Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή επίθεση Zakharova στην ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση του Mr Bitcoin στις ΗΠΑ

Σκληρή επίθεση Zakharova στην ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση του Mr Bitcoin στις ΗΠΑ
"Η ενεργός συμμετοχή των Αθηνών σε άλλη μια παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου", "είναι άλλη μια απόδειξη της συγκρουσιακής γραμμής που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της χώρας μας", σημειώνει
Σχετικά Άρθρα

Για «μη φιλικές ενέργειες» των Αρχών της Ελλάδας κάνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την έκδοση στις ΗΠΑ του Ρώσου προγραμματιστή Alexander Vinnik ή Mr Bitcoin.
Μάλιστα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για παραβίαση του άρθρου 36  της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις από την Αθήνα και μάλιστα, η δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Zakharova που αναρτήθηκε αργά στις 5/8 στην ιστοσελίδα του, μιλά για ενεργό συμμετοχή των Αθηνών σε άλλη μια παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Είμαστε εξοργισμένοι με τις μη φιλικές ενέργειες των Αρχών της Ελλάδας, οι οποίες, υπό την πίεση των ΗΠΑ, που έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες με επινοημένες προφάσεις, εξέδωσαν τον συμπατριώτη μας Alexander Vinnik προς εξόντωση στην αμερικανική εκδικητική δικαιοσύνη.
Κατά παράβαση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963 και σε αντίθεση με το επίσημο αίτημα της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, δεν επετράπη σε προξενικούς υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής, στον δικηγόρο και τον μεταφραστή του να συναντήσουν τον Ρώσο πολίτη.
Αγνοήθηκαν πλήρως τα επανειλημμένα (από το 2017) αιτήματα των ρωσικών αρμόδιων υπηρεσιών για έκδοση του Α. Vinnik στη Ρωσία ως χώρα της ιθαγένειάς του, όπως και οι εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την παράδοση καταδικασθέντων του 1983, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο πολίτης μας.
Η ενεργός συμμετοχή των Αθηνών σε άλλη μια παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου, ο οποίος συνελήφθη προ πενταετίας και πλέον στην Ελλάδα, στη συνέχεια παραδόθηκε στη Γαλλία, από όπου τον επανέφεραν στην Αθήνα μόνο για την τάχιστη έκδοσή του και ουσιαστικά την απαγωγή του, είναι άλλη μια απόδειξη της συγκρουσιακής γραμμής που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της χώρας μας».
«Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη μας στην κακοτυχία του. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν παν το δυνατόν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του», καταλήγει.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Vinnik συνελήφθη στην Ελλάδα το 2017, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Tην έκδοσή του στις ΗΠΑ ενέκρινε τότε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου.
Σημειώνεται ότι ο Vinnik είχε συλληφθεί το 2017 σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου βρίσκονταν για διακοπές με την σύζυγο και τα παιδιά τους.
Η βασική κατηγορία που του χρεώνουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.).
Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ..
Τον Vinnik κατηγορεί και η Γαλλία για ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό και μάλιστα, το δικαστήριο του Παρισίου στις 7/12/2020 τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και του επέβαλε και πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με γαλλικές εισαγγελικές Αρχές, ο Vinnik δημιούργησε το λογισμικό Locky για να προκαλέσει ζημιά σε 200 ιδιώτες και επιχειρήσεις στη Γαλλία από το 2016 έως το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης