Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Ρεκόρ σημειώνουν οι εκπομπές άνθρακα από τις καταστροφικές πυρκαγιές - Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Γαλλία: Ρεκόρ σημειώνουν οι εκπομπές άνθρακα από τις καταστροφικές πυρκαγιές - Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία
Εκτός από τον άνθρακα, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν και άλλους ρύπους, όπως η σωματιδιακή ύλη 2.5, που κατηγορείται ότι προξενεί στους ανθρώπους σοβαρές ασθένειες

Ανθρακα σε ποσότητες ρεκόρ έχουν απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα οι διαδοχικές πυρκαγιές στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα δορυφορικά δεδομένα.
Βάσει της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας, Copernicus, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CAMS), πυρκαγιές, που έκαψαν τεράστιες εκτάσεις νοτιοδυτικά της περιοχής της Ζιρόντ, απελευθέρωσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους άνθρακα, στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο,
Πρόκειται για ποσότητες περίπου ίσες με τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 790.000 αυτοκίνητα.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Γαλλία σημείωσε κατά μέσο όρο περίπου 300.000 τόνους ετησιών εκπομπών άνθρακα από πυρκαγιές.
Μοναδική χρονιά που η Γαλλία πλησίασε το ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού ήταν το 2003, την ίδια χρονιά που συμπτωματικά ξεκίνησε και η δορυφορική παρακολούθηση. Η έντονη καλοκαιρινή ζέστη σε συνδυασμό με τις συνθήκες ξηρασίας απελευθέρωσαν περίπου 650.000 τόνους άνθρακα από τις δασικές πυρκαγιές, στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Οι εκπομπές άνθρακα από τη νοτιοδυτική Ευρώπη διαμορφώνουν μια σαφή εικόνα του μεγέθους και της επιμονής των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Μαρκ Πάρινγκτον, ανώτερο επιστήμονα στο CAMS. Κατά συνέπεια, πιο εύφλεκτα καθίστανται τα φυτά και τα δέντρα της περιοχής, εξαιτίας των μακροχρόνιων συνθηκών ξηρασίας και ακραίας ζέστης.
Η Ισπανία κατέγραψε επίσης ρεκόρ εκπομπών, κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα στα μέσα Ιουλίου. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη, οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία πυροδότησαν χαμηλότερες εκπομπές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Περισσότερα από 230 τετραγωνικά μίλια έχουν καεί μέχρι στιγμής στη Γαλλία φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών. Αναμφισβήτητα, οι πυρκαγιές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην περιφερειακή ποιότητα του αέρα.
Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα τεράστιο νέφος καπνού να ξεδιπλώνεται στον Βισκαϊκό Κόλπο.
Εκτός από τον άνθρακα, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν και άλλους ρύπους, όπως η σωματιδιακή ύλη 2.5, που κατηγορείται ότι προξενεί στους ανθρώπους σοβαρές ασθένειες.
Επιπλέον, οι εκπομπές άνθρακα περιορίζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, σε ορισμένες περιπτώσεις εώς και κατά 50%. Αυτό προκύπτει καθώς τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια από τις πυρκαγιές, εμποδίζουν την ηλιακή ενέργεια να φτάσει στα πάνελ.
Δεδομένου αυτού, το ζήτημα τίθεται σε νέα βάση, καθώς στη Ζιρόντ της Γαλλίας φιλοξενείται μια εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, που παρέχει ρεύμα σε σχεδόν 13.000 άτομα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης