Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστημονική μελέτη στην Ιαπωνία - Είτε πλένετε είτε όχι τις μάσκες... είναι γεμάτες μύκητες και βακτήρια

Επιστημονική μελέτη στην Ιαπωνία - Είτε πλένετε είτε όχι τις μάσκες... είναι γεμάτες μύκητες και βακτήρια

Παθογόνα βακτήρια και μύκητες που βρέθηκαν σε μάσκες, σύμφωνα με μελέτη στην Ιαπωνία

Αρκετά παθογόνα μικρόβια εντοπίστηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν στις μάσκες που φορούσαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει τα πιθανά ζητήματα υγιεινής που προκαλούνται από την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στις μάσκες που φοριούνται καθημερινά.
«Δεδομένου ότι οι μάσκες μπορούν να αποτελέσουν άμεση πηγή μόλυνσης στην αναπνευστική οδό, το πεπτικό σύστημα και το δέρμα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η υγιεινή τους για την πρόληψη βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων που μπορούν να επιδεινώσουν το COVID-19», έγραψαν οι συγγραφείς επιστήμονες.

Τι έδειξε η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 109 συμμετέχοντες ηλικίας 21 έως 22 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τον τύπο και τη διάρκεια της μάσκας που χρησιμοποιούσαν και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.
Τα βακτήρια και οι μύκητες συλλέχθηκαν από τους τρεις τύπους μασκών —γάζες, πολυουρεθάνης και μη υφασμένες— που φορέθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλευρά του προσώπου των μασκών είχε περισσότερα βακτήρια, ενώ η εξωτερική πλευρά των μασκών περιείχε περισσότερους μύκητες.
Επιπλέον, η παρατεταμένη χρήση της μάσκας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μυκήτων αλλά όχι των βακτηρίων επειδή «οι μύκητες είναι ανθεκτικοί στο στέγνωμα και μπορούν να επιβιώσουν υπό την προϋπόθεση ότι οι μάσκες στεγνώνουν».
Οι μη υφασμένες μάσκες βρέθηκαν να έχουν λιγότερους αριθμούς αποικιών μυκήτων στην εξωτερική πλευρά σε σύγκριση με τους άλλους δύο τύπους μάσκας.
Οι μη υφασμένες μάσκες έχουν τρεις στρώσεις, ύφασμα δύο στρώσεων με μη υφασμένο φίλτρο μεσαίας στρώσης.
Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των βακτηρίων ή των μυκήτων σε πλυμένες ή επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που είχαν πλυθεί.
«Η σωστή μέθοδος καθαρισμού για βαμβακερές μάσκες προσώπου έχει προταθεί για τη μείωση του μικροβιακού φορτίου στις μάσκες», έγραψαν οι συγγραφείς.
«Ωστόσο, στα τρέχοντα πειράματα, δεν βρήκαμε σημαντικές διαφορές στον αριθμό των αποικιών βακτηρίων ή μυκήτων στις μάσκες με βάση το πλύσιμο».

Τι χρειάζεται να γίνεται

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως οι γαργάρες και η χρήση των διαφορετικών τρόπων μεταφοράς - δημόσια μέσα μεταφοράς, προσωπικό όχημα και περπάτημα ή ποδηλασία - είχαν κάποια επίδραση στους μικροβιακούς αριθμούς στις μάσκες.
«Δεν βρήκαμε διαφορές στον αριθμό των αποικιών βακτηρίων ή μυκήτων και στις δύο πλευρές των μασκών μεταξύ των τριών συστημάτων μεταφοράς», έγραψαν οι συγγραφείς.
Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στους μικροβιακούς αριθμούς στις μάσκες των συμμετεχόντων που έκαναν γαργάρες μία φορά την ημέρα.
Οι γαργάρες είναι ένα ιαπωνικό έθιμο που πιστεύεται ότι προλαμβάνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η πρακτική αυτή συνιστάται συχνά από την ιαπωνική υγειονομική αρχή παράλληλα με το πλύσιμο των χεριών ως προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης.
Μια μελέτη από το Penn State College of Medicine που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Virology τον Σεπτέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι αρκετοί τύποι στοματικών πλύσεων και ρινικών εκπλύσεων ήταν αποτελεσματικοί στην εξουδετέρωση των ανθρώπινων κορωνοϊών, υποδηλώνοντας ότι τα προϊόντα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ποσότητα του φορτίου SARS-CoV -2, ή την ποσότητα του ιού μέσα στο στόμα.
Ο SARS-CoV-2 είναι ο ιός που προκαλεί το COVID-19.

Η χρησιμότητα των πλύσεων

Μια μικρή πιλοτική μελέτη διεξάγεται επί του παρόντος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο σχετικά με το εάν οι γαργάρες με συγκεκριμένα στοματικά διαλύματα ή γαργάρες θα μειώσουν το ιικό φορτίο σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19.
Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Οι γαργάρες με αντισηπτικά στοματικά διαλύματα αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου της Front Line COVID-19 Critical Care (FLCCC) Alliance για «χρόνια (συνεχιζόμενη) πρόληψη καθώς και για την αποφυγή ασθενειών» μετά την έκθεση ενός ατόμου στον ιό.

Παθογόνα μικρόβια

Ενώ τα περισσότερα από τα βακτήρια και οι μύκητες που καλλιεργήθηκαν από τις μάσκες δεν ήταν επιβλαβή για τον άνθρωπο, ορισμένα ήταν ευκαιριακά παθογόνα, ενώ άλλα βρέθηκαν να προκαλούν ασθένειες όπως βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο, και μύκητες που προκαλούν δακτυλίτιδα, πόδι αθλητή και φαγούρα.
Από τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει «να αποφεύγουν την επαναλαμβανόμενη χρήση μασκών για την πρόληψη της μικροβιακής μόλυνσης».
Ο CDC λέει ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή τα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν υπάρχει υψηλό επίπεδο COVID-19 στην κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης