Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ανησυχούν τόσο πολύ οι αγορές για τις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν - Τα σενάρια αντίδρασης του Πεκίνου

Γιατί ανησυχούν τόσο πολύ οι αγορές για τις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν - Τα σενάρια αντίδρασης του Πεκίνου
Ο πρόεδρος της Κίνας «δεν έχει την πολυτέλεια να φαίνεται αδύναμος», καθώς επιδιώκει μια τρίτη θητεία στην εξουσία
Σχετικά Άρθρα
Είναι ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Κίνας, με έκταση συγκρίσιμη με το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ μαζί.
Ο πληθυσμός της είναι περίπου 1 εκατομμύριο υψηλότερος από αυτόν της Φλόριντα.
Συχνά παραβλέπεται στους παγκόσμιους τίτλους, αλλά η Ταϊβάν τράβηξε την προσοχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς ως ο μεγαλύτερος μακροοικονομικός κίνδυνος της ημέρας, ωθώντας πολλούς traders και επενδυτές να απομακρυνθούν για λίγο από τις ανησυχίες για την ύφεση, τον πληθωρισμό, τις κεντρικές τράπεζες και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο επίκεντρο ήταν η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, στην Ταϊβάν, η οποία πυροδότησε φόβους για αντίποινα από τη γιγάντια γειτονική χώρα του νησιού, την Κίνα.
Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά σε αυτή την επίσκεψη, αλλά αφού το αεροπλάνο της Pelosi προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, το κλίμα φάνηκε να βελτιώνεται, με τον δείκτη S&P 500 και τον Nasdaq Composite να σημειώνουν προσωρινά άνοδο.

Τι φοβίζει τις αγορές

«Οι επενδυτές υπολογίζουν στο άνοιγμα εκ νέου της Κίνας για να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Jim Vogel, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της FHN Financial.
Έχουν εξισορροπήσει τις κατανομές σε μετοχές και υπολογίζουν στα κατώτατα όρια για τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και στα όρια για την καθοδική δράση των τιμών στην αγορά σταθερού εισοδήματος.
Ωστόσο, το να βασίζεσαι στην Κίνα «ως διεθνής μοχλός ανάπτυξης είναι αναξιόπιστο», έγραψε ο Vogel.
Οι προθέσεις της Κίνας προς την Ταϊβάν «ήταν προφανείς και απειλητικές εδώ και χρόνια» και η τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο «δεν θα ομαλοποιηθεί για χρόνια».
Οι αναταραχές στις αγορές ήρθαν εν μέσω φόβων ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας «θα μπορούσαν να παρενοχλήσουν το αεροπλάνο της Pelosi», δήλωσε ο Greg Valliere, επικεφαλής στρατηγικής για την AGF Investments.
Ο Valliere εκτίμησε ότι η πιθανότητα λάθους και από τις δύο πλευρές ως «αρκετά σοβαρή».

Το αφήγημα Χi Jinping

Ο Κινέζος Πρόεδρος Χi Jinping θεωρείται από τους ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών ότι χρειάζεται μια «εκτροπή» προσοχής από την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας του και προσπαθεί να ανακάμψει από τους «εξαιρετικά σκληρούς» περιορισμούς του COVID, σύμφωνα με τον Valliere.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κίνας «δεν έχει την πολυτέλεια να φαίνεται αδύναμος», καθώς επιδιώκει μια τρίτη θητεία στην εξουσία αργότερα αυτό το έτος.
Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως απειλή, δεδομένης της υγιούς οικονομίας και των προσωπικών ελευθεριών του νησιού.
Η Ταϊβάν θεωρείται γενικά ως το πιο δημοκρατικό μέρος στην Ανατολική Ασία.
Η επίσκεψη της Pelosi θα έχει «μεγάλο» αντίκτυπο – με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, «με ελάχιστες ελπίδες για συμφιλίωση στο εμπόριο», πρόσθεσε ο Valliere.
Επίσης, δεν ήταν λίγοι οι traders που παρακολουθούσαν live κάθε κίνηση του αεροπλάνου της Pelosi και ήταν το αίσθημα πτήσης προς ασφάλεια που οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα, σύμφωνα με τον Ben Emons, διευθύνοντα σύμβουλο της Medley Global Advisors.

Καθησυχάζει η Eurasia

Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή Neil Thomas της Eurasia Group, «η επίσκεψη της Pelosi θα αυξήσει σημαντικά τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει μια κινεζική αντίδραση που θα οδηγεί σε σύγκρουση».
Η Eurasia βλέπει «25% πιθανότητα για μια μεγάλη κρίση ασφαλείας, όπως μια παρατεταμένη στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας που απειλεί περαιτέρω κλιμάκωση».
Ωστόσο, το Πεκίνο θα μπορούσε να διατάξει πρόσθετες στρατιωτικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και να παγώσει τις διμερείς ανταλλαγές.
Επίσης, μπορεί να εξετάσει μποϊκοτάζ και κυρώσεις σε εταιρείες της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, ανέφερε η Eurasia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης