Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση στα Βαλκάνια – H Ρωσία καλεί ΗΠΑ και Κόσσοβο να σταματήσουν τις προκλήσεις σε βάρος των Σέρβων

Κλιμακώνεται η ένταση στα Βαλκάνια – H Ρωσία καλεί ΗΠΑ και Κόσσοβο να σταματήσουν τις προκλήσεις σε βάρος των Σέρβων
Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου για την αντικατάσταση από την 1η Αυγούστου όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας προκαλεί ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Ρωσία καλεί την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που την υποστηρίζουν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova και ενώ η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι τεταμένη και προκαλεί ανησυχίες.
«Καλούμε την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που την υποστηρίζουν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», είπε.

Σειρήνες

ο απόγευμα της Κυριακής (31/7/2022) οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις του βορείου Κοσσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.
Δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο.
Στον αποκλεισμό των δρόμων οι Σέρβοι προέβησαν μετά από πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονται προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.
Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον διοικητή του βορείου τομέα της αστυνομίας της πόλης Μιτρόβιτσα, Μπέσιμ Χότι.
Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και οι Αλβανοί.

Ισχυρές δυνάμεις

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.
Το υπουργείο 'Αμυνας της Σερβίας διαψεύδει όλες τις πληροφορίες που διαδίδονται στο διαδίκτυο περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσσοβο.

Διάψευση από Βελιγράδι

«Εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα διοχετεύει η Πρίστινα και των πληροφοριών που διαδίδονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του σερβικού στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσόβου το υπουργείο 'Αμυνας ανακοινώνει: Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι από νωρίς το απόγευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαδίδονταν ψευδείς πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις του σερβικού στρατού με Αλβανούς στο βόρειο Κόσσοβο όπου υπήρχαν και απώλειες.

Η αιτία της έντασης

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου για την αντικατάσταση από την 1η Αυγούστου όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας προκαλεί ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας.
Η κυβέρνηση του Κοσσόβου έδωσε διορία ένα μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσσόβου.
Επίσης, από σήμερα τα μεσάνυχτα (31/8) δεν θα γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στην επαρχία και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών.
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσσοβο είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων ενώ στα οχήματα τους χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Δεν θα υποκύψουμε…

Η αντίδραση του Βελιγραδίου ήταν άμεση.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και εκτίμησε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσσοβο.
«Δεν θα υποκύψουμε!
Αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε διώξεις και σκοτωμούς Σέρβων, η Σερβία θα νικήσει. […]
Μην διανοηθεί κάποιος να ξεκινήσει πογκρόμ κατά των Σέρβων όπως συνέβη στις 17 Μαρτίου του 2014 ή σε άλλες περιοχές τις πρώην Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν θα τους περάσει» προειδοποίησε ο Vučić .

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα

Ο πρόεδρος της Σερβίας απεύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στο Κόσσοβο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Albin Kurti 'να «εκλογικευτεί» και να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση.
Ο Vučić κάλεσε επίσης τους Σέρβους του Κοσόβου να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη κρίση για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας είχε προκληθεί στο βόρειο Κόσσοβο και τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν οι Σέρβοι απέκλεισαν με οδοφράγματα τις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης