Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό θρίλερ για την Ταϊβάν - Επίδειξη ισχύος και απειλές από την Κίνα, εν αναμονή της Pelosi - Σε ετοιμότητα τα καταφύγια

Διπλωματικό θρίλερ για την Ταϊβάν - Επίδειξη ισχύος και απειλές από την Κίνα, εν αναμονή της Pelosi - Σε ετοιμότητα τα καταφύγια
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, εν αναμονή της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi
Σχετικά Άρθρα
Στην Ταϊβάν είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του πλανήτη, με τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, εν αναμονή της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Η Κίνα προχωρά σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, με μαχητικά να πετούν στο στενό της Ταϊβάν, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Nancy Pelosi θα προσγειωθεί απόψε Τρίτη στην Ταϊπέι, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την αμερικανική πλευρά.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν διαμηνύει ότι θα αμυνθεί αποφασιστικά σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, ενώ οι αρχές θέτουν σε ετοιμότητα ακόμη και τα αντιαεροπορικά καταφύγια.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος που μεταφέρει την Pelosi κατευθύνεται προς την Ταιπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο κτίριο της Ταϊβάν μετέδωσε ένα μήνυμα καλωσορίσματος της Pelosi.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι αμερικανικά jet απογειώθηκαν από την Okinawa στην Ιαπωνία, πιθανώς για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος που μεταφέρει την Pelosi.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο κοντά στην Ταϊβάν θα μπορέσουν να βρεθούν. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η Pelosi αναμένεται στη νήσο, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, στις 22:20 (τοπική ώρα· 17:20 ώρα Ελλάδας).
Το επίσημο πρόγραμμα της ασιατικής περιοδείας της Δημοκρατικής προέδρου της αμερικανικής κάτω Βουλής κάνει λόγο για επισκέψεις της στη Μαλαισία, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τίποτε ρητώς για σταθμό της στην Ταϊβάν.
Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει για την πιθανή επίσκεψη.
Ο Λευκός Οίκος, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ταξίδι, επισήμανε πως η κυρία Πελόσι είχε «δικαίωμα» να επισκεφθεί τη νήσο.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Joe Biden προσπαθούσε επί εβδομάδες να πείσει το Πεκίνο και τον πλανήτη ότι μία πιθανή επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής στην Ταϊβάν δεν σημαίνει τίποτα για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας ή της Ταϊβάν.
Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει νόημα, επειδή τα εσωκομματικά σχίσματα στην Ουάσιγκτον δεν έχουν νόημα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Το γεγονός ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν είναι εσκεμμένα ασαφής, καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για τον Λευκό Οίκο να κάνει μια διάκριση μεταξύ των πράξεων της Pelosi και των ισχυρισμών του προέδρου Biden. σημειώνει το CNBC.



SPAR.jpg
Επίδειξη δύναμης από την Κίνα

Αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σε μία κίνηση επίδειξης στρατιωτικής ισχύρος.
Την ίδια ώρα, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν για σχόλια.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν μια αιφνιδιαστική απαγόρευση εισαγωγών από τουλάχιστον 100 εταιρείες τροφίμων της Ταϊβάν, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η οποία ερμηνεύτηκε ως πράξη αντιποίνων για την επικείμενη επίσκεψη της Pelosi, ένα εμπορικό εργαλείο που η Κίνα χρησιμοποιεί συχνά σε διμερείς διαφορές, όπως μεταδίδει το Reuters.
china1_1.jpg

Σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον το Πεκίνο

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Hua Chunying, δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν.
Η Hua Chunying προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την «ευθύνη» μιας επίσκεψης της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν και ότι θα κληθούν «να πληρώσουν το τίμημα».
«Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Μαλαισία απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ,, σύμφωνα τον ιστότοπο Flightradar24.
Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η Nancy Pelosi επιβαίνει του αεροσκάφους.

pelosi_media.JPG

Αυστηρές προειδοποιήσεις από το Πεκίνο

Ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi στην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο  Zhang Jun, Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.
«Μία τέτοια επίσκεψη είναι προφανώς πολύ επικίνδυνη και πολύ προκλητική», δήλωσε ο Zhang στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της κινεζικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Αύγουστο. “Αν μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ». 
Ο ίδιος είπε ότι μία επίσκεψη της Pelosy δεν είναι συγκρίσιμη με την τελευταία επίσκεψη στην Ταϊβάν που πραγματοποίησε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων το 1997.
«Ένα προηγούμενο λάθος δεν νομιμοποιεί το επόμενο λάθος”, δήλωσε ο Ζανγκ. “Επιπλέον η κατάσταση στην Ταϊβάν αλλάζει επίσης, με την υποστήριξη μερικών εξωτερικών δυνάμεων.
«Η τάση της Ταϊβάν για ανεξαρτησία εξελίσσεται περαιτέρω. Αν δεν προχωρήσουμε στην απαιτούμενη δυναμική αντίδραση για να τη σταματήσουμε..., η κατάσταση είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Zhang σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Ο Κινέζος διπλωμάτης παρότρυνε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τη δέσμευσή της στην αρχή της μιας Κίνας, την οποία επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ουάσινγκτον ακολουθεί την “πολιτική της μιας Κίνας” αναγνωρίζοντας διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.
Αλλά υποχρεούται από την αμερικανική νομοθεσία να παρέχει στην Ταϊβάν, που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση, τα απαραίτητα μέσα για την άμυνα της, ενώ στο Κογκρέσο έχει κλιμακωθεί η πίεση για την παροχή πιο ξεκάθαρης υποστήριξης.
Ο Zhang τόνισε χθες: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.”

Παρέμβαση Ρωσίας για Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν τον κόσμο

Πυρά κατά των ΗΠΑ ότι αποσταθεροποιούν τον κόσμο εξαπέλυσε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη της Nancy Pelosi, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.
Η επίσκεψη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Κίνα, η οποία προειδοποιεί με πολύ «σκληρή απάντηση».
«Η Ουάσινγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο. 
Ούτε μία σύγκρουση δεν έχει διευθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όμως πολλές έχουν προκληθεί» ανέφερε με ανάρτηση της στο Telegram η Zakharova.

Ταϊβάν: Είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε έναντι των απειλών της Κίνας

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της Κίνας, διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, με φόντο την πιθανή επίσκεψη της Nancy Pelosi, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στη χώρα.
«Προετοιμάζουμε σχολαστικά διάφορα σχέδια και θα αναπτυχθούν επαρκή στρατεύματα για να αντιμετωπιστεί (...) η απειλή που τίθεται από τον εχθρό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν επανέλαβε ότι «υποδέχεται θερμά» ξένους επισκέπτες, ενόψει της πιθανής επίσκεψης της Pelosi.
Πηγές στην Ταϊβάν ανέφεραν στον Guardian ότι επικρατεί μία γενικευμένη ανησυχία ότι εάν η Pelosi δεν επισκεφθεί τη νησιωτική χώρα, θα υποδηλώσει ότι οι ΗΠΑ επηρεάζονται από λεκτικές απειλές της Κίνας και θα έβλαπτε την εμπιστοσύνη της Ταϊβάν στην υποστήριξή τους.

Σε ετοιμότητα τα καταφύγια

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια.

Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.
Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα -όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.
Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.
Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.
Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Ταϊπέι που είναι υπεύθυνη για τα καταφύγια λέει ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μια αίσθηση επείγουσας κατάτασης.
Τον περασμένο μήνα η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της, για πρώτη φορά μετά την διακοπή που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.
Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.
katafygia.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης