Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος συναγερμός στον ΠΟΥ - Αναφορές για τον ιό LayV σε ανθρώπους στην Κίνα

Νέος συναγερμός στον ΠΟΥ - Αναφορές για τον ιό LayV σε ανθρώπους στην Κίνα
Αυτοί οι ιοί απαντώνται συνήθως σε νυχτερίδες, τρωκτικά και ποντίκια
Σε υψηλό συναγερμό τέθηκαν εκ νέου οι υγειονομικές αρχές μετά τις αναφορές για νέο ιό στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό henipavirus Langya (LayV) στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν.
Η υπηρεσία υγείας επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη από το New England Journal of Medicine (NEJM), η οποία τιτλοφορείται "A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China", σύμφωνα με την οποία τα συμπτώματα του LayV φαίνεται να έχουν κοινές ομοιότητες με τη γρίπη, όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, κόπωση, απώλεια όρεξης και ναυτία.
«Αυτοί οι ασθενείς παρουσίασαν πυρετό (100% των ασθενών), κόπωση (54%), βήχα (50%), ανορεξία (50%), μυαλγία (46%), ναυτία (38%), πονοκέφαλο (35%). και έμετο (35%), συνοδευόμενα από ανωμαλίες θρομβοπενίας (35%), λευκοπενίας (54%) και διαταραχής της ηπατικής λειτουργίας (35%) και των νεφρών (8%)», έγραψαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης, οι μολυσμένοι ασθενείς με LayV είχαν «πρόσφατο ιστορικό έκθεσης ζώων στην ανατολική Κίνα».

Ο εντοπισμός του ιού

Οι ιατροί εμπειρογνώμονες εντόπισαν τον νέο ιό μέσω δειγμάτων επιχρίσματος λαιμού, τα οποία τέθηκαν σε «μεταγονιδιωματική ανάλυση και επακόλουθη απομόνωση του ιού».
Το γονιδίωμα του LayV αποτελείται από 18.402 νουκλεοτίδια και έχει πανομοιότυπη οργάνωση γονιδιώματος με άλλους ιούς henipa της οικογένειας Paramyxoviridae - επίσης γνωστή ως οικογένεια μονόκλωνων ιών RNA.
Οι ιοί Henipa μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο και να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες, σύμφωνα με τη μελέτη NEJM.
Αυτοί οι ιοί απαντώνται συνήθως σε νυχτερίδες, τρωκτικά και ποντίκια.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει μετάδοση του LayV από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι ασθενείς δεν ήταν σε στενή επαφή.
«Η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική», έγραψαν οι ερευνητές.
"Η ανίχνευση επαφών 9 ασθενών με 15 μέλη της οικογένειας στενής επαφής δεν αποκάλυψε μετάδοση LayV από στενή επαφή, αλλά το μέγεθος του δείγματός μας ήταν πολύ μικρό για να προσδιορίσει την κατάσταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο για το LayV", αναφέρθηκε.
Η μελέτη σημείωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω αξιολογήσεις για να διαπιστωθεί εάν ο LayV θα μπορούσε να έχει διασταυρούμενη αντίδραση με τον ιό Mojiang, ο οποίος είναι ένας άλλος ιός henipa που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης