Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή κλιμάκωση στην Ταϊβάν - Κίνα προς ΗΠΑ: Η απάντησή μας θα είναι πρωτόγνωρη, μην πείτε ότι δεν προειδοποιήσαμε

Σοβαρή κλιμάκωση στην Ταϊβάν - Κίνα προς ΗΠΑ: Η απάντησή μας θα είναι πρωτόγνωρη, μην πείτε ότι δεν προειδοποιήσαμε
Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ασφάλειά του ανά πάσα στιγμή, λένε Κινέζοι αναλυτές
  

«Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!». Πρόκειται για μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα «People's Daily» το 1962 προτού η Κίνα συρθεί σε πόλεμο στα σύνορα με την Ινδία και πριν από τον πόλεμο Κίνας-Βιετνάμ το 1979.
Ωστόσο, αναφέρθηκε και πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ το οποίο διοργάνωσε την Παρασκευή 29 Ιουλίου ένα κορυφαίο κινεζικό think tank, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αναμένεται να παρθούν σκληρά στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα εάν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Nancy Pelosi επισκεφθεί την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ασία.
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, κατά τη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τη σοβαρότητα και τη σημασία του ζητήματος της Ταϊβάν.
«Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά καίγονται.
Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα δουν ξεκάθαρα τα πράγματα».
Την τελευταία εβδομάδα, ως απάντηση στην πιθανή επίσκεψη της Pelosi στο νησί της Ταϊβάν, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά προειδοποιήσεων από διάφορα υπουργεία της Κίνας.
Την Παρασκευή, η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στην Ταϊβάν διοργάνωσε φόρουμ και συζήτησε τη ζημιά από την πιθανή επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, τη σταθερότητα στην περιοχή και την περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη.
Η απάντηση της Κίνας, λέει η εφημερίδα Global Times, θα είναι συστηματική και σκληρή…
«Θα είμαστε αμείλικτοι» δήλωσε ο Yang Mingjie, επικεφαλής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.
Η Pelosi ηγείται μιας επίσημης αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη στην Ασία από την Παρασκευή και δεν είναι σαφές εάν το ταξίδι θα περιλαμβάνει μια στάση στο νησί της Ταϊβάν, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο αμερικανικός στρατός φέρεται να έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια στην Pelosi, ενώ είπε θα αυξήσει τις δυνάμεις του στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Τα μέτρα

Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα θα λάβει πολλά και σκληρά μέτρα αν η Pelosi προσπαθήσει να προσεγγίσει το νησί της Ταϊβάν.
Για παράδειγμα, κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη θα αναχαιτίσουν το αεροπλάνο της Pelosi, δήλωσε στους Global Times ο Wang Yunfei, αξιωματικός του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.
Επίσης, μπορεί να δεσμεύσει εναέριες και θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί της Ταϊβάν… και να διεξαγάγει στρατιωτικές ασκήσεις με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αποβατικής δύναμης και προώθησης μονάδων των ειδικών δυνάμεων «κατά οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης».
Σε αυτό το πλαίσιο, θα διεξαχθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στο Pingtan στο Fuzhou, στο Fujian της Ανατολικής Κίνας…
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στρατιωτική απάντηση από την ηπειρωτική Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη σε κλίμακα – πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφηκε κατά την κρίση του 1995-96 στα Στενά της Ταϊβάν.
«Η Κίνα δεν ήταν αρκετά ισχυρή κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Στενά της Ταϊβάν το 1995-96, αλλά δεν δίστασε να δώσει στρατιωτική απάντηση.
Η απάντηση την τρέχουσα συγκυρία θα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική και οικονομική της ισχύ... » είπε ο Leng Bo, ειδικός από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική απάντηση θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη φορά.
Και η αλήθεια είναι πως, αν η Pelosi επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη, η Κίνα θα βρει την ευκαιρία να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα Στενά της Ταϊβάν και να προωθήσει τη διαδικασία επανένωσης.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ασφάλειά του ανά πάσα στιγμή.
Επίσης, δεν πρέπει να επαναλάβουν τον λάθος υπολογισμό που έκαναν στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Κορέας.
Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ισχυρή εκείνη την εποχή, η Κίνα είχε το θάρρος να κάνει έναν πόλεμο και σίγουρα δεν θα μείνει αδρανής αυτή τη φορά» είπε ο Yang.
Παρότι οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους, η Pelosi σκοπεύει να προκαλέσει άλλη μία πολιτική ρωγμή, γεγονός που δείχνει το εσωτερικό πολιτικό χάος στις ΗΠΑ, είπαν αναλυτές.
Το σίγουρο είναι πως, αν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να παρέμβουν όπως στην Ουκρανία, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων όχι μόνο θα διαταραχθούν, αλλά και θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος σε ολόκληρη την Ασία και τον Ειρηνικό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης