Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν ήταν και τόσο… αποτυχία το ταξίδι της Pelosi στην Ταϊβάν – Η συνάντηση με την TSMC και ο ρόλος των τσιπ

Δεν ήταν και τόσο… αποτυχία το ταξίδι της Pelosi στην Ταϊβάν – Η συνάντηση με την TSMC και ο ρόλος των τσιπ

Το ταξίδι της Pelosi συνέπεσε με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν την TSMC να δημιουργήσει μια κατασκευαστική βάση στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Μια πτυχή του ταξιδιού της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Nancy Pelosi στην Ταϊβάν που έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό είναι η συνάντησή της με τον Mark Lui, πρόεδρο της Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC).

Το ταξίδι της Pelosi συνέπεσε με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν την TSMC – τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip στον κόσμο, από τον οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ – να δημιουργήσει μια κατασκευαστική βάση στις ΗΠΑ και να σταματήσει να παράγει προηγμένα τσιπ για κινεζικές εταιρείες.

Οι δεσμοί ΗΠΑ - Ταϊβάν

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν βασίζεται ιστορικά στην αντίθεση της Ουάσιγκτον στην κομμουνιστική κυριαρχία του Πεκίνου και στην αντίσταση της Ταϊβάν στην απορρόφηση της από την Κίνα.
Όμως τα τελευταία χρόνια, η αυτονομία της Ταϊβάν έχει μετατραπεί σε ζωτικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, λόγω της κυριαρχίας του νησιού στην αγορά κατασκευής ημιαγωγών.
Οι ημιαγωγοί – επίσης γνωστοί ως τσιπ υπολογιστών ή απλώς τσιπ – αποτελούν αναπόσπαστο μέρος όλων των δικτυωμένων συσκευών που έχουν ενσωματωθεί στη ζωή μας.
Έχουν επίσης προηγμένες στρατιωτικές εφαρμογές.

Η πολιτική από την εποχή Trump

Το μετασχηματιστικό, εξαιρετικά γρήγορο Διαδίκτυο 5G δίνει τη δυνατότητα σε έναν κόσμο συνδεδεμένων συσκευών κάθε είδους (το «Διαδίκτυο των πραγμάτων») και μια νέα γενιά δικτυωμένων όπλων.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να συνειδητοποιούν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump ότι οι αμερικανικές εταιρείες σχεδιασμού ημιαγωγών, όπως η Intel, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αλυσίδες εφοδιασμού με βάση την Ασία για την κατασκευή των προϊόντων τους.
Συγκεκριμένα, η θέση της Ταϊβάν στον κόσμο της κατασκευής ημιαγωγών μοιάζει λίγο με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ.
Η TSMC κατέχει μερίδιο αγοράς 53% της παγκόσμιας αγοράς χυτηρίων (εργοστάσια έχουν συνάψει σύμβαση για την κατασκευή τσιπς που έχουν σχεδιαστεί σε άλλες χώρες).
Άλλοι κατασκευαστές με έδρα την Ταϊβάν διεκδικούν επιπλέον 10% της αγοράς.
Ως αποτέλεσμα, η Έκθεση Ανασκόπησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας 100 Ημερών της κυβέρνησης Biden λέει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από μια ενιαία εταιρεία – την TSMC – για την παραγωγή των κορυφαίων τσιπ της».
Το γεγονός ότι μόνο η TSMC και η Samsung (Νότια Κορέα) μπορούν να κατασκευάσουν τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς (μέγεθος πέντε νανόμετρα) «θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα παροχής των τρεχουσών και μελλοντικών ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και κρίσιμων αναγκών υποδομής».
Αυτό σημαίνει ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Κίνας για επανένωση με την Ταϊβάν είναι πλέον πιο απειλητικός για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωση της Σαγκάης του 1971 και στον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι οι άνθρωποι τόσο στην ηπειρωτική Κίνα όσο και στην Ταϊβάν πίστευαν ότι υπήρχε «Μία Κίνα» και ότι και οι δύο ανήκαν σε αυτήν.
Αλλά για τις ΗΠΑ είναι αδιανόητο ότι η TSMC θα μπορούσε μια μέρα να βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από το Πεκίνο.

«Τεχνικός πόλεμος»

Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν την TSMC στις ΗΠΑ για να αυξήσουν την εγχώρια ικανότητα παραγωγής τσιπ.
Το 2021, με την υποστήριξη της κυβέρνησης Biden, η εταιρεία αγόρασε μια τοποθεσία στην Αριζόνα στην οποία θα κατασκευάσει ένα χυτήριο των ΗΠΑ.
Αυτό έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2024.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μόλις ψήφισε τον νόμο για τα τσιπ και την επιστήμη, ο οποίος παρέχει επιδοτήσεις 52 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη της κατασκευής ημιαγωγών στις ΗΠΑ, αλλά οι εταιρείες θα λάβουν χρηματοδότηση από τον νόμο μόνο εάν συμφωνήσουν να μην κατασκευάσουν προηγμένους ημιαγωγούς για κινεζικές εταιρείες.
Αυτό σημαίνει ότι η TSMC και άλλοι μπορεί κάλλιστα να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα και στις ΗΠΑ, επειδή το κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ θεωρείται πολύ υψηλό χωρίς κρατικές επιδοτήσεις.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου «τεχνολογικού πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, στον οποίο οι ΗΠΑ στοχεύουν να περιορίσουν την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας και να την εμποδίσουν να ασκήσει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στην τεχνολογία.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για τα τσιπ

Το 2020, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε συντριπτικές κυρώσεις στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei που είχαν σχεδιαστεί για να αποκόψουν την εταιρεία από την TSMC, στην οποία βασιζόταν για την παραγωγή ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας που απαιτούνταν για τις υποδομές 5G.
Η Huawei ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής εξοπλισμού δικτύου 5G στον κόσμο, αλλά οι ΗΠΑ φοβούνταν ότι η κινεζική προέλευσή της αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια (αν και αυτός ο ισχυρισμός αμφισβητήθηκε).
Οι κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν επειδή τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί θέλουν να εμποδίσουν άλλες χώρες να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό 5G της Huawei.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε αρχικά αποφασίσει να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό Huawei σε ορισμένα τμήματα του δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι κυρώσεις της κυβέρνησης Trump ανάγκασαν το Λονδίνο να ανακαλέσει αυτή την απόφαση.
Ένας βασικός στόχος των ΗΠΑ φαίνεται να είναι ο τερματισμός της εξάρτησής τους από τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα ή την Ταϊβάν για «αναδυόμενες και θεμελιώδεις τεχνολογίες», η οποία περιλαμβάνει προηγμένους ημιαγωγούς που χρειάζονται για συστήματα 5G, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει άλλη προηγμένη τεχνολογία στο μέλλον.
Το ταξίδι της Pelosi στην Ταϊβάν δεν ήταν απλώς η κρίσιμη θέση της Ταϊβάν στον «τεχνολογικό πόλεμο».
Αλλά η κυριαρχία της πιο σημαντικής εταιρείας της έχει δώσει στο νησί μια νέα και κρίσιμη γεωπολιτική σημασία που είναι πιθανό να εντείνει τις υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με το καθεστώς του νησιού.
Έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «επαναφέρουν» την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης