Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στην Wall, παρά τις φήμες για υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch - Μεγάλος κερδισμένος η ενέργεια

Θετικό κλίμα στην Wall, παρά τις φήμες για υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch - Μεγάλος κερδισμένος η ενέργεια
Θετικά πρόσημα σημειώθηκαν στη Wall Street, σήμερα, Πέμπτη, στον απόηχο των ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των θετικών μακροοικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι φήμες για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.
Μεγάλος κερδισμένος της σημερινής συνεδρίασης ο κλάδος της ενέργειας και της υγείας.
Παράλληλα, ο Dow έκλεισε στο +0,21% και στις 13.104 μονάδες. Ο S&P 500 τερμάτισε στο +0,30% και στις 1.413 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο +0,15% στις 2.986 μονάδες.
Πτώση  -1,26%, στα 3,13 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 3,12 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 3,18 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, έντονη ήταν η φημολογία στην αγορά πως ο οίκος αξιολόγησης ετοιμάζεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, μόλις δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch δίδει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, με αρνητικό outlook.
Παρά το γεγονός πως πριν από 3 μήνες ο οίκος είχε ανακοινώσει πως δεν προτίθεται να μεταβάλλει την αξιολόγηση των ΗΠΑ πριν το 2013, η φημολογία στην αγορά είναι έντονη.
Επίσης, ανάπτυξη της τάξης του 1,7% αναμένεται να σημειώσει η αμερικανική οικονομία το γ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους οίκους J.P. Morgan και Wells Fargo. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,8% ωστόσο, εξαιτίας των απογοητευτικών μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια των εν λόγω τριμήνου, οι οίκοι προέβησαν στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους. Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την αμερικανική κυβέρνηση την Παρασκευή.
Παράλληλα, κατά 23.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 369.000. Οι αναλυτές ανέμεναν να μειωθούν στις 370.000, ενώ ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε στις 368.000.
Ακόμα, άνοδο κατά 0,3% κατέγραψε ο δείκτης πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις οικιών σε εκκρεμότητα παρουσίασαν άνοδο για τον Σεπτέμβριο, εν συγκρίσει με το μήνα Αύγουστο.
Έπειτα, αύξηση 9,9% σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 8,3%. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, εξαιρουμένων των μεταφορών, αυξήθηκαν κατά 2% το Σεπτέμβριο, ενώ οι παραγγελίες για βασικά κεφαλαιακά αγαθά μειώθηκαν κατά 0,3%
Την ίδια στιγμή, άνοδο κατά 11%  σημείωσε ο αριθμός εκδιδόμενων οικοδομικών αδειών το μήνα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Η εκτίμηση των αναλυτών είχε αγγίξει το 11,6%, ωστόσο εν τέλει, η αύξηση του αριθμού των οικοδομικών αδειών περιορίστηκε στο 11%. Νωρίτερα, άνοδο κατά 0,3% κατέγραψε ο δείκτης πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις οικιών σε εκκρεμότητα παρουσίασαν άνοδο για τον Σεπτέμβριο, εν συγκρίσει με το μήνα Αύγουστο.
Τέλος, σε δημοπρασία επταετών ομολόγων, συνολικής αξίας 29 δισ. δολαρίων προέβη το αμερικανικό δημόσιο. Η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 1,267%, αν και οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 1,262%. Ο συντελεστής κάλυψης έφτασε τις 2,56 φορές, ενώ κατά μέσο όρο στις τελευταίες δημοπρασίες διετών ομολόγων άγγιξε τις 2,70 φορές. Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε στο 38,2%, ενώ κατά μέσο όρο σε ανάλογες δημοπρασίες φτάνει το 40,83%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης