Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aσφάλιση στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της ναρκοθετημένης Μαύρης Θάλασσας δίνουν εταιρείες των Lloyds

Aσφάλιση στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της ναρκοθετημένης Μαύρης Θάλασσας δίνουν εταιρείες των Lloyds
Η ασφαλιστική Ascott δημιουργεί ειδικό πρόγραμμα Marine Cargo and War Facility, με το οποίο θα παράσχει κάλυψη για ζημιές αξίας έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων στα σιτηρά που θα μεταφέρει το κάθε πλοίο
Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει σταδιακά ο δρόμος για να αρχίσουν οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες των Lloyd's του Λονδίνου ετοιμάζονται να προσφέρουν ειδικό πακέτο για την κάλυψη των ουκρανικών σιτηρών που θα εξάγονται μέσω των συμφωνηθέντων ασφαλών διαδρόμων της Μαύρης Θάλασσας.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη γύρω από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουκρανία και Ρωσία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
Ένα από τα κύρια προβλήματα που έπρεπε να λυθεί, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, για να ακολουθήσει η υλοποίησή της, ήταν να παρασχεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας στις ιδιωτικές εμπορικές εταιρείες,που διαχειρίζονται τη συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων τα οποία θα μεταφέρουν τα σιτηρά.
Όπως έγινε γνωστό λοιπόν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει συσταθεί με τους Lloyd's και Marsh, η ασφαλιστική Ascott δημιουργεί ένα ειδικό πρόγραμμα Marine Cargo and War Facility, με το οποίο θα αναλάβει να παράσχει κάλυψη για ζημιές αξίας έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων στα σιτηρά που θα μεταφέρει το κάθε πλοίο.
Οποιαδήποτε ζημιά στα ίδια τα πλοία - για παράδειγμα από ρωσικό χτύπημα πυραύλων ή από ουκρανική θαλάσσια νάρκη - θα πρέπει να καλύπτεται από ένα ξεχωριστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που επίσης προετοιμάζεται, δήλωσε εκπρόσωπος της Ascot.
«Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής από λιμάνια της Ουκρανίας, να έχουν αξιόπιστη και άμεσα διαθέσιμη ασφαλιστική κάλυψη για τα εξαγωγικά τους ταξίδια», ανέφεραν η ασφαλιστική Ascot και η διαμεσολαβητική Marsh, σε κοινό δελτίο τύπου.
Ένας εκπρόσωπος της Ascot αρνήθηκε να πει εάν το κόστος της ασφάλισης των συγκεκριμένων πλοίων και φορτίων είναι πολύ υψηλότερη λόγω των κινδύνων της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω του πολέμου.
Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov δήλωσε στο Politico αυτή την εβδομάδα ότι ήταν σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση ασφαλιστικών εγγυήσεων, αλλά ο εκπρόσωπος τύπου της Ascott είπε ότι δεν χρηματοδοτεί την ασφάλιση η βρετανική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy δήλωσε την Παρασκευή ότι περιμένει το τελικό πράσινο φως από τον ΟΗΕ και την Τουρκία και ότι είναι έτοιμος να στείλει πλοία κατά μήκος των συμφωνημένων θαλάσσιων διαδρόμων «τις επόμενες ημέρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης