Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός: Από ώρα σε ώρα αναμένεται να πλήξουν τη Γη τα συντρίμμια κινεζικού πυραύλου – Άγνωστη η τροχιά τους

Συναγερμός: Από ώρα σε ώρα αναμένεται να πλήξουν τη Γη τα συντρίμμια κινεζικού πυραύλου – Άγνωστη η τροχιά τους

Κομμάτια του πυραύλου που φτάνουν τους 25 τόνους μπορεί να πέσουν οπουδήποτε στον πλανήτη

Σχετικά Άρθρα

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η είδηση πως τα συντρίμμια ενός κινεζικού πυραύλου πρόκειται να πέσουν στη Γη μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσιεύματα διανθών μέσων το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022.
Η τροχιά που θα ακολουθήσει ο πύραυλος κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται ως μη ελεγχόμενη, που σημαίνει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διαδρομή του.
Έτσι, παρά το γεγονός πως πιθανότατα τα συντρίμμια του θα πέσουν σε μη κατοικημένη περιοχή, μάλλον στη θάλασσα, το αντίθετο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Διαστημικά σκουπίδια

Το όλο θέμα στάθηκε αφορμή για να ανοίξει για τα καλά και πάλι η συζήτηση αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών και κυρίως την ευθύνη που θα πρέπει να έχουν τα κράτη.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Nasa είχε πιέσει πολλές φορές την αντίστοιχη διαστημική υπηρεσία της Κίνας, ώστε να σχεδιάζει τους πυραύλους της με τρόπο που η διάλυση τους με την επάνοδο στην ατμόσφαιρα να γίνεται σε μικρά κομμάτια, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσουν τα συντρίμμια.
Όλοι οι κινεζικοί πύραυλοι του συγκεκριμένου τύπου που έχουν προορισμό τον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα ελεγχόμενης επιστροφής στη Γη.

Κινεζική απείθεια

Οι κινεζικές αρχές ειδοποίησαν την Τετάρτη  27 Ιουλίου 2022 για την επάνοδο του πυραύλου, που πιθανότατα θα γίνει απόψε ή το αργότερο αύριο. Υποστήριξαν δε, πως το πιθανότερο είναι τα συντρίμμια να καταλήξουν στη θάλασσα. Όμως, οι αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως αυτό δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο.
Το Μάιο του 2020 μεγάλα κομμάτια από συντρίμμια πυραύλου έπληξαν κατοικημένη περιοχή της Ακτής του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ευτυχώς μόνο σημαντικές ζημιές σε σπίτια.
Το βάρος από τα συντρίμμια υπολογίζεται πως μπορεί να φτάσουν τους 25 τόνους.

Τα υλικά των πυραύλων

Για τις σύγχρονες (και κυρίως τις ιδιωτικές) εταιρείες του διαστημικού κλάδου ο σχεδιασμός των νέων πυραύλων με υλικά που μπορούν να διαλυθούν πιο εύκολα κατά την επάνοδο στην ατμόσφαιρα της Γης αποτελεί πλέον μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες.
Ωστόσο, στην περίπτωση των πυραύλων, αυτό μπορεί να αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή επιλογή.
Μια μέση λύση, όπως αυτή που πρότειναν οι Αμερικανοί στους Κινέζους, είναι ο σχεδιασμός των πυραύλων με τρόπο ώστε η διάλυση τους να γίνεται σε μικρότερα κομμάτια. Όμως, το Πεκίνο έχει αγνοήσει τις παραινέσεις αυτές προκαλώντας και στο πεδίο αυτό τον εκνευρισμό των Αμερικανών.
Τις τελευταίες ημέρες η διαμάχη φούντωσε και πάλι, με την κινεζική πλευρά να κατηγορεί τα δυτικά media πως εξυπηρετούν την αμερικανική προπαγάνδα κατά των κινεζικών πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης