Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia - Ρωσία: Τον βομβάρδισαν οι Ουκρανοί, μεγάλη απειλή για την Ευρώπη

Θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia -  Ρωσία: Τον βομβάρδισαν οι Ουκρανοί, μεγάλη απειλή για την Ευρώπη
Ο Guterres χαρακτήρισε «αυτοκτονική» κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών
Σχετικά Άρθρα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Zaporizhzhia, την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις και Ρωσία - Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί τους Ουκρανούς για τον βομβαρδισμό και να προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» στην Ευρώπη.
O  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
 
Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για τον βομβαρδισμό - Προειδοποιεί την Ευρώπη για «καταστροφικές συνέπειες»

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιέβου ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία και την Ευρώπη και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» για την Ευρώπη.
Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού "από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις" είναι "δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνος" και "θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού εδάφους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δυτικές χώρες με επιρροή στην Ουκρανία θα πρέπει να πιέσουν το Κίεβο να σταματήσει να βομβαρδίζει το πυρηνικό εργοστάσιο.
Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Peskov είπε: "Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκλείσουν την συνέχιση του βομβαρδισμού".
Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χθες η Ουκρανία βομβάρδισε το εργοστάσιο καταστρέφοντας καλώδια υψηλής τάσης και υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.

Διαψεύδει το Κιέβο

Το Κίεβο, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι στοχοθετεί το εργοστάσιο και κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι έπληξε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού σταθμού.
Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι ένας εργάτης τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις το απόγευμα του Σαββάτου.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.
Τις τελευταίες ημέρες, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας έκανε σήμερα έκκληση να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ρωσία: Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά

Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia,, που επλήγη από βομβαρδισμούς το σαββατοκύριακο, λειτουργεί κανονικά, δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
«Έχουμε πληροφορίες από τον στρατό και τους εκπροσώπους της ρωσικής Rosatom, που βρίσκονται εδώ, παρακολουθώντας απλά την κατάσταση. Έχουμε πληροφορίες από αυτούς ότι όλα λειτουργούν κανονικά», δήλωσε ο Yevgeny Balitsky, επικεφαλής της διοίκησης στην περιοχή.
Ο Balitsky δήλωσε ότι η μονάδα, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών. Το Κίεβο και η Μόσχα εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για τον βομβαρδισμό του σταθμού το σαββατοκύριακο.

«Αυτοκτονική» κάθε επίθεση στους πυρηνικούς σταθμούς

Μάλιστα, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
«Κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων είναι αυτοκτονική», δήλωσε ο Guterres κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.
«Ελπίζω ότι αυτές οι επιθέσεις θα λάβουν τέλος. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι ο ΔΟΑΕ θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον σταθμό» στη Zaporizhzhia, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θέατρο από την Παρασκευή βομβαρδισμών ανάμεσα στους ρώσους και τους ουκρανούς αντιμαχόμενους, που ανταλλάσσουν κατηγορίες για αυτούς, πρόσθεσε.
Εδώ και μια εβδομάδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν σταματά να εκφράζει ανησυχία για τους κινδύνους που εγείρονται για την ανθρωπότητα εξαιτίας "μιας παρανόησης" ή "μίας λάθους κρίσης" που θα μπορούσε να οδηγήσει στον "πυρηνικό αφανισμό", όπως προειδοποίησε την 1η Αυγούστου σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.
Την 6η Αυγούστου, με την ευκαιρία της 77ης επετείου της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, έκρινε πως η ανθρωπότητα "παίζει με γεμάτο πιστόλι", με φόντο τις τρέχουσες κρίσεις που έχουν πυρηνικές διαστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης