Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας – Μεγάλη ρωσική προέλαση σε Bakhmut, Avdiivka

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας – Μεγάλη ρωσική προέλαση σε Bakhmut, Avdiivka
Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν με μεγάλη στρατιωτική επιτυχία αφού προελαύνουν προς Avdiivka κρίσιμο στρατηγικό σημείο στο Donetsk του Donbass της Ανατολικής Ουκρανίας και Bakhmut η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Vadym Skibitsky, αναπληρωτή αρχηγού της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος είπε στη βρετανική Telegraph πώς το πυραυλικό σύστημα (HIMARS) ενεργοποιήθηκε σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, ειδικότερα τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ότι οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή στους στόχους που επιλέγουν οι Ουκρανοί…οι ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο με την Ρωσία.

Οι Ουκρανοί έπληξαν τη ρωσική βάση Chornobayivka στην Kherson

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι έπληξαν τη ρωσική βάση Chornobayivka στην περιοχή Kherson.
Επιπλέον, άλλες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Berislavsky και Bashtansky στις περιοχές Kherson και Mykolaiv σε κατασκευές όπου οι Ρώσοι αποθήκευαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι ρώσοι χρησιμοποιούν στην Ουκρανία το όπλο Stalingrad με βεληνεκές 1,5 χλμ.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές των ρωσικών ειδικών δυνάμεων χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το πιο πρόσφατο τακτικό τουφέκι TSVL-8 «Stalingrad» στη ζώνη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή της ρωσικής εταιρίας Lobaev Stalingrad χρησιμοποιείται από διάφορες ρωσικές ειδικές δυνάμεις εναντίον Ουκρανών.
Το όπλο αποδείχθηκε αποτελεσματικό στο Donbass.
Το Stalingrad λειτούργησε αποτελεσματικά σε απόσταση έως και 1,5 km, δείχνοντας υψηλή ακρίβεια»
Στις 2 Ιουνίου, ο οπλουργός Vladislav Lobaev είχε αναφέρει ότι το τουφέκι TSVL-8 Stalingrad πήγε στο Donbass.
Επίσης στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές στον κόσμο SVLK-14S «Dusk» κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.
Σημειώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους ελεύθερους σκοπευτές κοντά στο Κίεβο και Kharkiv.

Σχετικά με το TSVL-8 Stalingrad

Το TSVL-8 «Stalingrad» είναι ένα αρθρωτό τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή πολλαπλών διαμετρημάτων με ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας.
Αναπτύχθηκε και παράγεται από την ιδιωτική εταιρεία όπλων Lobaev Arms.
Το τουφέκι φέρει αναδιπλούμενο κοντάκι για φορητότητα και η αποτελεσματική εμβέλεια βολής του είναι 1,6 χιλιόμετρα.
Το μήκος της κάννης είναι 680 mm και 740 mm.
Διαμέτρημα - .338 Lapua Magnum.
Χωρητικότητα γεμιστήρα - πέντε βολών.
Ταχύτητα σφαίρας - 850 m/s.
Το συνολικό βάρος του όπλου είναι 6,2 κιλά.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Avdiivka και Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα αποφάσισαν να επιτεθούν μετωπικά στην Avdiivka από το κατεχόμενο έδαφος της Περιφέρειας του Donetsk αντί να περιμένουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις αμυντικές τους θέσεις ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιχειρήσεων περικύκλωσης βορειοανατολικά του οικισμού.
Υπάρχουν βίντεο που υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από τις θέσεις τους γύρω από τον άξονα του ανθρακωρυχείου Butivka νοτιοδυτικά της Avdiivka.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσεις γύρω από τον άξονα εξαερισμού του ανθρακωρυχείου Butivka από το 2015 και έχουν περιγράψει την τοποθεσία ως την πλησιέστερη ουκρανική θέση στην πόλη του Donetsk και βασικό αμυντικό φυλάκιο για την Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα κατέλαβαν την ουκρανική θέση, δεδομένων των αόριστων αναφορών του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου για «μερικώς» επιτυχημένες ρωσικές προελάσεις στην περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης τις επιθέσεις στο Pisky, δυτικά της Avdiivka, και πιθανότατα θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τον αυτοκινητόδρομο E50 που συνδέει τους δύο οικισμούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιχειρήσει προηγουμένως να διαπεράσουν τα βορειοανατολικά προάστια της Avdiivka, αλλά δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο εδώ και μήνες.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν έξι HIMARS που παρείχαν οι ΗΠΑ και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που προμήθευε η Δύση στην Ουκρανία σε μια τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 2 Αυγούστου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κυκλοφόρησε επίσης ένα βίντεο ισχυριζόμενο ότι κατέστρεψε ένα κτίριο που βρίσκονταν δύο εκτοξευτές HIMARS στην Περιφέρεια Kharkiv.
Ο αρχηγός της Νότιας Διοίκησης της Ουκρανίας Andriy Kovalchuk είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατέστρεψαν κανένα HIMARS και ένας ανώνυμος Φινλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε τους ρωσικούς ισχυρισμούς «ευσεβείς πόθους».
Η Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές αμυντικές αρχές καλύπτουν τις απώλειες Ρώσων στρατιωτικών μεταφέροντας τραυματίες Ρώσους σε πολιτικά αυτοκίνητα και αναφέροντας εσφαλμένα τον αριθμό των απωλειών που προκλήθηκαν από τα χτυπήματα του συστήματος HIMARS.

Οι αρχικές και ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τις 2 Αυγούστου υποδηλώνουν ότι το Ιράν μπορεί να έστειλαν την πρώτη παρτίδα UAV – drones στη Ρωσία για δοκιμή.
Ένας λογαριασμός στο Twitter ανοιχτού κώδικα πληροφοριών (OSINT) με έδρα τις ΗΠΑ, επικαλούμενος ανεπίσημες ιρανικές πηγές, ισχυρίστηκε ότι το Ιράν έστειλε μια παρτίδα UAV στη Ρωσία, μαζί με Ιρανούς πιλότους και τεχνικούς που θα εκπαιδευτούν για τη χρήση και την επισκευή ρωσικών αεροσκαφών Su-35.
Εάν αληθεύει, αυτός ο ισχυρισμός υποδηλώνει ότι το Ιράν ενδέχεται να αγοράσει ρωσικά αεροσκάφη Su-35 σε αντάλλαγμα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούσαν να ήταν μέρος μιας συμφωνίας που υπογράφηκε από τη Μόσχα και την Τεχεράνη στις 26 Ιουλίου.

Χτύπημα στο Lviv στην Δυτική Ουκρανία

Μια ρωσική πυραυλική επίθεση φέρεται να κατέστρεψε ένα ουκρανικό σύστημα αεράμυνας στην περιφέρεια Lviv στις 2 Αυγούστου.
Η Διοίκηση της Ουκρανικής Αεροπορίας ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν επτά από τους οκτώ πυραύλους.

Βασικά σημεία

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές μέσων κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν ότι το Ιράν ενδέχεται να έστειλε την πρώτη παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της πόλης του Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βορειοδυτικά του Slovyansk και ανατολικά του Siversk..

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη νοτιοανατολικά του Bakhmut και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σταδιακή προέλαση γύρω από την Avdiivka και συνεχίζουν τις προσπάθειες να ωθήσουν νοτιοδυτικά της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις στη βόρεια περιφέρεια Χερσώνα και συνεχίζουν να αναδιατάσσουν στρατεύματα στον Νότιο Άξονα.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βορειοδυτικά του Slovyansk κατά μήκος των συνόρων της Περιφέρειας Kharkiv και Donetsk στις 2 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αναγνώριση κοντά στο Dovhenke και στο Dolyna, 25 και 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Slovyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς κοντά στα σύνορα της περιφέρειας και χτύπησαν την Kurulka, την Dolyna, την Barvinkove, την Adamivka, την Krasnopillya και τη Mazanivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαία επίθεση ανατολικά του Siversk στις 2 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένη επίθεση στο Ivano - Darivka, περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Siversk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να προχωρήσουν από το Novoluhanske (νοτιοανατολικά του Bakhmut) προς την κατεύθυνση του Ivano-Darivka, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν στο Ivano - Darivka από νοτιοδυτική κατεύθυνση.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του Siversk

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σταδιακή προέλαση νοτιοανατολικά του Bakhmut και συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του Bakhmut στις 2 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «μερική επιτυχία» κατά μήκος της γραμμής Vidrozhennya -Kodema, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια σειρά επιθετικών επιχειρήσεων νοτιοανατολικά του Bakhmut, συγκεκριμένα γύρω από το Roty, το Vershyna, το Klynove και το Travneve και βορειοανατολικά του Bakhmut γύρω από το Volodymyrivka και το Yakovlivka.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η ρωσική αεροπορία φέρεται να αύξησε την ένταση των αεροπορικών επιδρομών στη γενική περιοχή του Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη Bakhmut και τους γύρω οικισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν γύρω από την Avdiivka και πιθανότατα θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στις επιθέσεις νοτιοδυτικά του οικισμού.
Η πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αμυντικές τους θέσεις γύρω από τον φρεάτιο εξαερισμού του ανθρακωρυχείου Butivka, νοτιοδυτικά της Avdiivka, στις 2 Αυγούστου.
Ουκρανικές δυνάμεις έχουν κρατήσει αμυντικές θέσεις κοντά στο ανθρακωρυχείο Butivka από το 2015 και η περιοχή έχει υποστεί συνεχείς βομβαρδισμούς όλα αυτά τα χρόνια.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης ορίσει προηγουμένως την Butivka ως στρατηγική αμυντική τοποθεσία και την πλησιέστερη ουκρανική θέση στην πόλη του Donetsk.
To Ινστιτούτο Izvestia που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο δημοσίευσε πλάνα σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή εξαερισμού του ορυχείου Butivka, η οποία δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα αποσύρθηκαν από την περιοχή.
Το ρωσικό κανάλι στο Telegram το Svarschiki υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από τις θέσεις τους στην περιοχή στις 31 Ιουλίου και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μερική επιτυχία όταν προχωρούσαν στην περιοχή Avdiivka την ίδια ημέρα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επίσης στις 2 Αυγούστου ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εν μέρει προχωρήσει προς την κατεύθυνση της πόλης του Donetsk - Pisky και συνέχισαν να εξαπολύουν μετωπικές επιθέσεις στην Avdiivka.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στη βόρεια περιφέρεια της Kherson, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς τις ρωσικές κατεχόμενες θέσεις.
Ουκρανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια επίθεση στην Trydolyubivka (ακριβώς νότια των συνόρων Kherson-Dnipropetrovsk) και πραγματοποίησαν μια αναγνωριστική επιχείρηση στη Bilohirka, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Inhulets.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές και να βομβαρδίζουν ουκρανικές θέσεις κοντά στο ουκρανικό προγεφύρωμα πάνω από τον ποταμό Inhulets και στα σύνορα της περιφέρειας Kherson - Dnipropetrovsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να συγκεντρώνουν και να μεταφέρουν δυνάμεις στη νότια Ουκρανία από άλλους άξονες.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Vadym Skibitsky ανέφερε ότι μια τακτική ομάδα τάγματος (BTG) ρωσικών αερομεταφερόμενων στρατευμάτων έφτασε στην Κριμαία και θα αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή στο εγγύς μέλλον.
Ο Skibitsky είχε αναφέρει προηγουμένως ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αναδιατάσσουν αερομεταφερόμενα στρατεύματα από την Περιφέρεια του Donetsk στις κατεχόμενες περιοχές της Περιφέρειας Kherson και το BTG πιθανότατα θα υποστηρίξει τις ρωσικές προσπάθειες να καταστείλει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στην περιοχή.
Ο Skibitsky πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τα συστήματα αεράμυνας στην Κριμαία και ανασυγκροτούν δυνάμεις στις κατευθύνσεις Zaporizhia και Kherson, κάτι που πιθανώς δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις σε όλο τον Νότιο Άξονα.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τις Περιφέρειες Mykolaiv και Dnipropetrovsk με συστήματα MLRS και αεράμυνας. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους αεράμυνας S-300 και συστήματα Uragan MLRS στην πόλη Mykolaiv και εκτόξευσαν 16 πυραύλους από το Smerch MLRS στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Kryvorizka.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης άλλους οικισμούς στις Περιφέρειες Mykolaiv και Dnipropetrovsk με συστήματα MLRS.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβάρδισαν τη Νικόπολη στις 2 Αυγούστου, ωστόσο είναι πιθανό να επαναλάβουν τις επιθέσεις στον οικισμό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) και θέσεις στην περιφέρεια Kherson, θέτοντας όρους για μια αντεπίθεση στην περιοχή. Γεωγραφικά πλάνα έδειξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών στο Arkhanhel's'ke και στο Starosillya, αμφότερες στη βορειοδυτική περιφέρεια Kherson και στην ανατολική όχθη του ποταμού Inhulets.

Γεωτοποθετημένα πλάνα έδειξαν τις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν ρωσικές θέσεις με όλμους στο Soldatske (περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Kherson) με πιθανά πυρομαχικά Phoenix Ghost που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι η ουκρανική αεροπορία έπληξε επίσης τρία ρωσικά οχυρά στην Oleksandrivka και Maksymivka, υποδεικνύοντας ότι η ουκρανική αεροπορία συνεχίζει να επιχειρεί βορειοδυτικά και βόρεια της πόλης Kherson.
Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης μια σειρά από εκρήξεις στην Chornobaivka, έναν οικισμό ακριβώς βορειοδυτικά της πόλης Kherson που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χτυπήσει αλλεπάλληλα.
xx1_17.png

xx2_19.png

xx3_20.png
xx4_17.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης