Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περικυκλώνει την Ταϊβάν η Κίνα - Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους - Βγήκαν τανκς στους δρόμους της Ταϊπέι

Περικυκλώνει την Ταϊβάν η Κίνα - Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους - Βγήκαν τανκς στους δρόμους της Ταϊπέι
Καταδικάζουν ΗΠΑ, ΕΕ τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας.
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά της Κίνας γύρω από το νησί της Ταϊβάν (οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες), το οποίο βρίσκεται σε θέση άμυνας έχοντας θέσει σε ύψιστο συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις του.
Μετά την επίσκεψη της Nancy Pelosi, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην Ταϊβάν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, η Κίνα ανακοίνωσε πως δεσμεύει από σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου έως την ερχόμενη Κυριακή 7 Αυγούστου, έξι περιοχές περιμετρικά του νησιού για στρατιωτικές ασκήσεις, προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει σε αυτές οποιαδήποτε αεροπορική ή ναυτική παρουσία.
Οι Κινέζοι εκτόξευσαν «πολλούς» βαλλιστικούς πυραύλους στα ύδατα γύρω από τη νήσο, έκανε γνωστό το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».
Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτές οι ασκήσεις αποτελούν και μια προσομοίωση του τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει με τη βία να καταλάβει την Ταϊβάν, κάτι που άλλωστε αποτελεί και διακηρυγμένο στόχο της.
Από την πλευρά της η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται για πόλεμο, χωρίς όμως να τον αποζητά ενώ επισημαίνει πως είναι πολλές οι περιπτώσεις που κινεζικά αεροσκάφη και πλοία έχουν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο της.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, κατά την Ταϊβάν, οι ένοπλες δυνάμεις της επενέβησαν, εκδιώκοντας κινέζικα μαχητικά και πλοία σε περιοχές εκτός των περιοχών της.

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή εισβολή από την Κίνα.
Στα πλάνα του βίντεο που ανέβηκε στο twitter εμφανίζονται άρματα μάχης M60A3 TTS του Στρατού της Ταϊβάν σε δρόμους της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

Η δύσκολη ισορροπία του Jinping

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί η Κίνα.
Εάν δηλαδή έως το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής που ολοκληρώνονται και οι στρατιωτικές ασκήσεις, θα έχει κάνει το παραπάνω βήμα που θα μπορούσε να ανατρέψει το σημερινό status quo στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Το προφανές είναι πως ο πρόεδρος Xi Jinping δεν θέλει - τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό - να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι αδύναμος αλλά από την άλλη δεν μπορεί να κάνει και ένα βήμα, το οποίο στη συνέχεια δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.
Είναι γνωστό ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσκιρτήσα επαρχία της, η οποία αργά ή γρήγορα θα γυρίσει πίσω στην «μητέρα πατρίδα», αλλά αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα δρομολογηθεί αυτή η επιστροφή.


Συναγερμός

Στο πλαίσιο των ασκήσεων, η Κίνα έχει δεσμεύσει  έξι περιοχές εντός των θαλάσσιων υδάτων της Ταϊβάν (κάποιες είναι και σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τις ακτές) ενώ απειλούν λιμάνια – «κλειδιά» του νησιού.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αναφέρει πως οι ένοπλες δυνάμεις τους λειτουργούν «ως συνήθως», ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι αν και δεν θέλουν μια κλιμάκωση της έντασης, ετοιμάζονται ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.
121_2.JPG
«Δεν επιζητούμε την κλιμάκωση.
Αλλά δεν υποχωρούμε εάν απειληθεί η ασφάλεια και η κυριαρχία μας» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, το οποίο δέκα λεπτά πριν την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων, έκανε λόγο για «παράλογη συμπεριφορά» από την κινεζική κυβέρνηση.

 

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις έχουν σκοπό να αλλάξουν το status quo και να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, επισημαίνοντας πως ο στρατός θα συνεχίσει να είναι σε κατάσταση συναγερμού και να πραγματοποιεί ασκήσεις σε όλα τα επίπεδα σε καθημερινή βάση.


Από κοντά και οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan πραγματοποιούσε προγραμματισμένες ασκήσεις στην Θάλασσα των Φιλιππίνων , στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και σε μια περιοχή 5,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και ύδατα στα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν
«Το USS Ronald Reagan και η ομάδα κρούσης του διεξάγουν ασκήσεις στη Θάλασσα των Φιλιππίνων πραγματοποιώντας κανονικές, προγραμματισμένες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της περιπολίας ρουτίνας για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε εκπρόσωπος του έβδομου στόλου του αμερικανικού ναυτικού.

ASEAN: Φόβοι για σοβαρή σύγκρουση και ανοικτές συρράξεις στην Ταϊβάν

Την ανησυχία και τους φόβους τους για το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα ανοικτά της Ταϊβάν να εξελιχθούν σε σοβαρή σύγκρουση και ανοιχτές συρράξεις εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN)
«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (...) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωση τους οι ΥΠΕΞ των κρατών του Συνδέσμου.
Μάλιστα, η Καμπότζη, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Καταδίκη Κίνας

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για έλλειψη υπευθυνότητας όσον αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ κριτική άσκησε και η ΕΕ.
«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν (...) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (...) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική.
Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο» ανέφερε ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος κάλεσε το Πεκίνο «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες».
Αλλά και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, καταδίκασε την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας αναφέροντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την επίσκεψη της Pelosi για την πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης