Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια από τη Β. Κορέα – Ετοιμάζεται για δοκιμή πυρηνικού όπλου

Νέα απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια από τη Β. Κορέα – Ετοιμάζεται για δοκιμή πυρηνικού όπλου
Θα είναι η πρώτη από το 2017 και η έβδομη συνολικά
Σχετικά Άρθρα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπου Ρωσία και Δύση έχουν εμπλακεί σε μια νέα ψυχροπολεμική λογική, με την Κίνα να έχει πολιορκήσει την Ταϊβάν κάνοντας μια πρόβα πολέμου για το τι ακριβώς θα συμβεί, όταν αποφασίσει να την προσαρτήσει με τη βία, ένα τρίτο μέτωπο αναμένεται να ανοίξει, απειλώντας την παγκόσμια ασφάλεια και ισορροπία.
Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι διαπιστώνονται διάφορες προετοιμασίες στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Punggye-ri που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως κινήσεις για δοκιμές για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να αναπτύσσει την ικανότητα της για την παραγωγή σχάσιμου υλικού στην τοποθεσία Yongbyon» αναφέρει το έγγραφο των ειδικών του ΟΗΕ. Σημειώνεται πως η Yongbyon είναι η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας, η οποία λειτουργεί με τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή της, και υποστηρίζουν ότι θα πιέσουν για περαιτέρω κυρώσεις του ΟΗΕ, εάν όντως αυτή υλοποιηθεί.
Αλλά και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) τονίζει από τον Ιούνιο τη δραστηριότητα στο Punggye-ri όπου διεξήχθησαν μεταξύ του 2006 και του 2017 έξι δοκιμές πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Το μεγάλο χακάρισμα

Επιπλέον, οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι οι έρευνες έδειξαν ότι η Β. Κορέα ήταν υπεύθυνη για την κλοπή 620 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα σε ένα τουλάχιστον μεγάλο χακάρισμα που έγινε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Οι ειδικοί του ΟΗΕ εκτιμούν πως η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις για να χρηματοδοτήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, ενώ αναφέρουν πως οι επιθέσεις αυτές στον κυβερνοχώρο συνεχίζονται με στόχο την απόκτηση πληροφοριών και υλικών που προορίζονται για απαγορευμένα προγράμματα της Β. Κορέας, όπως τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Σημειώνεται πως έχει απαγορευθεί στη Β. Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξάγει πυρηνικές δοκιμές και να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.

Δεκάδες εκτοξεύσεις

«Η Β. Κορέα έκανε προετοιμασίες στον χώρο των πυρηνικών δοκιμών της, αν και δεν προχώρησε σε κάποια δοκιμή πυρηνικού της όπλου.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η χώρα συνέχισε να επιταχύνει τα πυραυλικά της προγράμματα» λένε οι ειδικοί του ΟΗΕ.
Βάσει των στοιχείων, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 31 πυραύλους που συνδυάζουν βαλλιστικές τεχνολογίες και τεχνολογίες καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένων έξι δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και δύο πυραύλων που περιγράφονται ως βαλλιστικά όπλα.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε τις παράνομες εισαγωγές πετρελαίου και τις εξαγωγές άνθρακα, παρά τις κυρώσεις.
Οι διεθνείς συνομιλίες με στόχο η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα πυραύλων της έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό από το 2019.
Τα τελευταία χρόνια Κίνα και Ρωσία πιέζουν για χαλάρωση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για ανθρωπιστικούς λόγους - και με την ελπίδα ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να πειστεί να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης