Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ απειλούν τα αφρικανικά κράτη με κυρώσεις για να μην αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ απειλούν τα αφρικανικά κράτη με κυρώσεις για να μην αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο
Πολλά αφρικανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγκάντα, έχουν δικαίως κατηγορήσει τις δυτικές κυρώσεις τόσο όσο και τον πόλεμο, για την αύξηση των τιμών των τροφίμων
Σχετικά Άρθρα

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas Greenfield, προειδοποίησε τις αφρικανικές χώρες να μην αγοράζουν τίποτα από τη Ρωσία εκτός από σιτηρά και λιπάσματα, διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ουγκάντα η Linda Thomas Greenfield δήλωσε ​​ότι οι χώρες της Αφρικής μπορούν να αγοράσουν «ρωσικά αγροτικά προϊόντα, δηλαδή λιπάσματα και σιτηρά», αλλά πρόσθεσε ότι «αν μια χώρα αποφασίσει να συνεργαστεί με τη Ρωσία περαιτέρω, όπου υπάρχουν κυρώσεις, τότε παραβαίνουν αυτές τις κυρώσεις».
«Προειδοποιούμε τις χώρες να μην παραβιάζουν αυτές τις κυρώσεις γιατί τότε… διακινδυνεύουν να τους επιβληθούν κυρώσεις», πρόσθεσε.
Η Thomas-Greenfield δήλωσε ότι η αγορά ρωσικού πετρελαίου ενέχει κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, αν και πολλοί από τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αργό μέχρι να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στο τέλος του 2022.
Πολλά αφρικανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγκάντα, έχουν αποφύγει να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχουν δικαίως κατηγορήσει τις δυτικές κυρώσεις τόσο όσο και τον πόλεμο, για την αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Οι δυτικές κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα, αλλά πολλές ναυτιλιακές εταιρείες και τράπεζες αποφεύγουν κάθε συνεργασία με τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων.
Οι δηλώσεις της Linda Thomas Greenfield στην Αφρική προηγήθηκαν της επίσκεψης που προγραμματίζει στην Αφρική ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή της στην Αφρική απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία που επεκτείνουν τους δεσμούς τους με αφρικανικά κράτη.
Η προειδοποίηση της Thomas-Greenfield καταδεικνύει πάντως πόσο πρόθυμες είναι οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βία για να επιτύχουν τα αποτελέσματα που θέλουν, η οποία γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον της Ουάσιγκτον και φέρνει τις αφρικανικές χώρες πιο κοντά στην Κίνα και τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης