Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφρική: Η Μαύρη Ήπειρος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση - 278 εκατ. άνθρωποι πεινούν

Αφρική: Η Μαύρη Ήπειρος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση - 278 εκατ. άνθρωποι πεινούν
Αν δούμε το ποσοστό της Αφρικής σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό, με το 10% να επηρεάζεται από την πείνα, το ποσοστό της Αφρικής είναι τρομακτικό.
Σχετικά Άρθρα
Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή ήπειρος μαστίζεται από πρωτοφανής καύσωνες και ξηρασίες και το «φάντασμα» της ενεργειακής «φτώχιας» πλανάται πάνω από τις χώρες που εξαρτώνται άμεσα από το ρωσικό φυσικό αέριο, η κοντινή μας Αφρική βιώνει μια ανεπανάληπτη τραγωδία.
Το 20% του πληθυσμού της Μαύρης ηπείρου, δηλαδή 278 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια πείνα.
Συγκριτικά, αν το δούμε σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό, που το 10% επηρεάζεται από την πείνα, το ποσοστό της Αφρικής είναι τρομακτικό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες του φαινομένου

Σύμφωνα με το Welthungerhilfe, οι κύριοι παράγοντες της πείνας περιλαμβάνουν τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία Covid-19.
Επίσης, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω τα προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα.
Ακόμη και πριν από αυτό όμως, η κατάσταση σε πολλές αφρικανικές χώρες ήταν σοβαρή, όπως δείχνει ο χάρτης που βασίζεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας του 2021.
Ο δείκτης «μετράει και συγκρίνει ετησίως τη σοβαρότητα της πείνας και του υποσιτισμού στον κόσμο, σε διαφορετικές περιοχές και μεμονωμένες χώρες».
αφρική.jpeg

Ποιες χώρες της ηπείρου βρίσκονται στο «κόκκινο»

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική στη Σομαλία, με επτά ακόμη χώρες να χαρακτηρίζονται ως «πολύ σοβαρές».
Το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, το Μπουρούντι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τις Κομόρες και τη Μαδαγασκάρη.
Μόνο λίγες χώρες μπορούν να ταξινομηθούν ως «χαμηλή» ή «μέτρια» στην κλίμακα σοβαρότητας.

Ταραχές και εξεγέρσεις προ των πυλών λόγω της επισιτιστικής κρίσης

Οι κίνδυνοι ταραχών και εξεγέρσεων ανά τον κόσμο λόγω της επισιτιστικής κρίσης αυξάνονται καθώς ο επικεφαλής του κλάδου επισιτιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών μείωσε στο μισό τις μερίδες γευμάτων για τους πρόσφυγες.
Ο David Beasley, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP), έκανε λόγο για «μια σπαρακτική απόφαση να περικοπούν οι μερίδες τροφίμων για τους πρόσφυγες που βασίζονται σε εμάς για την επιβίωσή τους».
Ο Beasley επεσήμανε ότι το WFP έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις προμήθειες τροφίμων στην ακτίνα δράσης του, υποδεικνύοντας ότι οι περικοπές έως και 50% επηρεάζουν το 75% όλων των προσφύγων που υποστηρίζονται από το WFP στην Ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας, της Κένυας, του Νοτίου Σουδάν και της Ουγκάντα.
Πρόσθεσε δε ότι «οι σοβαροί περιορισμοί χρηματοδότησης» ανάγκασαν το WFP «να μειώσει σημαντικά τις προμήθειες για τους πρόσφυγες που ζουν στη Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα».
αφρική_2.jpg

Ανεπαρκείς οι πόροι

«Παρά τη γενναιόδωρη υποστήριξη από τους δωρητές, οι πόροι παραμένουν ανεπαρκείς για την κάλυψη των πολύ βασικών αναγκών των νοικοκυριών προσφύγων και αναμένονται επικείμενες αναταραχές στην Αγκόλα, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε», κατέληξε ο Beasley.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης