Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sarābi (Αφγανιστάν): Ο κόσμος δεν πρέπει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν - Μετατρέπουν τη χώρα σε καταφύγιο τρομοκρατών

Sarābi (Αφγανιστάν): Ο κόσμος δεν πρέπει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν - Μετατρέπουν τη χώρα σε καταφύγιο τρομοκρατών
Το Αφγανιστάν μετατρέπεται ξανά σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, δήλωσε η πρώτη κυβερνήτης επαρχίας στη χώρα Δρ. Sarābi στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Καθώς οδεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, η Δρ. Habiba Sarābi, η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε κυβερνήτης επαρχίας στη σύγχρονη αφγανική ιστορία και διετέλεσε αργότερα υπουργός Παιδείας, παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να μη λησμονά τη χώρα της και να μην αναγνωρίσει το καθεστώς των φονταμενταλιστών σουνιτών.
Το Αφγανιστάν μετατρέπεται ξανά σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, δήλωσε η κυρία Sarābi στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν», επέμεινε.
Η Habiba Sarābi, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του άλλοτε προέδρου Khamid Karzai ως το 2005, επέρριψε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση στη χώρα της.
Δυτικές κυβερνήσεις, τόνισε, βοήθησαν πολέμαρχους και διεφθαρμένους να κερδίσουν αξιώματα και εξουσία.

Η διαφθορά στις τάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με ειδικούς, για την κατάρρευση του αφγανικού στρατού και του κρατικού μηχανισμού.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν την 15η Αυγούστου του 2021, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή δυτικών στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι απώλειες στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν ήταν βαριές τα τελευταία χρόνια στις τάξεις του αφγανικού στρατού.
Για αρκετούς ειδικούς, η κατάρρευση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν έκπληξη.
Πέρα από το ότι υποστηρίζονταν από δυνάμεις της περιοχής, οι Ταλιμπάν ισχυροποιήθηκαν μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία - ήττα

Η συμφωνία αυτή ήταν οδυνηρή ήττα για τον αφγανικό στρατό και για την τότε αφγανική κυβέρνηση, κατά την άποψη της κυρίας Sarābi.
Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, έκρινε, προχώρησε «χωρίς σαφές σχέδιο» για την επόμενη ημέρα.
«Απλούστατα το Αφγανιστάν αφέθηκε να πέσει ξανά στα χέρια τρομοκρατών», είπε η 66χρονη πολιτικός, που ανήκει στη μειονότητα των Χαζάρων.
Σύμφωνα με την κυρία Sarābi, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον κόσμο.
«Αν ξεχάσει το Αφγανιστάν, ο εξτρεμισμός θα έρθει να του χτυπήσει την πόρτα», προειδοποίησε η άλλοτε υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης