Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Η ύφεση, «απάντηση» στα lockdown κατά της πανδημίας

Χονγκ Κονγκ: Η ύφεση, «απάντηση» στα lockdown κατά της πανδημίας
Oι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής περιοχής υποχώρησαν κατά 1,4% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Σχετικά Άρθρα
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια η οικονομία του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σε επίπεδα ύφεσης, καθώς οι σκληροί περιορισμοί που συνεχίζουν να τηρούν οι κινεζικές αρχές κατά του κορωνοϊού έπληξαν σημαντικά την φήμη και το κύρος της αυτοδιοικούμενης περιοχής ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής περιοχής υποχώρησαν κατά 1,4% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών λόγω των νέων lockdown.
Η πτώση αυτή ήρθε να προστεθεί στην ακόμη πιο βαθιά κάμψη του πρώτου τριμήνου, που ανήλθε στο 3,9%.
Με την συμπλήρωση δύο τριμήνων σε αρνητικό έδαφος η οικονομία μπήκε σε τεχνική ύφεση.

Η πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων»

Η περιοχή έχει ακολουθήσει την γραμμή «μηδενικών κρουσμάτων» του Πεκίνου για την καταπολέμηση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παραμένει μια από τις λίγες περιοχές στον κόσμο που εξακολουθούν να επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα μιας εβδομάδας στους ταξιδιώτες, ενώ και οι συνεστιάσεις περιορίζονται αυστηρά στα τέσσερα άτομα.
Με δεδομένο πως τα μέτρα «τρέχουν» εδώ και πάνω από δύο χρόνια, οι επιπτώσεις για την οικονομία και το εμπόριο είναι ορατές.
Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν το προσωπικό τους εκτός της πόλης, ενώ η καραντίνα στους ταξιδιώτες έχει διαβρώσει το καθεστώς που είχε αποκτήσει το Χονγκ Κονγκ ως κορυφαίο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Ασίας.
Δεν είναι τυχαίο πως για το πρώτο μισό του έτους η περιοχή κατέγραψε και ένα εμπορικό έλλειμμα ύψους 206,1 δισ. δολαρίων.
Παρά τις επικρίσεις για τα μέτρα, το Πεκίνο δεν παρεκκλίνει από την σκληρή στρατηγική που έχει υιοθετήσει σε όλη την χώρα και στις αυτοδιοικούμενες περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.
Μάλιστα, τοπικά media στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές ελπίζουν να άρουν την καραντίνα στους ταξιδιώτες από τον ερχόμενο Νοέμβριο!
Θυμίζουμε πως το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε την πρώτη ύφεση, εδώ και μια δεκαετία, το 2019, όταν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οδήγησαν σε μια παρατεταμένη αστάθεια που «άδειασε» την περιοχή από τους ταξιδιώτες, ακόμη και από την ηπειρωτική Κίνα.
Ενδεικτικά πέρυσι μόλις 65.000 Κινέζοι πέρασαν τα σύνορα προς το Χονγκ Κονγκ, όταν συγκριτικά το 2018 ξεπέρασαν τα 51 εκατομμύρια!


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης