Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ολλανδία έχει γίνει ναρκοκράτος, λέει ο πρόεδρος των Ολλανδών αστυνομικών - Είναι το κέντρο του εμπορίου κοκαΐνης

Η Ολλανδία έχει γίνει ναρκοκράτος, λέει ο πρόεδρος των Ολλανδών αστυνομικών - Είναι το κέντρο του εμπορίου κοκαΐνης
Αυτές τις μέρες γίνεται στην Ολλανδία η δίκη του αιμοσταγούς αρχηγού της μαροκινής μαφίας που με έδρα το Άμστερνταμ ελέγχει το ένα τρίτο της διακινούμενης κοκαίνης της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών της Ολλανδίας, Jan Struijs, δήλωσε ότι η χώρα του έχει γίνει ένα «ναρκο-κράτος», στο οποίο οι εγκληματικές συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά λειτουργούν μια παράλληλη οικονομία με καταστροφικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία - π.χ. καθώς οδηγούν υψηλότερα στις τιμές των κατοικιών και μετατρέπουν πολλές νόμιμες επιχειρήσεις σε «πλυντήρια» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
«Αποκαλώ την Ολλανδία ναρκοκράτος 2.0 επειδή τα ναρκωτικά διοχετεύουν τόσο πολύ χρήμα στη νόμιμη οικονομία που υπονομεύει την οικονομία και τη δημοκρατία», δήλωσε ο Struijs στον σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό SVT.
Επιπλέον, οι ναρκοσυμμορίες αποτελούν μια απειλή για όποιον πάει να παρέμβει τη δράση τους - από τους τοπικούς πολιτικούς και τους επιχειρηματίες, ως τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους.
Το ρεπορτάζ του σουηδικού καναλιού SVT κατέγραφε μεταξύ των άλλων την περίπτωση του βετεράνου αστυνομικού συντάκτη Peter R. de Vries, ο οποίος δέχθηκε ένοπλη επίθεση πέρυσι στους δρόμους του Άμστερνταμ και πέθανε μερικές μέρες αργότερα. Ο δημοσιογράφος συμβούλευε έναν μάρτυρα στη δίκη της εγκληματικής συμμορίας Marengo, με αρχηγό τον Ridouan Taghi, ο οποίος είχε εκδοθεί στην Ολλανδία το 2019.
Το ρεπορτάζ κατέγραφε επίσης τη δολοφονία του δικηγόρου Derk Wiersum, ο οποίος εκπροσωπούσε βασικούς μάρτυρες στην δίκη.
Συνολικά, 17 άτομα από τη μαροκινή (ή «Mocro») μαφία κατηγορήθηκαν για 6 φόνους και αρκετές απόπειρες δολοφονίας.

Πολλές οι δολοφονίες της ναρκομαφίας, απειλές και για το Rutte

Το 2021, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte τέθηκε υπό αστυνομική προστασία ως απάντηση στο φόβο ότι θα δεχτεί επίθεση από τη μαροκινή μαφία Morco - την οποία το France24 περιγράφει ως βορειοαφρικανική εγκληματική οργάνωση συνδεδεμένη με τη διακίνηση κοκαΐνης.
Η μαφία Mocro δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη και ελέγχει το ένα τρίτο του συνόλου της διακίνησης κοκαΐνης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Το μυθιστόρημα του 2014 «Mocro Maffia», που έγραψαν οι Marijn Schrijver και Wouter Laumans, εισήγαγε τον όρο και έστρεψε την προσοχή του κόσμου στη συγκεκριμένη εγκληματική συμμορία, αφηγούμενο πώς μια ομάδα Μαροκινών κλεφτών κοσμημάτων στο Άμστερνταμ δημιούργησε μια από τις πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις της Ευρώπης.
Μετά την επιτυχία του στην Ολλανδία, το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά.
«Αξίζει να πεθάνω γι' αυτό; Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα; Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε ένα ναρκoκράτος; Αυτά είναι τα πράγματα που σκέφτομαι», είπε ο ο δημοσιογράφος Jens Olde Kalter στο κανάλι SVT.
Σε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της τον Μάρτιο του 2016, η μαροκινή μαφία του Αμστερνταμ είχε κόψει το κεφάλι ενός αντιπάλου και το είχε αφήσει στη μέση του δρόμου.

Από την κάνναβη στην κοκαΐνη

Η ομάδα Mocro δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 και αποτελείται από δεκάδες διαφορετικές φυλές που διακινούν κοκαΐνη και συνθετικά ναρκωτικά μέσω της Ευρώπης.
Το όνομά της προέρχεται από το ολλανδική slang λέξη Mocro, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει ανθρώπους μαροκινής καταγωγής που ζουν στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία.
Το σύνθημα της οργάνωσης είναι, «Wie praat, die gaat» – «Όποιος μιλάει, πεθαίνει».
Η οργάνωση ξεκίνησε να διακινεί χασίς από το Μαρόκο στην Ευρώπη αλλά σταδιακά τα μέλη της έγιναν ειδικοί στο λαθρεμπόριο.
Κάποιοι από αυτούς διακλαδώθηκαν στην κοκαΐνη, η οποία είναι πολύ πιο προσοδοφόρα.
Κατάφεραν να έρθουν σε άμεση επαφή με τις περιοχές στις οποίες η κοκαΐνη παράγεται και στη συνέχεια να καθιερωθούν ως σημαντικοί παίκτες στη βιομηχανία, η οποία πριν ήταν μονοπώλιο ελεγχόμενο από οργανώσεις της ιταλικής μαφίας όπως η Ndrangheta, εξηγεί ο David Weinberger, συνεργάτης ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων (IRIS) και ειδικός στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.
Αναπτύσσοντας άμεσους δεσμούς με κολομβιανά και μεξικανικά καρτέλ, η Mocro Mafia κατέληξε να διακινεί κοκαΐνη μέσω των λιμανιών της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ.
Οι αστυνομικές μεταφορές ναρκωτικών στα λιμάνια γίνονται όλο και πιο συχνές και η Europol θεωρεί πλέον το Βέλγιο και την Ολλανδία ως το κέντρο της διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Σε εξέλιξη η δίκη του αρχηγού της Mocro Mafia

Σύμφωνα με έρευνες Ολλανδών δημοσιογράφων, επικεφαλής αυτής της γιγαντιαίας επιχείρησης μεταξύ 2015 και 2017 υπήρξε ο Ridouan Taghi, γιος Μαροκινών μεταναστών, ο οποίος έγινε γνωστός για τις εξαιρετικά βίαιες μεθόδους του.
Ο Taghi συνελήφθη στο Ντουμπάι το 2019 και κατηγορήθηκε ότι διέταξε τις δολοφονίες εννέα ατόμων.
Η δίκη του ξεκίνησε στο Άμστερνταμ τον Μάρτιο του 2021 και συνεχίζεται.
Ο ίδιος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Vught της Ολλανδίας.
Πολλοί από εκείνους που κατέθεσαν στη δίκη του ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, φοβούμενοι αντίποινα από τη Mocro Mafia.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης