Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζημιές δισ. ευρώ για τους πελάτες της Freeport, της μεγαλύτερης αμερικανικής εξαγωγικής LNG

Ζημιές δισ. ευρώ για τους πελάτες της Freeport, της μεγαλύτερης αμερικανικής εξαγωγικής LNG
Σε μεγάλες ζημιές οδηγεί τους πελάτες της σε Ευρώπη και Ασία η αμερικανική εταιρεία Freeport LNG
Η αμερικανική εξαγωγική εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport LNG, ανακάλεσε την «ανωτέρα βία» που είχε δηλώσει μετά από μια έκρηξη τον Ιούνιο, σε μια εξέλιξη που μπορεί να έχει κόστος πολλών  δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πελάτες της σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ανωτέρα βία προβλέπεται σε ειδική ρήτρα που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρείες για να περιγράψουν γεγονότα εκτός του ελέγχου τους, όπως μια φυσική καταστροφή, και τις απαλλάσουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις χωρίς κυρώσεις.
Η χρήση της «ανωτέρας βίας» επέτρεπε επίσης στους αγοραστές LNG της Freeport να υπαναχωρούν από τις δικές τους συμφωνίες για την παράδοση αερίου στους τελικούς χρήστες.
Χωρίς την κάλυψη της ανωτέρας βίας, οι πελάτες της αμερικανικής εταιρείας στην Ευρώπη και την Ασία, αντιμετωπίζουν συλλογικές απώλειες έως και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς υποχρεώνονται να προμηθεύονται LNG από εναλλακτικές πηγές στις υψηλές τιμές της spot αγοράς, αναφέρει το Reuters.
Αγοραστές της Freeport LNG που αντιπροσωπεύει το 20% των αμερικανικών εξαγωγών LNG είναι η βρετανική BP, η γαλλική TotalEnergies, η ιαπωνική Osaka Gas, η επίσης ιαπωνική κορυφαία εταιρεία παραγωγής ενέργειας JERA, η SK Gas Trading της Νότιας Κορέας και ο εμπορικός οίκος Trafigura που έχει μικρό συμβόλαιο.
Οι πιθανές απώλειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι πελάτες της αμερικανικής Freeport θα κυμαίνονται μεταξύ 6-8 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά», δήλωσε ο Tamir Druz, διευθύνων σύμβουλος στην Capra Energy, μια εταιρεία συμβούλων LNG στο Reuters.
Το μεγαλύτερο συμβόλαιο με τη Freeport έχει η βρετανική BP με 4,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) έως το 2040.
Η JERA και η Osaka Gas έχουν συμβόλαια 2,3 mtpa έκαστη έως το 2039, ενώ η SK και η TotalEnergies έχουν συμβόλαια 2,2 mtpa η καθεμία έως το 2040, σύμφωνα με τον International Group Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Με βάση το γεγονός ότι η Freeport καταβάλλει αποζημίωση 10% ανά χαμένο φορτίο, οι απώλειες μπορεί να ανέλθουν σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την BP και 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την TotalEnergies σε επίπεδο αγοράς, δήλωσε ο Druz της Capra Energy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης