Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Απέχουμε έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό

Guterres (ΟΗΕ): Απέχουμε έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό
Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί έως σήμερα υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ
Η ανθρωπότητα απέχει μόλις έναν λάθος υπολογισμό, μια λάθος εκτίμηση από τον πυρηνικό αφανισμό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη των κρατών που ανήκουν στη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
«Υπήρξαμε εξαιρετικά τυχεροί έως σήμερα.
Αλλά η τύχη δεν είναι στρατηγική.
Ούτε είναι μια ασπίδα από τις γεωπολιτικές εντάσεις που καταλήγουν σε μια πυρηνική σύγκρουση» είπε ο Guterres, αναφέροντας πως «η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο πυρηνικού κινδύνου που ανάλογος του δεν έχει παρατηρηθεί από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου».
Όπως είπε, τα γεωπολιτικά όπλα φτάνουν σε νέα υψηλά καθώς σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο.
«Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία να ληφθούν τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ορισμένων καταστροφών και να τεθεί η ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Η συμφωνία του 1968 καθιερώθηκε μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, ένα γεγονός που συχνά θεωρείται ως το πιο κοντινό στον κόσμο στον πυρηνικό πόλεμο.
Η συνθήκη σχεδιάστηκε για να σταματήσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων σε περισσότερες χώρες και να επιδιώξει τον απώτερο στόχο του πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού.
Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν υπογράψει τη NPT, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων.
Αλλά μεταξύ των ελάχιστων κρατών που δεν υπέγραψαν είναι τέσσερα γνωστά ή ύποπτα ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα: η Ινδία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης