατά την επίσκεψή του στο Σότσι στις 5 Αυγούστου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε μερική πληρωμή από την Τουρκία για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και ανακοίνωσαν επίσης την ετοιμότητά τους να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές, να επιτρέψουν στις ρωσικές εταιρείες να αποκτήσουν έδαφος σε ζώνες ελεύθερων συναλλαγών με την Τουρκία και επίσης να επιτρέψουν στην Τουρκία. τράπεζες να συνεργαστούν με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir.
Μετά την επιστροφή του από το Σότσι, ο Erdogan επιβεβαίωσε
Αυτή η οικονομική προσέγγιση έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία φαίνεται να έχει πληγεί σκληρά από τις κυρώσεις και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια μεγάλη νομισματική κρίση.
Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 79,6% τον Ιούλιο, ο υψηλότερος από το 1998.

«Δώρο» στον... Erdogan 

Από τον Ιανουάριο, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου και τα συναλλαγματικά αποθέματα στην κεντρική τράπεζα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.
Η Μόσχα βοήθησε την κυβέρνηση της Άγκυρας και πρόσφατα μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στο τουρκικό υποκατάστημα της Rosatom, της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, η οποία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στη Μερσίνα στο νότο της χώρας.
Σύμφωνα με την υπογραφείσα συμφωνία, μέρος αυτών των χρημάτων θα επενδυθεί σε ομόλογα σε δολάρια που θα εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας.
Ωστόσο, θέλοντας να συνεχίσει το φλερτ της με τη Ρωσία, η Άγκυρα κινδυνεύει να πέσει σε «δευτερεύουσες κυρώσεις», τονίζει η Le Monde.
Αυτό ανακοίνωσε στους Τούρκους τραπεζίτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα τον Ιούνιο.
Εννέα μήνες νωρίτερα, η διεθνής διακυβερνητική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε βάλει την Τουρκία στη γκρίζα λίστα λόγω των παραβιάσεων της.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης