Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, εν όψει του δημοψηφίσματος για ένωση με τη Ρωσία

Ρωσία: Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, εν όψει του δημοψηφίσματος για ένωση με τη Ρωσία
Οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να οργανώσουν δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία στις 11 Σεπτεμβρίου 2022

O βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας δημιουργεί μια μείζονα ραδιενεργή απειλή για την Ουκρανία και για ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
«Υπάρχει σε εξέλιξη μια εκστρατεία παραπληροφόρησης  στα ΜΜΕ των ΗΠΑ όπου υποστηρίζεται αδιάκριτα ότι ο ρωσικός στρατός προχωρά σε βομβαρδισμούς στη ζώνη του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία.
«Σημειώνουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη πρόκληση από το Κίεβο σε επικίνδυνες για τη ραδιενέργεια τοποθεσίες.
Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia από τους ουκρανούς ενόπλους είναι σκόπιμος. Για να δυσφημήσουν τη Ρωσία, οι ουκρανικές αρχές δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την πυρηνική ασφάλεια όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης», ανέφερε.
Σύμφωνα με το Κοινό Αρχηγείο της Ρωσίας, οι Ουκρανοί εθνικιστές βομβάρδισαν το έδαφος του πυρηνικού σταθμού στις 5 Αυγούστου.
Από τον ουκρανικούς  βομβαρδισμούς υπέστησαν ζημιές δύο γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και ένας αγωγός νερού.
«Μόνο χάρη στις αποτελεσματικές και έγκαιρες ενέργειες του ρωσικού στρατού για την κάλυψη της πυρηνικής εγκατάστασης, η κρίσιμη υποδομή της δεν επηρεάστηκε», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) «να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες του Κιέβου και να λάβουν επειγόντως μέτρα αποτροπής των προκλήσεων στις επικίνδυνες για τη ραδιενέργεια εγκαταστάσεις στην Ουκρανία» και τους Αμερικανούς δημοσιογράφους «να πάψουν να διαδίδουν ρωσοφοβικούς μύθους».
Η δημοτική αρχή του Energodar όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhye ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η ουκρανική πλευρά είχε βομβαρδίσει την περιοχή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μετά από αυτή την επίθεση, ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Raphael Grossi δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτήν την επίθεση και ζήτησε να σταματήσουν όλες οι επιχειρήσεις μάχης που απειλούν την ασφάλεια του εργοστασίου.
Μέχρι στιγμής η ουρκανική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε περισσότερο από το 70% της επικράτειας της περιοχής Zaporizhia.
Η ειρηνική ζωή αποκαθίσταται σταδιακά σε αυτά τα εδάφη, τα οποία ενσωματώνονται στο νομικό και οικονομικό πλαίσιο της Ρωσίας.
Οι τοπικές αρχές λένε ότι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία και να οργανώσουν δημοψήφισμα για αυτό το θέμα τον Σεπτέμβριο.
Η Ουκρανία, ωστόσο, συνεχίζει να βομβαρδίζει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε απελευθερωμένα εδάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης