Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικοί τόνοι Guterres: Ένας πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει την καταστροφή του πλανήτη

Δραματικοί τόνοι Guterres: Ένας πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει την καταστροφή του πλανήτη
Ρωσία: Μόνο οι ΗΠΑ έχουν κάνει χρήση πυρηνικών
Σχετικά Άρθρα
Ένας πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει την καταστροφή του πλανήτη, διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, απευθύνοντας δραματική έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με οποιαδήποτε μορφή σε μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση, γιατί σε περίπτωση παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου πιθανότατα «δεν θα υπάρχει πια ΟΗΕ, ικανός να απαντήσει», εξήγησε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.
«Πιστεύω ότι εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, πιθανότατα δεν θα υπάρχει πια ΟΗΕ που να μπορεί να ανταποκριθεί», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση Ιάπωνα δημοσιογράφου σχετικά με μια πιθανή απάντηση του ΟΗΕ σε μια υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει καταστροφή του πλανήτη

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε βέβαιος ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα σήμαινε «την καταστροφή του πλανήτη».
Από την άποψη αυτή, κάλεσε τις πυρηνικές δυνάμεις να δεσμευτούν στην αρχή της μη πρώτης χρήσης και να απόσχουν από τη χρήση πυρηνικών όπλων για να απειλήσουν τα μη πυρηνικά κράτη.
«Είναι σαφές ότι αν κανείς δεν χρησιμοποιήσει [πυρηνικά όπλα] για πρώτη φορά, δεν θα υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», τόνισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων TASS.

Ρωσία: Μόνο οι ΗΠΑ έχουν κάνει χρήση πυρηνικών

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιαπωνία Mikhail Galuzin ανέφερε σε συζήτηση για τον πυρηνικό αφοπλισμό στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με σενάρια πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων και όλοι οι ισχυρισμοί για αυτό το θέμα είναι απλές εικασίες.
Υπενθύμισε ότι μόνο μία χώρα - οι Ηνωμένες Πολιτείες - είχαν πράγματι χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και η χρήση τους δεν ήταν δικαιολογημένη από στρατιωτική άποψη, αλλά «στην πραγματικότητα ήταν μια δοκιμή πυρηνικών όπλων» στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι και στους κατοίκους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης