Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Γερμανία: Αποκλείεται να εγκριθεί ο αγωγός Nord Stream 2

Επιμένει η Γερμανία: Αποκλείεται να εγκριθεί ο αγωγός Nord Stream 2
Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας
Σχετικά Άρθρα

Στην αντίθεση της όσον αφορά τη λειτουργία του Nord Stream 2 επιμένει η Γερμανία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε ότι «αποκλείεται να δοθεί έγκριση για τον αγωγό Nord Stream 2», που υπενθυμίζεται ότι αν και είναι έτοιμος, δεν λειτούργησε ποτέ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Ο νέος αγωγός περνά δίπλα από τον ήδη ολοκληρωμένο Nord Stream και θα διπλασιάσει την ποσότητα αερίου που θα μεταφέρει μέσω της Βαλτικής, στα 110 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Πρόθεση είναι ο αγωγός να παρέχει στην Ευρώπη επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου και να δίνει στη Ρωσία πιο άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου.

Το... θρίλερ του Nord Stream 2

Αν και η άρνηση της Γερμανίας να ανάψει το πράσινο φως για τον Nord Stream 2 δεν αποτελεί είδηση, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για την Ευρώπη. Σημειωτέον ότι ο Nord Stream 1 υπολειτουργεί λόγω... τεχνικών προβλήματων, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να μην προλαβαίνει να γεμίσει τις αποθήκες της.
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2 σαφώς και «πονάει» το Κρεμλίνο, καθώς ένα πιθανό οριστικό ναυάγιο του αγωγού θα έρθει να ακυρώσει το στρατηγικό σχεδιασμό του Putin για την ενεργειακή απομόνωση της Ουκρανίας και την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Οι στοχεύσεις του αυτές βέβαια ήταν ξεκάθαρες εδώ και μια δεκαετία, από τότε που ο Nord Stream 2 μπήκε στο τραπέζι μέχρι την πρόσφατη ολοκλήρωσή του. Εξ ου και οι διαχρονικά έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και μέρος των κρατών μελών της Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, η ευρωπαϊκή ηγεσία -αν και διακήρυττε την ανάγκη απεξάρτησης από τη «σφιχτή αγκαλιά» της Gazprom- δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας, αλλά και της ενεργειακής θωράκισης της «γηραιάς ηπείρου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης