Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδάραβας κροίσος επένδυσε 500 εκατ. δολ. σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες πριν την εισβολή στην Ουκρανία

Σαουδάραβας κροίσος επένδυσε 500 εκατ. δολ. σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες πριν την εισβολή στην Ουκρανία
Η επενδυτική εταιρεία του πρίγκιπα Alwaleed, Kingdom Holding Co., απέκτησε αποθετήρια έγγραφα των μετοχών που εκδόθηκαν από την Gazprom, τη Lukoil και τη Rosneft
Σχετικά Άρθρα

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal επένδυσε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε ρωσικές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου τις ημέρες γύρω από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η επενδυτική εταιρεία του πρίγκιπα Alwaleed, Kingdom Holding Co., απέκτησε αποθετήρια έγγραφα των μετοχών που εκδόθηκαν από την Gazprom PSJC, τη Lukoil PJSC και τη Rosneft PJSC τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το χρηματιστήριο.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιφανής επενδυτής

Δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επενδύσεις και η σαουδαραβική εταιρεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με το εάν εξακολουθεί να τις κατέχει.
Η αξία όλων αυτών των assets μειώθηκε γρήγορα μετά την έναρξη του πολέμου, όταν οι συναλλαγές στη Μόσχα σταμάτησαν και οι δυτικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Ο Alwaleed, του οποίου ο παππούς ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας και τους πιο υψηλού επιπέδου διεθνείς επενδυτές.
Πιο πρόσφατα, επισκιάστηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, υπό την προεδρία του ξαδέλφου του, πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, το οποίο απέκτησε το 16,9% της Kingdom Holding Co. τον Μάιο

Οι δικαστικές εμπλοκές

Ο πρίγκιπας Alwaleed κρατήθηκε επίσης στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας το 2017 μαζί με άλλους πρίγκιπες και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο μιας έρευνας κατά της διαφθοράς.
Δεν υποβλήθηκαν ποτέ επίσημες κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 83 ημέρες, έχοντας επιτύχει μια άγνωστη «επιβεβαιωμένη συνεννόηση» με την κυβέρνηση.

Το ρωσικό στοίχημα 

Η Kingdom Holding επένδυσε 1,37 δισεκατομμύρια ριάλ (365 εκατομμύρια δολάριασε μετοχές της Gazprom τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο μερίδιο από όσα έγιναν γνωστά φέτος.
Επίσης, επένδυσε 196 εκατομμύρια ριάλ σε αποδείξεις παγκόσμιων θεματοφυλάκων της Rosneft τον ίδιο μήνα και 410 εκατομμύρια ριάλ σε εισπράξεις αμερικανικού θεματοφύλακα της Lukoil μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Η Kingdom Holding επένδυσε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και άλλα περισουσιακά στοιχεία από το 2020, .
Το μεγαλύτερο μερίδιο ήταν μια επένδυση αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ριάλ στην ισπανική Telefonica SA από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2020.
Διαθέτει επίσης μερίδια στις Uber Technologies., TotalEnergies, Alibaba Group Holding. και BHP Group., που εξαγοράστηκαν κυρίως το 2020 και το 2021.
Η πιο πρόσφατη συμφωνία που αποκάλυψε ήταν μερίδιο 178 εκατομμυρίων ριάλ στην Hercules Capital. τον Ιούνιο.
Οι μετοχές της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν αυξηθεί κατά 17% από τις αρχές Ιουλίου.

Η ιστορία

Ο πρίγκιπας Alwaleed, 67 ετών, έγινε ένας από τους κορυφαίους επενδυτές της Σαουδικής Αραβίας αφού απέκτησε μερίδια σε εταιρείες όπως η Citigroup. και η Apple.
Πιο πρόσφατα ανακοίνωσε την πώληση ενός μεριδίου στην εταιρεία Rotana Music στη Warner Music Group Corp. και συγκέντρωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας μέρος του μεριδίου του στην αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons στην Cascade Investment LLC του Bill Gates 

Θαυμαστής του Buffet…

Ο Alwaleed είναι γνωστός για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και είναι θαυμαστής του διάσημου επενδυτή Warren Buffett.
Κάποτε αποκαλούσε τον εαυτό του Αραβα «προφήτη της Ομάχα», κατ’ αντισοιχία με τον αμερικανό μεγαλοεπειδυτη .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης