Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε... σιωπηλό κραχ ο κόσμος των venture capital - Η βουτιά άνω του 90% στις αποτιμήσεις μέσα σε 8 μήνες

Σε... σιωπηλό κραχ ο κόσμος των venture capital - Η βουτιά άνω του 90% στις αποτιμήσεις μέσα σε 8 μήνες
Μόνο οι εταιρείες με επείγουσα ανάγκη για κεφάλαια αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν πλήρως την πραγματικότητα
Ο κόσμος των επιχειρηματικών κεφαλαίων βρίσκεται στην κόψη ενός σιωπηλού κραχ.
Σε αντίθεση με το χρηματιστήριο, δεν υπάρχουν καθημερινοί δείκτες της αγοράς που να μεταδίδουν τον πόνο και δεν υπάρχουν μεμονωμένες τιμές μετοχών για τους ανήσυχους εργαζόμενους της τεχνολογίας να παρακολουθούν καθώς εξατμίζεται ο προσωπικός τους πλούτος.
Στην πραγματικότητα, για πολλούς από τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες που μόλις έζησαν μια ιστορική άνθηση στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital), είναι ακόμη δυνατό να προσποιηθούν ότι ένα κραχ δεν συμβαίνει.
Χαλαροί κανόνες που απαιτούν μόνο σποραδικές διαγραφές, την εκτιμώμενη αξία των ιδιωτικών εταιρειών, έχουν διευκολύνει πολλούς να στραφούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο Josh Wolfe, συνιδρυτής της Lux Capital, παρομοιάζει την απάντηση με «τα κλασικά πέντε στάδια της θλίψης».
«Μάλλον βρισκόμαστε κάπου μεταξύ θυμού και διαπραγματεύσεων», λέει, αναφερόμενος στα συναισθήματα που ακολουθούν την άρνηση.
Ωστόσο, οι επενδυτές και οι ιδρυτές εταιρειών, προσθέτει ο Wolfe, εξακολουθούν να αντιστέκονται στις πλήρεις συνέπειες μιας ύφεσης της αγοράς που θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία των νεοφυών επιχειρήσεων.
Μόνο οι εταιρείες με επείγουσα ανάγκη για κεφάλαια αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν πλήρως την πραγματικότητα, καθώς οι επενδυτές που επενδύουν νέα χρήματα απαιτούν μια νέα αποτίμηση.
Image
Η βουτιά άνω του 90% στις αποτιμήσεις μέσα σε 8 μήνες

Η Klarna, η σουηδική εταιρεία buy now, pay later, προκάλεσε σοκ στην αγορά των ιδιωτικών εταιρειών fintech νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν συγκέντρωσε 5,7 δισ. δολ. - 87% λιγότερο από ό,τι οι υποστηρικτές επιχειρηματικών κεφαλαίων της έκριναν ότι άξιζε πριν από ένα χρόνο.
Ωστόσο, αυτή η άγρια ​​μείωση των τιμών απηχούσε απλώς μια στροφή που είχε ήδη ξεκινήσει για παρόμοιες εταιρείες στις δημόσιες αγορές.
Οι μετοχές της Affirm, μιας αμερικανικής εταιρείας Buy Now, Pay Later που εισήχθη στο χρηματιστήριο στις αρχές του περασμένου έτους, έχουν επίσης υποχωρήσει 87% από το ανώτατο όριο τον περασμένο Νοέμβριο.
Η ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία fintech Block υποχωρεί κατά 78%, μετά την αφαίρεση 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αγοραία της αξία.
Πολλοί περισσότεροι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Klarna προτού καταρρεύσουν.
Παρά ορισμένες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο ρεαλιστές σχετικά με τις αποτιμήσεις, "δεν έχουμε ακόμη την πλήρη ώθηση που απαιτείται", λέει ο Wolfe.
«Πολλές εταιρείες θα αρνηθούν την αλλαγή στις αποτιμήσεις έως ότου τελειώσουν το κεφάλαιο», προσθέτει ο David Cowan, συνεργάτης της Bessemer Venture Partners.
Η αντιμετώπιση της πραγματικότητας των Venture Capital θα είναι μια στιγμή ορόσημο για τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.
Επενδυτές όλων των κατηγοριών έχουν συντρίψει τον κόσμο των VC τα τελευταία χρόνια επιδιώκοντας εταιρείες που υπόσχονται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που είναι διαθέσιμοι στο χρηματιστήριο.
Μεγάλο μέρος αυτής της επένδυσης διοχετεύθηκε πέρυσι, καθώς οι αποτιμήσεις των ιδιωτικών νεοφυών επιχειρήσεων κορυφώθηκαν.
Τα hedge funds, οι private equity εταιρείες, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα εταιρικά VC και τα αμοιβαία κεφάλαια μεταξύ τους παρείχαν τα δύο τρίτα όλων των χρημάτων που διατέθηκαν για επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων PitchBook.
Εάν αυτές οι τοποθετήσεις δεν επιτύχουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση πολλών από τους νέους επενδυτές που έλκονται να επενδύσουν.
Και αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοκ σε έναν κόσμο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας που έχει συνηθίσει σε διαρκώς αυξανόμενα ποσά κεφαλαίων.

Οι μεγαλύτεροι γύροι χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ το 2021
Cruise — 2,75
Rivian — 2,65 δισ. τον Ιανουάριο
Rivian — 2,5 δισ. τον Ιούλιο
Robinhood — 2,4 δισ. τον Φεβρουάριο

Η κλίμακα της πιο πρόσφατης έκρηξης επιχειρηματικών συμμετοχών μειώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1990, όταν οι ετήσιες επενδύσεις κορυφώθηκαν στις ΗΠΑ στα 100 δισ. δολ..
Συγκριτικά, το ποσό των μετρητών που διοχετεύθηκαν σε αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας πέρυσι έφτασε τα 330 δισ. δολάρια.
Αυτό ήταν διπλάσιο από το προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν το ίδιο το διπλάσιο του επιπέδου τριών ετών νωρίτερα.
Η πλημμύρα χρημάτων στις ιδιωτικές αγορές συνδυάστηκε με την ίδια πλημμύρα στις IPO.
Σύμφωνα με την Coatue, έναν από τους νέους επενδυτές «crossover» που μετακόμισαν από τις δημόσιες αγορές στον κόσμο των VC, 1,4 τρισ. δολάρια βρήκαν τον δρόμο τους σε πολλά υποσχόμενες αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως πέρυσι, τα μισά από αυτά με τη μορφή κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και τα μισά μέσω IPOs.

Φόβος απώλειας

Παρασυρμένοι από αυτή την τεράστια παλίρροια κεφαλαίων, πολλοί επιχειρηματίες κεφαλαίων παραδέχονται τώρα ότι η αγορά τους ξεπεράστηκε από έναν αγώνα δρόμου για επενδύσεις σχεδόν σε οποιοδήποτε τίμημα - αν και οι περισσότεροι θέλουν να ισχυρίζονται ότι τα δικά τους κεφάλαια μπόρεσαν να παρακάμψουν τις χειρότερες από τις υπερβολές.
«Αν υπήρχε μία λέξη για να το περιγράψω, αυτή ήταν η Fomo», λέει ο Eric Vishria, συνεργάτης της Benchmark Capital.
Ο «φόβος της απώλειας» που επισημαίνει έφερε ταραχή στην κορυφή της αγοράς.
Δεν ήταν μόνο οι υψηλές τιμές που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για να μην χάσουν το ανοδικό κύμα.
Η σταθερή οικονομική επέκταση και οι χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση περισσότερο από μια δεκαετία πριν είχαν οδηγήσει πολλούς επενδυτές να θεωρήσουν το επιχειρηματικό κεφάλαιο ως ένα στοίχημα μονόδρομου, λέει ο Vishria.
«Τα τελευταία 12 χρόνια, η σωστή απάντηση για σχεδόν κάθε εταιρεία ήταν απλώς να κρατήσει και να διανείμει τις μετοχές αργότερα», προσθέτει.
Οι ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία, με βάση πρόσφατες συγκεντρώσεις κεφαλαίων
ByteDance — αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020
SpaceX — αξίας 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2022
Shein — αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2022
Stripe — αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2021

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης