Διεθνή

Στο κόκκινο η ένταση – Παραβιάσεις ρωσικών αεροσκαφών στην Αλάσκα

Στο κόκκινο η ένταση – Παραβιάσεις ρωσικών αεροσκαφών στην Αλάσκα
Είναι η πρώτη μεγάλη παραβίαση ρωσικού αεροσκάφους εδώ και καιρό

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD) αποκάλυψε ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας (ADIZ) δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες.
Το Alaskan NORAD «εντόπισε ρωσικά αεροσκάφη επιτήρησης που εισέρχονταν και επιχειρούσαν εντός» της ζώνης ανοιχτά των ακτών της Αλάσκας, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter.
Ενώ η ADIZ δεν θεωρείται τεχνικά μέρος του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, είναι εναέριος χώρος στον οποίο οι Αμερικανοί απαιτούν αναγνώριση και παρακολούθηση αεροσκαφών προς όφελος της εθνικής ασφάλειας, ο οποίος λειτουργεί ως προστατευτικός χώρος πριν τα αεροπλάνα εισέλθουν στον εθνικό εναέριο χώρο.
Σε αυτό το σημείο, η NORAD σημείωσε ότι «το ρωσικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον αμερικανικό ή καναδικό κυρίαρχο εναέριο χώρο».

Η πρώτη μεγάλη παραβίαση αεροσκάφους

Είναι σημαντικό ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η NORAD καταγράφει μεγάλη παραβίαση ρωσικού αεροσκάφους παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του συνεχιζόμενου ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αυξάνονται επικίνδυνα.
«Η τελευταία φορά που η NORAD ανακοίνωσε μια τέτοια παραβίαση ήταν τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέντε ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη», υπογράμμισε το The Hill.
Υπήρξε ένα περιστατικό στις αρχές του καλοκαιριού όπου δύο ρωσικά αεροσκάφη IL-38 θαλάσσιας περιπολίας ήρθαν κοντά στην Αλάσκα.
Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός εκείνη την εποχή ανέφερε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν λιγότερο προκλητικό ή ανησυχητικό από προηγούμενες πτήσεις βομβαρδιστικών ή κατασκοπευτικών αεροπλάνων με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας.
Τα ρωσικά αεροσκάφη που εισέρχονται στη ζώνη συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος της NORAD να πλησιάζει τα κοντινά ξένα στρατιωτικά αεροπλάνα και να τα προειδοποιεί.
Τα προηγούμενα χρόνια ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας είχαν πετάξει κοντά στη ρωσική ακτή, θέτοντας την άμυνα των ΗΠΑ σε επιφυλακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης