Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένες οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ λόγω Ταϊβάν – Τα 5 σενάρια στρατιωτικής αντίδρασης των Κινέζων – Η Pelosi δεν πάει Ταϊβάν;

Τεταμένες οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ λόγω Ταϊβάν – Τα 5 σενάρια στρατιωτικής αντίδρασης των Κινέζων – Η Pelosi δεν πάει Ταϊβάν;
Το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν... εδώ και χρόνια αποτελεί πεδίο έντασης με τους Κινέζους...

Η Pelosi των Δημοκρατικών των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή των Κινέζων όταν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν που αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή για τους Κινέζους.
Ωστόσο η N. Pelosi η Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν συμπεριέλαβε την Ταϊβάν στο επίσημο ταξίδι της - που περιλαμβάνει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία - λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά οι Financial Times ανέφεραν για πρώτη φορά ότι θα ήταν η πρώτη πολιτικός που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια.

Ο πρόεδρος Biden έστειλε ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan, για να εκθέσουν τους κινδύνους για την Pelosi , αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι ορόσημο.

Σχετικά με τις τεταμένες και τώρα ραγδαία επιδεινούμενες σχέσεις με την Κίνα, αναφέρεται ότι η ανώτερος αξιωματούχος της Κίνας είπε ότι η ατμόσφαιρα της τηλεφωνικής συνομιλίας Biden και Xi της περασμένης εβδομάδας ήταν η χειρότερη μεταξύ των πέντε συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και ο Πρόεδρος Xi φέρεται να έδειξε την πιο σκληρή στάση που έχει δείξει ποτέ σε οποιονδήποτε παγκόσμιο ηγέτη , ενώ η πιο σημαντική θέμα της συζήτησης ήταν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, ιδιαίτερα το «ζήτημα της Ταϊβάν».

Εν μέσω ανησυχιών ότι εάν προσγειωθεί με συνοδεία μαχητικού αεροσκάφους που καθοδηγεί το στρατιωτικό της μεταφορικό αεροπλάνο - για το οποίο έχει αναφερθεί ότι είναι προγραμματισμένο για το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου 2022 - αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη… στις σχέσεις ΗΠΑ με την Κίνα…

Και τώρα, μια σειρά από δημοσιεύματα στρατιωτικής ανάλυσης εξετάζουν τα διάφορα πιθανά «δυσμενή σενάρια».
Ένας ανεξάρτητος αναλυτής και παρατηρητής στις εξελίξεις μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν έχει παρουσιάσει σειρά υποθετικών, αν και ρεαλιστικών σεναρίων που αφορούν διαφορετικά πιθανά επίπεδα κινεζικής επιθετικότητας εναντίον του αυτοδιοικούμενου νησιού της Ταϊβάν.

Σενάριο 1:
Η μινιμαλιστική προσέγγιση.

Οι Κινέζοι καταλαμβάνουν τα νησιά Jinmen ή Matsu, καθώς και τα νησιά της Ταϊβάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και ίσως ακόμη και τα νησιά Penghu.
Επίσης, κηρύσσουν μέρος ή το σύνολο των στενών της Ταϊβάν ως ζώνη «απαγορευμένης κυκλοφορίας» για τον στόλο ξένων χωρών.

Σενάριο 2:
Υβριδικός πόλεμος

Κάποιο είδος μερικού ναυτικού και εναέριου αποκλεισμού της Ταϊβάν με σκοπό να παρέμβει στην οικονομία, σε συνδυασμό με εντεινόμενη παρέμβαση, όπως απευθείας πτήσεις στο έδαφος της Ταϊβάν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας ή εισβολές στον θαλάσσιο χώρο της Ταϊβάν από την ναυτική πολιτοφυλακή της Κίνας, που προστατεύεται από πολεμικά πλοία.
Αυτό μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να κλείσουν το Διαδίκτυο και άλλες υποδομές για μέρες κάθε φορά.
Οι δυνάμεις της Ταϊβάν και της Κίνας θα εμπλέκονταν αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Σενάριο 3:
Σοβαρή επίθεση αλλά όχι εισβολή

Αυτό θα περιλάμβανε μόνο αεροπορικές επιδρομές και εμπλοκή του πολεμικού ναυτικού αλλά χωρίς τους κινέζους στρατιώτες να φθάσουν στην Ταϊβάν.
Ένας πλήρης εναέριος και ναυτικός αποκλεισμός, ένα παρατεταμένο σύνολο ναυτικών και εναέριων μαχών που έχουν σχεδιαστεί για την υποβάθμιση του στρατού της Ταϊβάν, σε συνδυασμό με επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων σε στρατιωτικούς στόχους.
Επιθετικές κυβερνοεπιθέσεις που κλείνουν το Διαδίκτυο και κλείνουν κρίσιμες υποδομές για μέρες ή εβδομάδες.
Μόλις εδραιωθεί η αεροπορική και ναυτική υπεροχή, η Κίνα θα μπορούσε να στοχεύσει ειδικούς στόχους κατά βούληση, αυξάνοντας πίεση μέχρι ότου καταρρεύσει η κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Σενάριο 4:
Στρατιωτική εισβολή.

Η στρατιωτική εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν θα ισοδυναμούσε με πλήρη αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό, μαζικές επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων σε στρατιωτικούς στόχους, μαζικές κυβερνοεπιθέσεις για να παραλύσουν ουσιαστικά όλες τις στρατιωτικές, κυβερνητικές και πολιτικές επικοινωνίες και να κλείσουν κρίσιμες υποδομές.
Επιθετικές ναυτικές και εναέριες εμπλοκές για την υποβάθμιση των δυνάμεων της Ταϊβάν, ακολουθούμενες από συνεχείς εναέριες επιθέσεις από μαχητικά και βομβαρδιστικά σε στρατιωτικούς στόχους.
Οι Κινέζοι σε αυτό το σενάριο με μονάδες ειδικών δυνάμεων θα προσπαθούσαν να συλλάβουν βασικά ηγετικά στελέχη.
Καλά συντονισμένες ενέργειες δολιοφθοράς από γκάνγκστερ, εμφυτευμένους πράκτορες της Κίνας και άλλες ομάδες που συμπαθούν την Κίνα – τη λεγόμενη «5η στήλη».
Μια αμφίβια επίθεση με στενή αεροπορική υποστήριξη από μαχητικά, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης σε μία ή περισσότερες τοποθεσίες στην Ταϊβάν, και πολύ πιθανόν μια κίνηση για την κατάληψη ενός μεγάλου λιμανιού, όπως το Keelung, το λιμάνι Ταϊπέι, Ταϊτσούνγκ ή Καοσιούνγκ.
Χιλιάδες κινεζικά στρατεύματα θα άρχιζαν να εισβάλλουν μέχρι να καταληφθεί το νησί της Ταϊβάν.

Σενάριο 5:
Σενάριο χειρότερης περίπτωσης (χρήση πυρηνικών μικρής κλίμακας).

Πλήρης αεροπορικός και θαλάσσιος αποκλεισμός, μαζικές επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων σε στρατιωτικούς στόχους, μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, επιθετικές ναυτικές και εναέριες επιθέσεις για την υποβάθμιση των δυνάμεων της Ταϊβάν και την επίτευξη υπεροχής στο πεδίο της μάχης, ακολουθούμενες από εναέριες επιθέσεις από μαχητικά και βομβαρδιστικά σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους.
Στο σενάριο αυτό θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες και η Ταϊβάν θα καταρρεύσει.
Η Ταϊβάν παραδίδεται και στη συνέχεια οι Κινέζοι μπαίνουν στη χώρα και την καταλαμβάνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης