Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ενεργειακή ασφυξία η Ευρώπη – Ιστορικά υψηλά μεγαβατώρας σε Γαλλία και Γερμανία, ο ρόλος του Ρήνου

Σε ενεργειακή ασφυξία η Ευρώπη – Ιστορικά υψηλά μεγαβατώρας σε Γαλλία και Γερμανία, ο ρόλος του Ρήνου

Η Ευρώπη βασίζεται ακόμη περισσότερο στο φυσικό αέριο για να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση ενέργειας

Οι δύσκολες καλοκαιρινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας ζέστης και της ξηρασίας, οδήγησαν τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα υψηλά, προειδοποιώντας για έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα.

Τα πολύ θερμά ποτάμια για να χρησιμοποιηθούν στην ψύξη πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία και τα πολύ χαμηλά επίπεδα νερού για να μεταφέρουν άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά μήκος του Ρήνου περιορίζουν τις ευρωπαϊκές προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες βασίζονται ακόμη περισσότερο στο φυσικό αέριο για να καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση ενέργειας αντί να διοχετεύουν το καύσιμο προς αποθήκευση ενόψει του χειμώνα.
Τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας υφίστανται διακοπές συντήρησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση πέφτει, αλλά δεν είναι τόσο απλό φέτος λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, αναφέρουν οι αναλυτές.
Με την Ευρώπη να έχει απελπιστικές ελλείψεις φυσικού αερίου, κάθε κομμάτι της διαθέσιμης δυναμικότητας παραγωγής είναι πολύτιμο.
Οι δυσμενείς συνθήκες ωθούν τις τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τα επίπεδα που έχουμε δει ποτέ ακόμη και το χειμώνα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει ξηρασία και ακραία ζέστη.
Μια περαιτέρω μείωση των ρωσικών ροών προς την ήπειρο θα έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
«Υπήρξαν πολλοί κίνδυνοι για την Ευρώπη να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα καυσίμων ενόψει του χειμώνα», δήλωσε η Natalie Biggs, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών θερμικού άνθρακα στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie.
Το φυσικό αέριο είναι δυνητικά μια αναξιόπιστη πηγή ενέργειας εάν η Ρωσία κάνει περαιτέρω περικοπές στον εφοδιασμό, ενώ τα χαμηλά επίπεδα νερού κατά μήκος του Ρήνου αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρακα, είπε.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα ανέβουν ακόμη υψηλότερα εκτίμησε.

Το γερμανικό ράλι τιμών δεν έχει τέλος

Η Γαλλία αντιμετωπίζει και πάλι άνοδο των θερμοκρασιών αυτή την εβδομάδα, αφού κατέγραψε τον πιο ξηρό Ιούλιο στην ιστορία της.
Οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε δασικές πυρκαγιές στη δυτική ακτή της χώρας και έπληξαν τους αγρότες, εμποδίζοντας τη βασική περίοδο ανθοφορίας για τα χωράφια με καλαμπόκι.
German power price rally has no end in sight
Τα επίπεδα υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι 17% κάτω από το μέσο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με στοιχεία της RTE.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κορυφωθούν περίπου στους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ) στη νότια Γαλλία σήμερα 3 Αυγούστου.
Η ζέστη αυξάνει επίσης τις θερμοκρασίες των ποταμών, απειλώντας την ικανότητα της Γαλλίας να ψύχει τους ήδη καταπονημένους πυρηνικούς σταθμούς της.
Η Γαλλία είναι συνήθως εξαγωγέας ενέργειας, αλλά η παραγωγή ατομικής ενέργειας, η οποία αντιπροσώπευε το 69% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2021, πρόκειται να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες φέτος και δεν θα ανακάμψει πλήρως πριν το 2023.
Η γερμανική ισχύς για το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 5,4% στα 405 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG, πριν υποχωρήσει ελαφρώς.
Τα ισοδύναμα συμβόλαια για τη γαλλική ισχύ αυξήθηκαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση έως και 2,8% στα 522 ευρώ.
Στις βραχυπρόθεσμες αγορές, οι τιμές του επόμενου μήνα τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία σημείωσαν επίσης άνοδο έως και 4,2% και 1,5% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης