Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλότερα του αναμενομένου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Στο 8,5% τον Ιούλιο του 2022

Χαμηλότερα του αναμενομένου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Στο 8,5% τον Ιούλιο του 2022
Σε επίπεδο μήνα, δηλαδή από τα επίπεδα του Ιουνίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν είχε μεταβολή
Σχετικά Άρθρα
Χαμηλότερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022, αφού επιβραδύνθηκε στο 8,5%, από 8,7% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, παρά την επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Σε επίπεδο μήνα, δηλαδή από τα επίπεδα του Ιουνίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν είχε μεταβολή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο +0,2%, και από 1,3% που ήταν η μηνιαία μεταβολή τον Ιούλιο.
Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί 9,1% σε ετήσια βάση και 1,3% σε μηνιαία.
Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική της Fed, η οποία έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί να δει αρκετούς μήνες μείωσης του ρυθμού αύξησης του ΔΤΚ προτού πατήσει φρένο στην αύξηση του κόστους δανεισμού.
Η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη να εξετάσει μια σειρά από οικονομικούς δείκτες του Αυγούστου πριν από την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια, αλλά οι επενδυτές θα αναζητήσουν πιθανές ενδείξεις για την αντίδρασή της στα στοιχεία της Τετάρτης σε σχόλια αργότερα σήμερα από τους αξιωματούχους της Fed Charles Evans και Neel Kashkari.

Οι μεταβολές των κλάδων:

  • Ενέργεια -4,6% από +7,5%
  • Βενζίνη -7,7% από +11,2%
  • Νέα οχήματα +0,6% από +0,7%
  • Μεταχειρισμένα οχήματα -0,4% από +1,6%
  • Μίσθωμα ιδιοκτητών +0,6% από +0,6%
  • Τρόφιμα +1,1% από +1,0%

Ωστόσο, ο βασικός ΔΤΚ (εκτός τρόφιμα και ενέργεια) αν και αναμενόταν να επιταχυνθεί εκ νέου (αύξηση από +5,9% σε ετήσια βάση σε +6,1% ετησίως τον Ιούλιο), αντίθετα συνέχισε να επιβραδύνεται στο 5,9% σε ετήσια βάση.


Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, οι πραγματικές μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές συνεχίζουν να υποχωρούν, για 16 συνεχόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός εξαλείφει τυχόν μισθολογικά κέρδη.

BofA: Μετά το 2023 η ομαλοποίηση

Με βάση τα παραπάνω, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η διαδοχική αύξηση του πληθωρισμού επιβραδύνεται σταδιακά, το παρακάτω διάγραμμα από την BofA δείχνει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ομαλοποιηθεί ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά την αντίδραση της αγοράς, η Goldman γράφει σήμερα ότι "μια πιο ήπια από την αναμενόμενη ανάγνωση (οτιδήποτε καλύτερο από το προηγούμενο 9,1%) πιθανότατα να μην είναι αρκετή.
Με άλλα λόγια, ενώ η πτώση του ΔΤΚ είναι πιθανή και θα ωθήσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ακόμα υψηλότερα, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Fed, η οποία θα έχει μόνο τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ως τα μόνα «πραγματική δεδομένα» εμποδίζοντάς την να αποφασίσει σχετικά με τα επιτόκια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης