Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,1 εκατ. δολ. – Άγνωστο το όνομα του αγοραστή

ΗΠΑ: Ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,1 εκατ. δολ. – Άγνωστο το όνομα του αγοραστή

Το ρολόι είχε πάρει ως δώρο ο Χίτλερ για τα γενέθλια του το 1933, όταν έγινε και καγκελάριος της Γερμανίας

Ρολόι που εκτιμάται ότι ήταν του Αδόλφου Χίτλερ, πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 1,1 εκατ. δολ. (900.000 λίρες), όπως αναφέρει το Skynews.
To ρολόι του οίκου έχει πάνω μία σβάστικα και τα αρχικά του Χίτλερ, ενώ δεν ανακοινώθηκε ποιος το αγόρασε.
Με ανοιχτή επιστολή τους 34 Εβραίοι ηγέτες είχαν ζητήσει από τον Οίκο Alexander Historical Auctions, που έκανε τη δημοπρασία στο Μέριλαντ, να μην πουλήσει το ρολόι.
Αλλά από τον Οίκο υποστήριξαν στα γερμανικά ΜΜΕ ότι σκοπός τους ήταν να διατηρήσουν την ιστορία.
Το ρολόι είχε πάρει ως δώρο ο Χίτλερ για τα γενέθλια του το 1933, όταν έγινε και καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα αποτέλεσε λάφυρο πολέμου, όταν το βρήκαν 30 Γάλλοι στρατιώτες στο κρησφύγετο του Χίτλερ.
Τις επόμενες δεκαετίες μεταπωλήθηκε, αλλάζοντας πολλά χέρια, ενώ η πραγματική του αξία μπορεί να είναι και διπλάσια ως και τετραπλάσια από το 1 εκατ. δολ.
Άλλα αντικείμενα των ναζί που δημοπρατήθηκαν, είναι ένα φόρεμα που ανήκε στην Εύα Μπράουν, σύζυγο του Χίτλερ, φωτογραφίες με τις υπογραφές αξιωματούχων του ναζιστικού καθεστώτος, ένα υφασμάτινο αστέρι του Δαβίδ με τη γερμανική λέξη «Jude».
Οι 34 επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων που έστειλαν την επιστολή διαμαρτυρίας, χαρακτήρισαν «αποτρόπαια» τη δημοπρασία και ζήτησαν να μη βγουν στο σφυρί τα αντικείμενα του Χίτλερ και των Ναζί, τα αντικείμενα των οποίων θα έπρεπε να βρίσκονται μόνο σε μουσεία.
Η εταιρία που έκανε τη δημοπρασία, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα των ναζί έχουν δοθεί στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και ότι "κακή ή καλή η ιστορία πρέπει να διατηρείται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης