Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Πόσο θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία μια αύξηση 1% των τιμών του πετρελαίου

ΕΚΤ: Πόσο θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία μια αύξηση 1% των τιμών του πετρελαίου

Υποθέτοντας μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 40% την επόμενη τετραετία η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δυνητική παραγωγή θα μειωνόταν μόλις κατά 0,8%

Μια μόνιμη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μειώσει τη δυνητική παραγωγή της ευρωζώνης κατά λιγότερο από 1% σε τέσσερα χρόνια, ένα μικρό χτύπημα που θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω από την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η οικονομική θεωρία αναφέρει ότι οι μόνιμα υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγικότητα και την ικανότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.
Όμως, η εμπειρική έρευνα από το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970 δείχνει ότι οι οικονομίες μπορούν να προσαρμοστούν με την πάροδο του χρόνου, για παράδειγμα μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Χρησιμοποιώντας το δικό της μοντέλο προβλέψεων, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 1% θα μείωνε το αναπτυξιακό δυναμικό της ζώνης του ευρώ κατά περίπου -0,02% μεσοπρόθεσμα.
Υποθέτοντας μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 40% την επόμενη τετραετία σε σύγκριση με την περίοδο 2017-20, η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δυνητική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ θα μειωνόταν μόλις κατά 0,8% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Περιορισμένο το σοκ

«Αυτό αποτελεί ένα κάπως περιορισμένο σοκ, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της σωρευτικής αύξησης της δυνητικής παραγωγής, που εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα κυμανθεί γύρω στο 5,2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφεραν οι οικονομολόγοι Julien Le Roux, Bela Szörfi και Marco Weißler.
Αυτό βασίζεται στις τιμές της αγοράς πετρελαίου που χρησιμοποιούνται στις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ του Ιουνίου, οι οποίες ανεβάζουν το βαρέλι πετρελαίου Brent στα 105,8 δολάρια το 2022, προτού υποχωρήσει στα 84,3 δολάρια έως το 2024.
Η ΕΚΤ πρόσθεσε τη δική της αντίδραση στον υπερβολικό πληθωρισμό, ο οποίος την οδήγησε να αυξήσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και να καθοδηγήσει για περισσότερες μελλοντικές αυξήσεις, μπορεί να περιορίσει περαιτέρω το χτύπημα στη δυνητική ανάπτυξη σταθεροποιώντας τις προσδοκίες.
Επιπλέον, μια πιο ευέλικτη οικονομία σε σύγκριση με το τελευταίο σοκ πετρελαίου μπορεί να επιταχύνει την τεχνολογική αλλαγή.
«Ειδικά, για τις μεταφορές και την κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά, υπάρχουν βιώσιμες πράσινες εναλλακτικές λύσεις που εξαρτώνται πολύ λιγότερο από το πετρέλαιο», ανέφερε η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης