Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kim Jong Un: Η Βόρεια Κορέα νίκησε τον Covid - «Θανάσιμα αντίποινα» στη Νότια Κορέα που μας τον έστειλε

Kim Jong Un: Η Βόρεια Κορέα νίκησε τον Covid - «Θανάσιμα αντίποινα» στη Νότια Κορέα που μας τον έστειλε
Η Βόρεια Κορέα βασίστηκε σε lockdowns, εγχώριες θεραπείες φαρμάκων και στο «πλεονεκτικό σοσιαλιστικό σύστημα κορεατικού τύπου»
Σχετικά Άρθρα
Tη νίκη στη μάχη κατά του Covid κήρυξε o Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας, αλλά να ορκίζεται «θανάσιμα αντίποινα» κατά της Νότιας Κορέας, την οποία κατηγορεί για την πρόκληση της επιδημίας.
Ο Kim διέταξε την άρση των μέτρων κατά της επιδημίας που επιβλήθηκαν τον Μάιο, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να διατηρήσει ένα «ισχυρό αντιεπιδημικό φράγμα και να εντείνει το έργο κατά της επιδημίας μέχρι το τέλος της παγκόσμιας κρίσης υγείας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η Βόρεια Κορέα δεν επιβεβαίωσε ποτέ πόσοι άνθρωποι προσβλήθηκαν από Covid, προφανώς στερούμενη προμηθειών τεστ.
Αντίθετα, είχε αναφέρει ημερήσιους αριθμούς ασθενών με πυρετό, που ανήλθαν σε περίπου 4,77 εκατομμύρια.
Ωστόσο, δεν έχει καταγράψει νέα τέτοια κρούσματα από τις 29 Ιουλίου.

Πυρετός ο Covid

Η αδερφή του Kim, Kim Yo Jong, είπε ότι ο ίδιος ο νεαρός ηγέτης υπέφερε από συμπτώματα πυρετού, σύμφωνα με το KCNA, υπονοώντας για πρώτη φορά ότι μπορεί να είχε μολυνθεί από τον ιό.
«Αν και ήταν βαριά άρρωστος με υψηλό πυρετό, δεν μπορούσε να ξεκουραστεί λεπτό σκεπτόμενος τους ανθρώπους που έπρεπε να φροντίσει μέχρι το τέλος ενόψει του αντιεπιδημικού πολέμου», είπε σε δηλώσεις της.
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την υγεία του Kim, αλλά κατηγόρησε τα φυλλάδια από τη Νότια Κορέα που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα για την πρόκληση της επιδημίας.
Βορειοκορεάτες αποστάτες και ακτιβιστές στο Νότο είχαν στείλει για μπαλόνια με φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ στον Βορρά, μαζί με τρόφιμα, φάρμακα, χρήματα και άλλα είδη.
Ο Kim Yo Jong επέκρινε τη νέα κυβέρνηση της Σεούλ του Προέδρου Yoon Suk-yeol για την προσπάθειά της να άρει την απαγόρευση του 2020 σε αυτές τις εκστρατείες, αποκαλώντας την «αμετάβλητο κύριο εχθρό».
«Δεν μπορούμε πλέον να παραβλέψουμε την αδιάκοπη εισροή σκουπιδιών από τη Νότια Κορέα», είπε, απειλώντας να «αφανίσει» τις αρχές της Σεούλ.
«Το αντίμετρό μας πρέπει να είναι ένα θανατηφόρο αντίμετρο», ανέφερε.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη λύπη του για τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι οι επιστολές από αποστάτες ήταν υπεύθυνες για το ξέσπασμα του Covid, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Καταργήθηκαν οι περιορισμοί

Οι αναλυτές είπαν ότι παρόλο που ο Βορράς έχει χρησιμοποιήσει την πανδημία για να ενισχύσει τους κοινωνικούς ελέγχους, η διακήρυξη νίκης του θα μπορούσε να είναι προοίμιο για την αποκατάσταση του εμπορίου που παρεμποδίζεται από τα lockdown στα σύνορα και άλλους περιορισμούς.
Το γεγονός ότι επίσημο ποσοστό θνησιμότητας της Βόρειας Κορέας 0,0016%, ή 74 από περίπου 4,77 εκατομμύρια, είναι ένα «άνευ προηγουμένου θαύμα», είπε στη συνάντηση ο επικεφαλής της καταπολέμησης της Covid, Ri Chung Gil.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, λέγοντας ότι τον Ιούνιο η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί.
«Όποια και αν είναι η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς, αυτή είναι η ιστορία που λέγεται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας.
Και αυτή τη στιγμή οι αριθμοί τους λένε ότι η επιδημία έχει τελειώσει», είπε ο Martyn Williams, ερευνητής στο 38 North Project με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθούσε αναφορές περιστατικών στη Βόρεια Κορέα.
Η δήλωση νίκης της Πιονγκγιάνγκ επί του Covid έρχεται παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνωστό πρόγραμμα εμβολίων.
Αντίθετα, η χώρα λέει ότι βασιζόταν σε lockdowns, εγχώριες θεραπείες φαρμάκων και σε αυτό που ο Kim αποκάλεσε το «πλεονεκτικό σοσιαλιστικό σύστημα κορεατικού τύπου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης