Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Σαουδάραβας Alwaleed επένδυσε 500 εκατ. δολ. στις ρωσικές Gazprom, Lukoil και Rosneft λίγες μέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Σαουδάραβας Alwaleed επένδυσε 500 εκατ. δολ. στις ρωσικές Gazprom, Lukoil και Rosneft λίγες μέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η Kingdom Holding επένδυσε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες μετοχές και DR από το 2020
Μήνες πριν εμπλακεί στη διαμάχη για την εξαγορά της Tesla, ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal επένδυσε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε ρωσικές εταιρείες, τις ημέρες μάλιστα πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, τον Φεβρουάριο η επενδυτική εταιρεία του πρίγκιπα Alwaleed, Kingdom Holding, απέκτησε αποδείξεις θεματοφύλακα (DR) που εκδόθηκαν από την Gazprom PSJC, τη Lukoil PJSC και τη Rosneft PJSC.
Δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επενδύσεις, αλλά το παράθυρο δεν μπορεί να ήταν πολύ ευρύ: η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Μετά από αυτό, η αξία όλων αυτών των εσόδων από θεματοφύλακες μειώθηκε γρήγορα όταν οι συναλλαγές στη Μόσχα διακόπηκαν και οι δυτικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Οι περισσότερες ρωσικές μετοχές που διαπραγματεύονταν εκτός Μόσχας εξαφανίστηκαν τις ημέρες μετά την εισβολή.
Η Kingdom Holding επένδυσε 1,37 δισεκατομμύρια ριάλ (365 εκατομμύρια δολάρια) σε DR της Gazprom τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτά που αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής φέτος.
Επένδυσε επίσης 196 εκατομμύρια ριάλ σε DR της Rosneft τον ίδιο μήνα και 410 εκατομμύρια ριάλ σε ADR της Lukoil μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Ποιος είναι ο Alwaleed

Ο Alwaleed, του οποίου ο παππούς ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας, αλλά κατέληξε να είναι "κρατούμενος" του «πεντάστερου» Riyadh Ritz τον Νοέμβριο του 2017 για 83 ημέρες μετά από διάταγμα του νέου de facto ηγεμόνα (και του συναδέλφου του) διαδόχου Mohammed bin Salman, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας και από τους πιο υψηλού επιπέδου διεθνείς επενδυτές.
Πιο πρόσφατα έχει επισκιαστεί από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, που ελέγχεται από τον MBS, η οποία απέκτησε μερίδιο 16,9% στη Kingdom Holding τον Μάιο.
Η Kingdom Holding επένδυσε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες μετοχές και DR από το 2020.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ήταν μια επένδυση αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ριάλ στην ισπανική Telefonica SA από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2020.
Αποκάλυψε επίσης μερίδια στις Uber, TotalEnergies, Alibaba Group Holding και BHP Group, που αποκτήθηκαν κυρίως το 2020 και το 2021.
Η πιο πρόσφατη συμφωνία ήταν μερίδιο 178 εκατομμυρίων ριάλ στην Hercules Capital που έγινε τον Ιούνιο.
Οι μετοχές της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν αυξηθεί κατά 17% από τις αρχές Ιουλίου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο πρίγκιπας Alwaleed, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Σαουδικής Αραβίας αφού ανέλαβε μερίδια σε εταιρείες όπως η Citigroup και η Apple.
Υποστήριξε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του πρίγκιπα Mohammed, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος οδήγησης στις γυναίκες.
Πιο πρόσφατα ανακοίνωσε την πώληση ενός μεριδίου στην εταιρεία του Rotana Music στη Warner Music Group και συγκέντρωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας μέρος του μεριδίου του στην αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons στην Cascade Investment LLC του Bill Gates.
Ο Alwaleed είναι γνωστός για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και είναι θαυμαστής του διάσημου επενδυτή Warren Buffett.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης