Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Άνοιξε τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις από και προς το Ισραήλ

Σαουδική Αραβία: Άνοιξε τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις από και προς το Ισραήλ
Ισραήλ και Σαουδική Αραβία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, με το βασίλειο να μην αναγνωρίζει καν την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους…

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε τις τελευταίες ώρες τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις από και προς το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση για την άρση της σχετικής απαγόρευσης στα μέσα του περασμένου μήνα.
Το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε πάνω από τη Σαουδική Αραβία, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια του Ριάντ, ανήκει στην Air Seychelles. Η πτήση με προορισμό το νησιωτικό κράτος στον Ινδικό Ωκεανό αναχώρησε από το Τελ Αβίβ το βράδυ της Τετάρτης.
Αεροσκάφος της Cathay Pacific, προερχόμενο από το Χονγκ Κονγκ, πέταξε επίσης πάνω από τη Σαουδική Αραβία προτού προσγειωθεί σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών πτήσεων Flightradar24.
Οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες περιμένουν να λάβουν τη σχετική άδεια από τη Σαουδική Αραβία.
Το Ριάντ απαγόρευε σε εμπορικές πτήσεις από και προς το Ισραήλ να εισέλθουν στον εναέριο χώρο του, αλλά τον προηγούμενο μήνα προχώρησε στην άρση του μέτρου με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία. Ερμηνεύτηκε ως μια χειρονομία καλής θέλησης προς το Ισραήλ, το οποίο αποτελούσε τον επόμενο σταθμό της περιοδείας Μπάιντεν στην περιοχή.
Ισραήλ και Σαουδική Αραβία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, με το βασίλειο να μην αναγνωρίζει καν την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται απλά ότι «ανοίγει ο εναέριος χώρος του βασιλείου σε όλους τους αερομεταφορείς» που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
Παρασκηνιακά, ωστόσο, οι δύο χώρες συνεργάζονται σε θέματα ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κοινή «απειλή» του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης