Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eυλογιά των πιθήκων: Η κυβέρνηση Biden κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία

Eυλογιά των πιθήκων: Η κυβέρνηση Biden κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία τον περασμένο μήνα
Η κυβέρνηση Biden κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων ως κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, καθώς τα κρούσματα της νόσου στις ΗΠΑ είναι αναλογικά ως προς τον πληθυσμό τα υψηλότερα στον κόσμο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας.
Ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών Xavier Becerra υποστήριξε ότι η κήρυξη της ευλογιάς των πιθήκων ως υγεινομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει στην κινητοποίηση περισσότερων πόρων για την καταπολέμηση της επιδημίας, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα από τότε που οι υπηρεσίες υγείας της Βοστώνης επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σε αμερικανικό έδαφος τον Μάιο.
Η αμέσως προηγούμενη φορά που οι ΗΠΑ κήρυξαν κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία ήταν ως απάντηση στον Covid-19 τον Ιανουάριο του 2020.
Στην ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 6.600 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 48 πολιτείες, την Ουάσιγκτον DC και το Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με τα CDC.
Ο πραγματικός αριθμός λοιμώξεων είναι πιθανώς υψηλότερος, επειδή οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξετάσεις μόνο αφού εμφανίσουν εξάνθημα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή περισσότερο μετά την αρχική έκθεση στον ιό.
«Υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων, θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι θα κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», είπε ο Υπουργός Υγείας Becerra στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια θανατηφόρα και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, αλλά οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από ισχυρούς πόνους λόγω του δερματικού εξανθήματος που προκαλεί ο ιός.
Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από ευλογιά των πιθήκων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, κυρίως στην Αφρική όπου τα συστήματα υγείας δεν είναι τόσο εύρωστα  όσο στις ΗΠΑ.

Οι πρώτοι θάνατοι στην Ευρώπη

Τους πρώτους επιβεβαιωμένους θανάτους από τον ιό εκτός Αφρικής ανέφεραν προς τέσσερις μέρες η Ισπανία και η Βραζιλία.
Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα κατά τη διάρκεια του σεξ.
Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, λένε αξιωματούχοι δημόσιας υγείας.
Περίπου το 98% των ασθενών που μολύνθηκαν με τον ιό κι έδωσαν δημογραφικές πληροφορίες αναγνωρίστηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, σύμφωνα με τα CDC.
Αλλά ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον ιό μέσω στενής σωματικής επαφής με κάποιον που είναι μολυσμένο ή με κάποιο μολυσμένο υλικό.
Τα αμερικανικά CDC έχουν επιβεβαιώσει για παράδειγμα από τον περασμένο μήνα τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθηκών στις ΗΠΑ σε παιδιά, ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος του οποίου η οικογένεια ταξίδευε στην Ουάσιγκτον.

Πρώτη φορά έχουμε παγκόσμιο ξέσπαμα ευλογιάς των πιθήκων

Οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας ανησυχούν ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι δυνατό να διαδοθεί και να παραμείνει για πάντα στις ΗΠΑ, εάν δεν ληφθούν ταχύτερα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.
Ο ΠΟΥ κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία τον περασμένο μήνα.
Περισσότερα από 26.000 κρούσματα ευλογιάς πιθήκων έχουν αναφερθεί σε 87 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.
Οι ΗΠΑ αποτελούν το 25% των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων παγκοσμίως.
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας προειδοποίησαν για πρώτη φορά τον κόσμο για το ξέσπασμα ενος κύματος της νόσου εκεί τον Μάιο, αφού επιβεβαίωσαν αρκετά κρούσματα.
Ένα παγκόσμιο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο επειδή η συγκεκριμένη νόσος εξαπλώνεται για πρώτη φορά ευρέως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου ο ιός συνήθως δεν εντοπίζεται.
Ιστορικά, η ευλογιά των πιθήκων έχει εξαπλωθεί σε χαμηλά επίπεδα σε απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής όπου τα τρωκτικά και άλλα ζώα μεταφέρουν τον ιό.
Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων ήταν σχετικά σπάνια στο παρελθόν, και ο ιός μεταπηδούσε συνήθως από τα ζώα στον άνθρωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης