Διεθνή

Τι πραγματικά συνέβη; - Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό της Zapοrizhia και την ρωσική βάση Saki στην Κριμαία

Τι πραγματικά συνέβη; - Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό της Zapοrizhia και την ρωσική βάση Saki στην Κριμαία
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι σε δημοσκόπηση στην Ουκρανία το 98% των πολιτών της Ουκρανίας… πιστεύει ότι οι Ουκρανοί θα κερδίσουν τους ρώσους στον πόλεμο αυτό… αλλά τα γεγονότα είναι ότι οι ρώσοι έχουν καταλάβει το 25% των εδαφών της Ουκρανίας

Ενώ η ρωσική προέλαση στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, οι Ουκρανοί με δύο σημαντικές επιθέσεις, ο συνεχής βομβαρδισμός του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας της Zaporizhia που εισφέρει το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο… και η ουκρανική επίθεση στην ρωσική βάση Saki ή Saky στην Κριμαία σχεδόν 225 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή μάχης…βρέθηκαν στο επίκεντρο…
Πρωτίστως και σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν οι Ουκρανοί… τον πυρηνικό σταθμό της Zapοrizhia τον βομβαρδίζουν οι Ουκρανοί.
Ο πυρηνικός σταθμός ελέγχεται από την Ρωσία, ωστόσο δεν έχει υποστεί ζημιές, μπορεί παρακείμενα κτήρια να έχουν πληγεί αλλά όχι οι βασικές μονάδες παραγωγής.
Προφανώς οι Ουκρανοί χτυπούν το πυρηνικό εργοστάσιο… για να ενοχοποιήσουν την Ρωσία και να κινητοποιήσουν την Δύση.
Η περίπτωση του βομβαρδισμού της ρωσικής βάσης Saki στην Κριμαία είναι κάτι διαφορετικό.
Δεν δέχθηκε πυραυλική επίθεση αλλά Ουκρανοί σαμποτέρ κατάφεραν να διεισδύσουν 225 χιλιόμετρα εντός των κατεκτημένων εδαφών από την Ρωσία… και με drones ή άλλους τρόπους να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην αεροπορική βάση καταστρέφοντας 8 ρωσικά αεροπλάνα.
Ωστόσο παρά την επιτυχημένη δολιοφθορά, οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν την Κριμαία, ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky μπορεί να θέτει τέτοιους μεγαλεπήβολους στόχους… αλλά το πράττει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και εμψύχωσης…
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι σε δημοσκόπηση στην Ουκρανία το 98% των πολιτών της Ουκρανίας… πιστεύει ότι οι Ουκρανοί θα κερδίσουν τους ρώσους στον πόλεμο αυτό… αλλά τα γεγονότα είναι ότι οι ρώσοι έχουν καταλάβει το 25% των εδαφών της Ουκρανίας.

Τι αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Aiea), ο πυρηνικός σταθμός στη Zaporizhia δεν παρουσιάζει επί του παρόντος κίνδυνο για την ασφάλεια παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς.
Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού έχουν παράσχει μια προκαταρκτική εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει άμεση απειλή» για την ασφάλεια της εγκατάστασης μετά από βομβαρδισμούς ή άλλες στρατιωτικές ενέργειες, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».
Οι Ρώσοι πάντως έχουν παρουσιάσει στοιχεία αποδεικνύοντας ότι το πυρηνικό εργοστάσιο το βομβαρδίζουν οι Ουκρανοί.

Προειδοποιούν οι Ρώσοι

Την ευθύνη για τις συνέπειες μιας πιθανής καταστροφής λόγω του βομβαρδισμού του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Zaporizia (ZNPP) φέρουν η Ουκρανία και οι ΗΠΑ, ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για τη Συνταγματική Νομοθεσία και την οικοδόμηση του κράτους, στην Ρωσία.
«Η καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας και η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι πλήρως υπεύθυνες για τις πιθανές συνέπειες».
Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhia, που βρίσκεται στην πόλη Energodar, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων. Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από επιθέσεις στο έδαφός τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones, βαρέως πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών.
Μέχρι τώρα οι οβίδες πλήττουν την υποδομή και την περιοχή αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Ποιοι βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia;

«Έχει ήδη προσδιοριστεί ποιος ξεκάθαρα βομβάρδισε εγκαταστάσεις και το έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia. Πρόκειται για μονάδες από την 44η ταξιαρχία πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Βομβάρδισαν από τη Νικόπολη με πυροβόλα 152 χλστ., προς το πυρηνικό σταθμό Zaporizhia…

Νωρίτερα, ο γενικός συνταγματάρχης Mikhail Mizintsev, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Άμυνας Ελέγχου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ να εμποδίζουν την ηγεσία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη διεξαγωγή αντικειμενικής παρακολούθησης της κατάστασης του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye.

Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia δεν θα επιστραφεί στην Ουκρανία

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhia δεν μπορεί να επιστραφεί στην Ουκρανία επειδή οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλειά δήλωσαν ρώσοι αξιωματούχοι.
«Ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί κανείς την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι να έχει 100% έλεγχο της δραστηριότητάς του. Δεδομένης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ουκρανικές αρχές δεν είναι σε θέση να παρέχουν αυτό το είδος ελέγχου εξ ορισμού».

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων εξαιρετικά ανεύθυνων επιθέσεων στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσβαση οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού ενέχει κίνδυνο περαιτέρω πρόκλησης», πρόσθεσε.
Nuclear-ftr.jpeg

Τι συνέβη στην ρωσική βάση Saki στην Κριμαία;

Η απώλεια 8 μαχητικών αεροσκαφών στη ρωσική βάση Saki , στην Κριμαία, μείωσε σημαντικά την αεροπορική ικανότητα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού.
Το επεισόδιο στην αεροπορική βάση… θα ωθήσει τον ρωσικό στρατό να επανεξετάσει την «αντίληψη της απειλής», καθώς μέχρι τώρα η Κριμαία θεωρούνταν πιθανώς ως περιοχή ασφαλούς οπισθοφυλακής.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν κάνουν υποθέσεις για τα αίτια των εκρήξεων σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της στρατιωτικής βάσης που κατέστρεψε ρωσικά αεροπλάνα, αλλά ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν Ουκρανικό σχέδιο αν και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι παραμένουν μπερδεμένοι σχετικά με την επίθεση της 9ης Αυγούστου στην αεροπορική βάση Saki στην κατεχόμενη Κριμαία, πάνω από 225 χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές, η οποία κατέστρεψε τουλάχιστον οκτώ ρωσικά αεροσκάφη και πολλά κτίρια.
Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν αναφορές από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ότι η επίθεση κατέστρεψε τουλάχιστον οκτώ ρωσικά αεροσκάφη, σε αντίθεση με τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι εκρήξεις δεν προκάλεσαν ζημιά σε κανένα αεροσκάφος και δεν ήταν αποτέλεσμα επίθεσης.
To ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε στις 9 Αυγούστου ότι πυρομαχικά είχαν πυροδοτηθεί σε χώρο αποθήκευσης στο αεροδρόμιο λόγω αμέλειας, όχι επίθεσης, και ισχυρίστηκε ότι κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.
Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε στις 10 Αυγούστου ότι η έκρηξη πιθανότατα δεν προκλήθηκε από επίθεση πυραύλων και υπέθεσε ότι οι εκρήξεις μπορεί να οφείλονται σε αμέλεια και μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας ή σε drones ή μικρό ελικόπτερο οπλισμένο με πυρομαχικά που επιτέθηκε σε μέρος της αεροπορικής βάσης.

Ένας ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στους New York Times ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ανταρτών.
Ένας άλλος ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προκάλεσαν την έκρηξη, ενώ άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σιωπηρά στην επίθεση, αλλά δεν ανέλαβαν επισήμως την επίθεση. Το ενδιαφέρον είναι ότι επίσημα οι Ουκρανοί δεν έχουν αναφερθεί στο χτύπημα…ωστόσο, ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέλαβαν τα εύσημα για δύο επιδρομές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μια αποθήκη πυρομαχικών στη Novooleksiivka στην περιοχή Henichensk (βόρεια της Κριμαίας) και στη θέση διοίκησης της τακτικής ομάδας τάγματος (BTG) του 217ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Φρουρών στο Maksyma Horkoho στο η νοτιοδυτική ακτή της περιφέρειας της Kherson.
Οι οικισμοί βρίσκονται 100km και 170km νότια των μετώπων κατά μήκος των διοικητικών συνόρων της Περιφέρειας Kherson αντίστοιχα.
l6opcfahf2c9rkdug16-kmdD-U401577006508grC-600x313IlSole24Ore-Web.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης