Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο παρατήρησης - Γιατί ανησυχεί η Δύση

Ρωσία: Εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο παρατήρησης - Γιατί ανησυχεί η Δύση
H Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές της είναι ειρηνικές
Σχετικά Άρθρα
Στην εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου παρατήρησης από το Καζακστάν προχώρησε η Ρωσία, την ώρα που αξιωματούχοι της Δύσης εκφράζουν ανσυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.
Ο δορυφόρος τηλεανίχνευσης Καγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Σογιούζ στις 08:52 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ' ευθείας από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.
Ο δορυφόρος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του πέρση ποιητή και φιλοσόφου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά.
Στόχος του είναι κυρίως «να παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας», να συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, να ελέγχει τους υδάτινους πόρους και τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την ιρανική διαστημική υπηρεσία.

Τι υποστηρίζει το Ιράν

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα προορίζεται για στρατιωτικούς μάλλον παρά για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές της είναι ειρηνικές και σύμφωνες με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αυτή τη φορά οι ιρανικές αρχές χρειάσθηκε ωστόσο να αποκρούσουν κατηγορίες διαφορετικού τύπου, αφού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post ανέφερε πως η Ρωσία «εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για μήνες το δορυφόρο» στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν παραχωρήσει αργότερα τον έλεγχό του στο Ιράν.
«Όλες οι εντολές που συνδέονται με τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτού του δορυφόρου θα εκδίδονται από την πρώτη ημέρα και αμέσως μετά την εκτόξευση από ιρανούς ειδικούς με έδρα το ιρανικό υπουργείο Επικοινωνιών», ανακοίνωσε την Κυριακή η ιρανική Διαστημική Υπηρεσία.
«Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα» που στέλνονται από το δορυφόρο μέσω ενός «αλγορίθμου κρυπτογράφησης», διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, καταγγέλλοντας τους «ψευδείς» ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.
Τον Οκτώβριο 2005 η Ρωσία είχε ήδη εκτοξεύσει τον πρώτο ιρανικό δορυφόρο, τον Sina-1, από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ (βορειοδυτική Ρωσία).
Η εκτόξευση του Καγιάμ πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Vladimir Putin στο Ιράν, όπου στις 19 Ιουλίου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Ali Khamenei.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης